Τηλεργασία στο σαλόνι, τηλεκπαίδευση στο παιδικό δωμάτιο. Στην κουζίνα ψήνεται το μεσημεριανό, στον διάδρομο η μικρή διαμαρτύρεται ότι «πέφτει» η σύνδεση. Μπορεί να είναι η τρίτη φορά που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τα μέτρα ενός «σκληρού» lockdown, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχει γίνει και πιο εύκολο. Ωστόσο, τα δοκιμασμένα tips των… προηγούμενων φορών, μπορούν να μας βοηθήσουν να κρατήσουμε τα παιδιά μας χαρούμενα, χορτάτα και υγιή, ενώ παράλληλα διατηρούμε την ψυχική μας γαλήνη και… τη δουλειά μας.

Έχουν πρόγραμμα;

Πρώτος και κεντρικότερος κανόνας για να τη βγάλουμε καθαρή (και) από αυτό το lockdown, είναι η τήρηση της παιδικής ρουτίνας. Δεν χρειάζεται να είναι απαράλλαχτη με την καθημερινότητά τους όταν τα σχολεία ήταν ανοιχτά, όμως η πολύτιμη σταθερότητα θα τα βοηθήσει να παραμείνουν πιο ήρεμα –και ενδεχομένως θα μας επιτρέψει λίγο περισσότερο χρόνο εργασιακής συγκέντρωσης.

Κάντε την ανατροπή

Απαραίτητη η σταθερότητα, ζωτικό όμως και το στοιχείο της έκπληξης. Η καθημερινότητα στο σπίτι δεν θα πρέπει να γίνει αποπνικτική. Μην ανησυχείτε: Δεν χρειάζεται η φαντασία σας να δουλεύει καθημερινά υπερωρίες. Μικρές πινελιές, όπως οι συχνές εναλλαγές στα σνακ τους, είναι πολύ πιθανό να αποδειχθούν υπεραρκετές.

Για παράδειγμα, η διάθεση στο σπίτι μας «ανέβηκε» σημαντικά, όταν εισάγαμε στα καθημερινά τους σνακ τα Croissants Χρυσή Ζύμη: Κάποιες μέρες, επιλέγουμε τα Croissants βουτύρου με τυρί κρέμα και γαλοπούλα, για το αλμυρό τους δεκατιανό. Άλλες φορές, κερδίζει η γλύκα των Croissants βουτύρου με πραλίνα φουντουκιού. Και πότε-πότε προτιμάμε τους πειραματισμούς, επιλέγοντας τα Croissants βουτύρου Χρυσή Ζύμη και ρωτώντας τα μικρά μας με τι θα προτιμούσαν να τα γεμίσουμε. Εκείνα αισθάνονται ότι παίρνουν την πρωτοβουλία, εμείς μπορούμε να τους προσφέρουμε ένα ολόφρεσκο σνακ με λαχταριστό άρωμα εκλεκτού βουτύρου μέσα σε μόλις 15 λεπτά και, κυρίως, να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο, αφού ξέρουμε ότι αποτελούνται από αγνά υλικά υψηλής ποιότητας.

Θυμηθείτε ότι όντως, μπορεί και μόνο του

Πόσες φορές ακούγεται στο σπίτι σας η φράση «Μόνος/η μου»; Τα περισσότερα παιδιά διψούν για ανεξαρτησία και, αν δεν τους την έχουμε ήδη προσφέρει, ίσως είναι η στιγμή να το επιχειρήσουμε. Σίγουρα, τα μικρά σας δεν μπορούν να κάνουν χωρίς τη βοήθειά σας όλα όσα θα ήθελαν, αλλά έχουν τη δυνατότητα να διαβάσουν μόνα τους για το σχολείο, να ζωγραφίσουν, να παίξουν με τις κούκλες τους. Αναθέστε τους… καθήκοντα που τα καλούν να λειτουργήσουν αυτόνομα, φροντίστε να βρίσκονται στο οπτικό σας πεδίο και ίσως κερδίσετε κάποια πολύτιμα λεπτά απερίσπαστης τηλεργασίας.

Στρώστε τα στη δουλειά

Δεν μιλάμε για… παιδική εργασία, αλλά για εργασίες στις οποίες μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά. Μέσα από αυτές, τους δείχνετε εμπιστοσύνη και τους δίνετε μια ευκαιρία να νιώσουν ότι συνεισφέρουν στις ανάγκες της οικογένειας, ενώ παράλληλα τα κρατάτε απασχολημένα. Για παράδειγμα, μπορείτε να τους ζητήσετε να γεμίσουν το πλυντήριο με άπλυτα ρούχα, να μεταφέρουν (πολύ προσεκτικά) τα βρώμικα πιάτα στον νεροχύτη ή απλώς να απλώσουν τη λαδόκολλα στο ταψί όπου θα φουρνιστούν τα αγαπημένα τους Σπιτικά Τρίγωνα με κρέμα Χρυσή Ζύμη -και, όταν είναι πια έτοιμα, να τα πασπαλίσουν με ζάχαρη άχνη και κανέλλα.

Να είστε ευγενικοί με τους εαυτούς σας

Ναι, θα υπάρξουν μέρες που τα παιδιά θα περάσουν (πολύ) περισσότερο χρόνο μπροστά στην οθόνη από ό,τι θα θέλαμε. Ναι, θα υπάρξουν στιγμές που η δουλειά δεν θα βγει όπως θα έπρεπε. Και ναι, κάποιες στιγμές θα αισθανθείτε ότι όλα πηγαίνουν λάθος. Θυμηθείτε: Η ίδια κατάσταση ισχύει –κυριολεκτικά- για όλους μας. Στο τέλος όλα θα αποτελούν παρελθόν και τα χαμένα μαθήματα, οι χαμένες γιορτές και η χαμένη μας διάθεση θα αναπληρωθούν και με το παραπάνω. Μέχρι τότε, μπορούμε να απολαμβάνουμε τις αγαπημένες ταινίες των παιδιών τρώγοντας από ένα πεντανόστιμο Πεϊνιρλί με καπνιστό μπέικον και παραδοσιακό κασέρι Χρυσή Ζύμη, ζυμωμένο με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και προζύμι, αγκαλιά στον καναπέ –χωρίς ενοχές.

Οι μέρες που ζούμε είναι δύσκολες για όλους. Τα μικρά παράθυρα χαράς, αλλά και οι μικρές πινελιές νοστιμιάς, όπως αυτές που μπορούν να προσθέσουν στη ζωή μας τα αμέτρητα αρτοποιήματα Χρυσή Ζύμη, όλα τους ζυμωμένα με εκλεκτά υλικά, μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμες. Φτάνει να θυμόμαστε να κάνουμε λίγο χώρο στην καθημερινότητά μας –αλλά και στο τραπέζι μας- για να τα υποδεχτούμε.