Τα βρέφη κάτω των έξι μηνών δεν χρειάζονται νερό για να ξεδιψάσουν. Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα εδώ και δεκαετίες και οι παιδίατροι ενημέρωνουν σχετικά τους γονείς.

Ωστόσο οικογενειακές παραδόσεις αλλά και η έμφυτη τάση της μαμάς να πιστεύει πάντα ότι κάνει το σωστό, οδηγούν πολλές φορές σε λανθασμένες κινήσεις.

Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να μην δίνουν νερό στα μωράκια τους. Είτε τα βρέφη τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα, είτε με φόρμουλα η οδηγία παραμένει η ίδια.

Το νερό επιτρέπεται μόνο στα φάρμακα και σε ειδικά φαρμακευτικά ροφήματα και αυτό όταν ο παιδίατρος το κρίνει απαραίτητο.

Μητρικός θηλασμός

Τα μωρά που τρέφονται μόνο με μητρικό θηλασμό, χωρίς να λαμβάνουν άλλο υγρό ή στέρεο τρόφιμο, είναι απολύτως ενυδατωμένα.

Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνο να αφυδατωθούν καθώς το μητρικό γάλα αποτελείται από 88% νερό. Ακόμα και τις πρώτες μέρες του θηλασμού, που η μητέρα έχει μόνο πρωτόγαλα το βρέφος καλύπτεται από αυτό.

Η φύση έχει προνοήσει, λοιπόν, για τις ανάγκες του βρέφους, και ακόμα και όταν οι καιρικές συνθήκες είναι ακραίες το μητρικό γάλα καλύπτει τις ανάγκες του μωρού για ενυδάτωση.

Βρεφικό γάλα

Το ίδιο ακριβώς ισχύει για τα βρέφη που παίρνουν φόρμουλα, αρκεί να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες παρασκευής.

Η αναλογία νερού-σκόνης που συστήνουν οι εταιρείες βρεφικού γάλακτος είναι ακριβής και πρέπει από τους γονείς να τηρείται πιστά.

Η αντικατάσταση γευμάτων με νερό και η πρόσληψή του ανάμεσα στα γεύματα είναι όχι απλώς περιττή αλλά και πολλές επικίνδυνη.

Μείωση όρεξης

Είναι πολύ πιθανό όταν ένα βρέφος καταναλώσει νερό και ειδικά σε μεγάλη ποσότητα, να μην έχει μετά όρεξη για το καθιερωμένο γεύμα του.

Ο κορεσμός είναι πολύ εύκολο να έρθει αν σκεφτεί κανείς την μικρή χωρητικότητα του στομάχου ενός βρέφους.

Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση νερού μπορεί να μειώσει την πρόσληψη γάλακτος ακόμα και 11% σε μωρά κάτω των έξι μηνών.

Δηλητηρίαση από το νερό

Ακούγεται απίθανο και όμως συμβαίνει. Μπορεί οι ενήλικες να ακούμε συνέχεια για τα οφέλη του νερού αλλά πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο.

Και στους γονείς η πρόσληψη νερού πρέπει να έχει ένα όριο αλλά κυρίως στα βρέφη αυτό είναι πολύ συγκεκριμένο.

Η δηλητηρίαση από το νερό συμβαίνει όταν η παραπάνω ποσότητα νερού φέρνει διαστολή του νατρίου στο σώμα του βρέφους και ανισορροπία στους ηλεκτρολύτες του.

Η μεγάλη προσπάθεια του οργανισμού να ισορροπήσει στα φυσιολογικά επίπεδα κάνει τα κύτταρα να απορροφούν το παραπάνω νερό με πολύ σοβαρές συνέπειες.

Από ένα απλό φούσκωμα, εμετό ή σπασμούς η πρόσληψη μεγάλης ποσότητας νερού μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε κώμα μέσω της υποανατριαιμίας.