Ακόμη κι αν δεν είμαστε λάτρεις της γυμναστικής, υπάρχουν μερικοί εύκολοι τρόποι να αυξήσουμε τη σωματική μας δραστηριότητα και να κάψουμε θερμίδες. Για παράδειγμα, και μόνο το να σηκωνόμαστε και να ξανακαθόμαστε σε μια καρέκλα 24 φορές μέσα στη διάρκεια μιας μέρας αρκεί για να γυμνάσουμε τους μυς των ποδιών μας. Για την ενδυνάμωση των μυών της πλάτης αρκεί να τεντωνόμαστε σε όρθια στάση με τα χέρια προς το ταβάνι, όσο πιο ψηλά μπορούμε, για 10 φορές. Tα πλεονεκτήματα τέτοιων απλών κινήσεων, όπως για παράδειγμα το περπάτημα με μεγαλύτερο διασκελισμό από το συνηθισμένο, είναι πολλά. Ας δούμε λοιπόν μερικούς καθημερινούς τρόπους να αυξήσουμε τη σωματική μας δραστηριότητα.

*Ξεκινάμε την ημέρα μας με διατάσεις

Μόλις ξυπνήσουμε και σηκωθούμε από το κρεβάτι, τεντώνουμε τα χέρια μας ψηλά, αντίθετα από τη φορά των ποδιών, στρίβοντας λίγο τη λεκάνη μας δεξιά-αριστερά και σφίγγοντας τους μυς μας. Μένουμε σε αυτή τη θέση αυτή για 10 δευτερόλεπτα, αναπνέοντας με κανονικό ρυθμό. Έτσι, θα ξυπνήσουμε με ενέργεια και θα βοηθήσουμε να αιματωθούν οι μύες μας και να ξεπιαστούν από τον ύπνο.

*Μιλάμε περπατώντας

Aν η πανδημία του κοροναϊού μάς αναγκάζει να μιλάμε με τις ώρες στο τηλέφωνο, προτιμάμε να περπατάμε αντί να καθόμαστε. Μάλιστα, εφόσον είμαστε στο σπίτι, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την ώρα αυτή για να κάνουμε stretching: ενώ είμαστε όρθιοι, ανοίγουμε τα πόδια μας και ρίχνουμε το βάρος στη μία πλευρά λυγίζοντας το ένα γόνατο. Eπίσης, κρατάμε το ένα πόδι με τη φτέρνα πίσω από τον γλουτιαίο, ώστε να διατείνουμε τον τετρακέφαλο.

*Σηκωνόμαστε στις μύτες των ποδιών μας

Όσο κινούμαστε μέσα στο σπίτι, περπατάμε για 2 λεπτά στις μύτες των ποδιών μας και για άλλα 2 λεπτά στις φτέρνες μας. Μπορεί να μας ακούγεται αστείο, έτσι όμως αφενός θα γυμνάσουμε τις γάμπες μας, αφετέρου θα διατείνουμε τους μυς της κνήμης μας.

*Περπατάμε γρήγορα

Το γρήγορο, χωρίς διακοπές περπάτημα έχει θετική επίδραση στη φυσική μας κατάσταση. Αυξάνουμε λοιπόν τον διασκελισμό μας και φροντίζουμε να ενισχύουμε την κίνησή μας κουνώντας τα χέρια μας εμπρός-πίσω. Το γρήγορο περπάτημα με μεγάλο διασκελισμό γυμνάζει τους μυς των ποδιών, μας βοηθάει να κάψουμε περισσότερες θερμίδες και ταυτόχρονα τονώνει το καρδιοαναπνευστικό μας σύστημα. Όταν μάλιστα κινούμε και τα χέρια μας, σφίγγουμε ταυτόχρονα και τους μυς του κορμού, δίνοντας αρμονία στην κίνηση.

*Χρησιμοποιούμε τις σκάλες

Είτε μένουμε σε πολυκατοικία είτε το σπίτι μας έχει εσωτερική σκάλα, δοκιμάζουμε να ανεβαίνουμε αργά δύο-δύο τα σκαλοπάτια και να τα κατεβαίνουμε με λίγο πιο έντονο ρυθμό. Το ανεβοκατέβασμα της σκάλας θα γυμνάσει τους μυς των ποδιών μας, ενώ ταυτόχρονα θα τονώσει τη λειτουργία της καρδιάς. H αντοχή μας σταδιακά θα βελτιωθεί, ενώ θα ενισχύουμε και το αδυνάτισμά μας.

*Επιλέγουμε καλάθι για τα ψώνια μας

Όταν μεταφέρουμε τα ψώνια μέσα στο σουπερμάρκετ με καλαθάκι και όχι με καρότσι, γυμνάζουμε ισομετρικά τους μυς των χεριών, αντικαθιστώντας τα βαράκια στο γυμναστήριο. Δεν ξεχνάμε να αλλάζουμε συχνά χέρι, ώστε να δυναμώνουμε εξίσου και τα δύο. Επίσης, και στο σουπερμάρκετ προτιμάμε τις σκάλες από τις κυλιόμενες σκάλες.