Όταν ένα νεογέννητο ή ένα βρέφος καταπιεί αέρα κατά τη διάρκεια του ταΐσματος, αυτός ο αέρας παγιδεύεται στο στομαχάκι του και μπορεί να το κάνει να αισθάνεται άβολα ή χορτάτο χωρίς να είναι. Το ρέψιμο βοηθά στην απομάκρυνση αυτού του αέρα. Μόλις το μικρό σας ρευτεί και βγάλει αυτόν τον αέρα από την κοιλίτσα του, θα νιώσει καλύτερα. Μπορεί ακόμη και να αρχίσει να θηλάζει ξανά, καθώς η αφαίρεση του αέρα θα αφήσει χώρο στο στομάχι του για περισσότερο μητρικό γάλα.

Πότε πρέπει να ρευτεί το μωρό που θηλάζει;

Μερικά μωρά δεν παίρνουν πολύ αέρα κατά τη διάρκεια του ταΐσματος, οπότε δεν χρειάζεται να ρευτούν τόσο πολύ. Ωστόσο, εάν έχετε μεγάλη ροή γάλακτος ή το μωρό θηλάζει γρήγορα, μπορεί να καταπιεί περισσότερο αέρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το μωρό σας θα πρέπει να ρεύεται πιο συχνά.

Μια καλή στιγμή για να ρευτεί το μωρό που θηλάζει είναι αφού σταματήσει να θηλάζει ή εάν γίνει νευρικό κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Αν παρατηρήσετε ότι το μωρό σταματά να θηλάζει και δείχνει άβολα, τότε χρειάζεται να ρευτεί. Εάν θηλάζετε και από τα δύο στήθη, μπορείτε να προσπαθήσετε να κάνετε το μωρό σας να ρευτεί μεταξύ των εναλλασσόμενων μαστών και μετά από κάθε θηλασμό.

Εάν θηλάζετε μόνο από το ένα στήθος, μπορείτε να κάνετε το μωρό σας να ρευτεί όταν σταματήσει να θηλάζει. Αφού ρευτεί, προσφέρετε ξανά το ίδιο στήθος για να δείτε εάν το μωρό σας θέλει περισσότερο γάλα. Στη συνέχεια, όταν ολοκληρωθεί ο θηλασμός, βοηθήστε ξανά το μωρό σας να ρευτεί.

Το ρέψιμο είναι επίσης χρήσιμο εάν το μωρό έχει υπνηλία. Εάν το νεογέννητό σας αποκοιμηθεί στο στήθος σας, το ρέψιμο μπορεί να σας βοηθήσει να το ξυπνήσετε και να συνεχίσει να θηλάζει λίγο περισσότερο.

Εάν το μωρό σας θηλάζει καλά και ρουφάει ενεργά, δεν χρειάζεται να το σταματήσετε για να ρευτεί. Περιμένετε μέχρι να σταματήσει να θηλάζει από μόνο του και στη συνέχεια βάλτε το πάλι να ρευτεί.

Μερικά μωρά πρέπει επίσης να ρευτούν μεταξύ των θηλασμών. Εάν το μικρό σας είναι κακοδιάθετο και δεν μπορεί να κοιμηθεί, το ρέψιμο μπορεί να είναι αυτό που χρειάζεται. Τα μωρά καταπίνουν επίσης αέρα όταν κλαίνε. Επειδή ορισμένα μωρά κλαίνε περισσότερο από άλλα, ειδικά εάν έχουν κολικό, θα πρέπει να ρεύονται πιο συχνά.

Πώς θα κάνετε το μωρό να ρευτεί

 

Καλό είναι να έχετε ένα καθαρό πανάκι κάτω από το σαγόνι του μωρού έτσι ώστε να μη λερωθείτε αν μετά το ρέψιμο ακολουθήσουν και οι γνωστές «γουλίτσες». Τα μωρά μερικές φορές ρεύονται από μόνα τους χωρίς βοήθεια ή ειδική τοποθέτηση. Ωστόσο, αν θέλετε να διευκολύνετε τη διαδικασία, μπορείτε να δοκιμάσετε τις παρακάτω κινήσεις:

  • Σταθείτε όρθιοι, κρατήστε το μωρό στο στήθος σας και ακουμπήστε το πηγούνι του στον ώμο σας. Στηρίξτε το μωρό με το ένα χέρι και τρίψτε με το άλλο απαλά την πλατούλα του. Έτσι θα φύγει από το στομαχάκι του ο παγιδευμένος αέρας.
  • Βάλτε το μωρό σε καθιστή θέση, με το ένα χέρι σας κρατήστε το κεφαλάκι του σταθερά μπροστά και με το άλλο χτυπήστε ελαφριά την πλατούλα του. Αυτή είναι ίσως η πιο αποτελεσματική στάση, αφού μέσα σε μόλις 1-2 λεπτά το μωρό θα έχει ρευτεί.