Η νούμερο 1 συνήθεια που έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι όταν προσπαθούν να χάσουν βάρους είναι να ελέγχουν την πρόοδό τους με τη βοήθεια της ζυγαριάς. Ωστόσο, πολλές φορές η ζυγαριά δεν μπορεί να αποτυπώσει την πρόοδό σας και τις αλλαγές που έχουν συμβεί στο σώμα σας. Για παράδειγμα, αν έχετε φάει τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο το προηγούμενο βράδυ, η ζυγαριά θα δείξει το βάρος σας ελαφρώς αυξημένο, ενώ αν κάνετε συχνά προπονήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, το νούμερο στη ζυγαριά μπορεί να μένει σταθερό παρά τη μείωση του ποσοστού λίπους σας λόγω της αύξησης της μυϊκής σας μάζας. Ορίστε λοιπόν μερικές ενδείξεις ότι σημειώνετε πρόοδο στην προσπάθειά σας για αδυνάτισμα, ακόμη κι αν η ζυγαριά έχει… διαφορετική άποψη.

*Οι λιγούρες σας για πρόχειρο φαγητό έχουν μειωθεί

Μόλις προσαρμοστείτε σε μια πιο υγιεινή διατροφή, οι λιγούρες σας για ζάχαρη και επεξεργασμένο φαγητό, αρχίζουν να μειώνονται. Αφενός, έχετε «εκπαιδεύσει» το μυαλό σας να αναζητά υγιεινές τροφές, αφετέρου μια διατροφή πλούσια σε άπαχες πρωτεΐνες και φυτικές ίνες σάς κρατάει χορτάτους για περισσότερη ώρα. Έτσι, αν πεινάτε και επιλέγετε για σνακ δύο μανταρίνια, είστε σε καλό δρόμο.

*Η όρεξή σας για φαγητό έχει αλλάξει

Αν ο στόχος σας να χάσετε βάρος σάς έχει σπρώξει στη γυμναστική, τότε ίσως παρατηρείτε ότι η όρεξή σας για φαγητό έχει αλλάξει. Έχει παρατηρηθεί ότι μετά από μια έντονη προπονήση, οι αθλούμενοι έχουν μειωμένη όρεξη για φαγητό. Ωστόσο, είναι σημαντικό να τροφοδοτείτε σωστά τον οργανισμό σας μετά την άσκηση, καταναλώνοντας πρωτεΐνη για μυϊκή αποκατάσταση και υδατάνθρακες για αναπλήρωση του γλυκογόνου. Το γλυκογόνο είναι μια μορφή υδατανθράκων την οποία ο οργανισμός σας χρησιμοποιεί ως καύσιμο στις έντονες προπονήσεις. Αν παραλείψετε το φαγητό μετά την προπόνηση, είναι πιθανό να νιώσετε έντονη πείνα αργότερα και να οδηγηθείτε στην υπερφαγία.

*Οι αθλητικές επιδόσεις σας έχουν βελτιωθεί

Πιθανότατα έχετε ξεκινήσει κάποια προπόνηση με βαράκια για να κάψετε το λίπος και να τονώσετε τους μυς σας. Για κάποιους ανθρώπους χρειάζονται μόλις μερικές εβδομάδες για να δουν βελτίωση στη δύναμή τους. Η γρήγορη πρόοδος είναι ένα θετικό που συμβαίνει στην περίπτωση των αρχάριων. Μετά από αυτό, οι ρυθμοί βελτίωσης ίσως μετριαστούν, αλλά δεν θα σταματήσουν.

*Η ποιότητα του ύπνου σας έχει αναβαθμιστεί

Η σωματική άσκηση έχει αποδειχτεί ότι βελτιώνει όχι μόνο την ενέργειά σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και την ποιότητα του ύπνου σας. Πληθώρα ερευνών έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που γυμνάζονται κοιμούνται με μεγαλύτερη ευκολία και νιώθουν πιο ξεκούραστοι. Υπάρχουν ψυχολογικά οφέλη από την άσκηση, όπως η μείωση του στρες ή η βελτιώση της διάθεσης που μπορούν να σας βοηθήσουν να κοιμάστε πιο γρήγορα και καλύτερα, ωστόσο ο μηχανισμός θα μπορούσε επίσης να είναι πιο απλός: όταν είστε σωματικά δραστήριοι κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι πιο πιθανό να αισθάνεστε κουρασμένοι στο τέλος της ημέρας.

*Τα ρούχα σας εφαρμόζουν διαφορετικά

Παρατηρώντας πώς εφαρμόζουν τα ρούχα σας, μπορείτε να καταλάβετε την αλλαγή στο σώμα σας, ακόμη κι αν το νούμερο στη ζυγαριά μένει σταθερό. Μην περιμένετε απαραίτητα να φαρδύνει το αγαπημένο σας παντελόνι. Μπορεί απλώς να εφαρμόζει καλύτερα στο σώμα σας. Όταν συνδυάζετε την τακτική άσκηση με βάρη με μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να χάνετε λίπος ενώ παράλληλα να αυξάνετε τη μυϊκή σας μάζα, κάτι το οποίο πρέπει να είναι ο στόχος σας όταν προσπαθείτε να αδυνατίσετε. Αυτή είναι μια αξιοσημείωτη αλλαγή στο πώς δείχνει το σώμα σας (και φυσικά μια θετική αλλαγή για την κατάσταση της υγεία σας), η οποία δεν αποτυπώνεται πάντοτε στον αριθμό που βλέπετε στη ζυγαριά.

Πώς μπορείτε να μάθετε αν χάνετε πράγματι λίπος

Φυσικά, το να ζυγίζεστε δεν είναι περιττό. Καλό είναι να ανεβαίνετε μία φορά την εβδομάδα στη ζυγαριά, έτσι ώστε να έχετε υπό έλεγχο την κατάσταση, αρκεί να μη σας γίνεται έμμονη ιδέα και να μην αποτελεί το μοναδικό σας κριτήριο για την εμφάνισή σας.

Ο πιο αξιόπιστος τρόπος να καταλάβετε τι ποσοστό λίπους χάνετε, είναι η λιπομέτρηση από διαπιστευμένο διατροφολόγο. Με τη βοήθειά του θα είστε σε θέση να αδυνατίσετε, αυξάνοντας την απώλεια λίπους και μειώνοντας την απώλεια μυϊκής μάζας.