Nέα μελέτη της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας ανατρέπει αρκετά από τα δεδομένα που ξέραμε για τον διαβήτη κύησης και τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης οι γυναίκες που εμφάνισαν διαβήτη κύησης έχουν διπλάσιες πιθανότητες για ασβέστωση των στεφανιαίων αρτηριών γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή καρδιαγγειακή νόσο.

Οι πιθανότητες αυξάνονται ακόμα και στις περιπτώσεις που τα επίπεδα σακχάρου της γυναίκας είναι υγιή πολλά χρονιά μετά την εγκυμοσύνη.

Διαβήτης κύησης: Επηρεάζει έως και το 20% των εγκύων παγκοσμίως

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας αναφέρει ότι ο διαβήτης κύησης επηρεάζει έως και το 20% των κυήσεων παγκοσμίως και 9% των περιπτώσεων στις ΗΠΑ.

Μετά την εγκυμοσύνη οι γυναίκες που είχαν εμφανίσει διαβήτη κύησης έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν διαβήτη, σημαντικό παράγοντα για τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από την 30χρονη έρευνα τους πάνω σε καρδιακά προβλήματα σε νέους, οι ερευνητές μελέτησαν εάν η επίτευξη υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα μετά την εγκυμοσύνη θα μετριάσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων που σχετίζεται με ιστορικό διαβήτη κύησης.

Η CARDIA, όπως ονομάζεται η μελέτη, είναι η πρώτη που αξιολόγησε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σε γυναίκες με ιστορικό διαβήτη κύησης σε σύγκριση με εκείνες χωρίς διαβήτη κύησης σύμφωνα με τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους πολλά χρόνια αργότερα.

Αποτελέσματα μελέτης

Στην αρχική μελέτη που ξεκίνησε το 1985 συμμετείχαν περισσότεροι από 5.100 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18-30 ετών.

Η νέα έρευνα εξέτασε περίπου 1.100 γυναίκες (49% μαύρες γυναίκες και 51% λευκές γυναίκες) οι οποίες δεν έπασχαν από διαβήτη και στη συνέχεια γέννησαν τουλάχιστον μια φορά μέχρι το 2011.

Στους συμμετέχοντες έγιναν εξετάσεις αίματος πριν και μετά την γέννα σε διαστήματα πέντε ετών για να προσδιοριστεί εάν είχαν φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα αλλά και να ελεγχθεί αν είχαν διαβήτη τύπου 2. Ακόμα έγιναν καρδιογραφήματα για να ελεγχθούν οι αρτηρίες και η προδιάθεση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Κατά την παρακολούθηση των 25 ετών, η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 48 ετών και το 12% των γυναικών εμφάνισε διαβήτη κύησης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες με ιστορικό διαβήτη κύησης είχαν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης ασβεστίου στις στεφανιαίες αρτηρίες ανεξάρτητα από το αν είχαν σταθερά επίπεδα γλυκόζης ή κάποιο τύπο διαβήτη.

Πιο συγκεκριμένα η επίτευξη υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα μετά την εγκυμοσύνη δεν μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων για τις γυναίκες που είχαν παρουσιάσει διαβήτη κύησης.

Το 36% των γυναικών με σακχαρώδη διαβήτη κύσης εμφάνισαν προδιαβήτη και το 26% σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με το 35% και το 9%  των γυναικών που δεν είχαν ιστορικό σακχαρώδη διαβήτη κύησης.

Ακόμα, το 25% των γυναικών με ιστορικό σακχαρώδη διαβήτη κύησης εμφάνισαν ασβέστιο στις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς σε αντίθεση με το 15% των γυναικών που δεν είχαν.