Eίστε σίγουροι ότι κάνετε αυτό που πρέπει για να μειώσετε το περιττό λίπος στο σώμα σας; Mήπως πιστεύετε κι εσείς σε διαδεδομένους μύθους, με αποτέλεσμα να κουράζεστε και να ταλαιπωρείστε χωρίς λόγο; Διαβάστε τους διαδεδομένους μύθους που ίσως σας οδήγησαν σε λάθος δρόμο.

Οι μύθοι που σας εμποδίζουν να κάψετε λίπος

Μύθος 1ος – «Ορισμένες τροφές καίνε το λίπος»

Ο μόνος τρόπος να κάψετε λίπος είναι καίγοντας θερμίδες και αυτό γίνεται α) απλά αναπνέοντας (οι περισσότερες θερμίδες που καίμε καθημερινά προκύπτουν από την ενέργεια που καταβάλλει ο οργανισμός μας για να μας κρατάει ζωντανούς και για να λειτουργούν τα συστήματά μας, αυτό που ονομάζεται βασικός μεταβολικός ρυθμός), β) χωνεύοντας την τροφή και γ) μέσω της κίνησης και της άσκησης.

Οι τροφές που λέγεται ότι καίνε λίπος (όπως η καφεΐνη και οι πιπεριές τσίλι) μπορεί να αυξήσουν τον μεταβολισμό σας λίγο, αλλά όχι σε σημείο να δείτε σημαντική διαφορά στην ικανότητά σας να χάνετε βάρος ή λίπος.

Οι πιπεριές τσίλι, για παράδειγμα, περιέχουν μια ουσία που λέγεται καψαϊκίνη. Η ιδέα είναι ότι η θερμότητα από αυτή την ουσία αυξάνει την αδρεναλίνη σας, προκαλώντας το σώμα σας να αυξήσει το κάψιμο θερμίδων. Το πρόβλημα με αυτή τη θεωρία είναι ότι, αν και ακούγεται λογική, τίποτα που τρώμε δεν αυξάνει τον μεταβολισμό μας αρκετά έντονα ή για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να προκαλέσει οποιαδήποτε αισθητή απώλεια βάρους.

Μύθος 2ος – «Η αερόβια άσκηση είναι η καλύτερη για τη μείωση του λίπους»

Πράγματι, η αερόβια άσκηση βοηθά σημαντικά στην καύση λίπους, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αρκετή. Όπως ξέρετε, ο υψηλός μεταβολισμός είναι αυτός που ουσιαστικά θα σας βοηθήσει να κάψετε περισσότερο λίπος και να χάσετε το επιθυμητό βάρος. Kαι προκειμένου να αυξήσετε τον μεταβολισμό σας, θα πρέπει να αυξήσετε τη μυϊκή σας μάζα. Επομένως, καλό είναι να συνδυάζετε την αερόβια άσκηση με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, ώστε να εξασφαλίσετε τη μέγιστη δυνατή καύση λίπους.

Μύθος 3ος – «Η γυμναστική μπορεί να μειώσει το τοπικό λίπος»

Αν και η απώλεια λίπους από συγκεκριμένες περιοχές του σώματος θα ήταν ιδανική, η θεωρία αυτή δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματική από σχετικές επιστημονικές μελέτες. Προκειμένου να καταφέρετε να μειώσετε το λίπος σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματός σας, θα πρέπει να μειώσετε το συνολικό λίπος στο σώμα σας. Με λίγα λόγια, όσους κοιλιακούς και αν κάνετε, η κοιλιά σας δεν πρόκειται να δείξει σαν αυτή ενός ανθρώπου με 10% σωματικό λίπος, αν το δικό σας σωματικό λίπος είναι στο 20%.