Σοφία Μπεκατώρου : H Ολυμπιονίκης σηκώνει τη σημαία του ελληνικού #meToo

Η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου εξηγεί πώς είναι να σηκώνεις τη σημαία του ελληνικού #Metoo
23 Φεβρουαρίου 2021 | 13:28

«Νιώθω μεγάλη ευθύνη και χαρά που έχουν πάρει την απόφαση πολλοί άνθρωποι να μιλήσουν και να σπάσουν τη σιωπή. Έχουν βοηθήσει τους εαυτούς τους αλλά και πολλούς άλλους ανθρώπους, ώστε ν’ αλλαξει σιγά σιγά η νοοτροπία στην κοινωνία μας και να σταματήσει η θυματοποίηση των ίδιων των θυμάτων και να περάσει η ευθύνη στους δράστες», τόνισε η Σοφία Μπεκατώρου.

Η Ολυμπιονίκης εξηγεί πώς είναι να σηκώνεις τη σημαία του ελληνικού #Metoo.

H Σοφία Μπεκατώρου απαντά στο Marie Claire στο πώς είναι να κάνεις αυτή τη σπουδαία αρχή.

«Νιώθω κυρίως συγκίνηση, γιατί από τη μία χαίρομαι που μιλάνε από την άλλη στενοχωριέμαι που έχουν βιώσει κι άλλοι άνθρωποι τόσο πόνο. Όμως γνωρίζω πολύ καλά ότι όταν ενώσουμε όλες μαζί τις φωνές μας, δημιουργείται μια κοινωνική αλλαγή ουσιαστικά. Μπορεί να ξεκίνησε κάτι από εμένα, αλλά σίγουρα η φωνή μου δυνάμωσε, εφόσον βγήκαν κι άλλοι πόσοι άνθρωποι να μιλήσουν για τα δικά τους βιώματα», είπε η Μπεκατώρου.

Περίμενες αυτό το τσουνάμι των καταγγελιών;

Όχι, δεν το περίμενα και λυπάμαι πάρα πολύ που όλοι αυτοί οι άνθρωποι υπέφεραν για τόσο μεγάλο διάστημα. Αυτό αποδεικνύει πόσο έντονος είναι ο φόβος και πόσο μεγάλη η κατάχρηση εξουσίας που υφίστανται τα θύματα. Επίσης το γεγονός ότι πολλές φορές, προέρχονται τα θύματα από την ίδια την οικογένεια είναι επίσης κάτι τραγικό. Κάτι στο οποίο πρέπει να δώσουμε έμφαση είναι το πώς μέσα από την εκπαίδευση και τον τρόπο που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, θα τα προστατεύσουμε. Πρέπει να τα μεγαλώνουμε κάνοντάς τα να αναγνωρίζουν τα όρια και να αρνούνται τη θέση του θύματος.

Ακόμη πολλές γυναίκες αλλά και άνδρες δεν έχουν μιλήσει. Τι θα τους συμβούλευες;

Από τη δική μου εμπειρία, μπορώ να πω ότι δεν βοήθησε το γεγονός ότι το το κράτησα τόσα χρόνια μέσα μου. Εμένα την ίδια με έφθειρε αλλά δεν μπόρεσα να βοηθήσω στο διάστημα που πέρασε κι άλλους ανθρώπους. Γνωρίζω πολύ καλά ότι οι συνέπειες του να μιλήσεις είναι πολλές. Όταν αποφάσισα να μιλήσω, ήμουν διατεθημένη να βιώσω όλες τις συνέπειες είτε ακολουθούσαν να μιλήσουν κι άλλες γυναίκες, είτε όχι. Ωστόσο νομίζω ότι τώρα η κοινωνία μας βρίσκεται σε μια κατάσταση που ακούει περισσότερο και όσο περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζονται και μιλάνε, τόσο πιο άμεσες θα είναι και οι αλλαγές που θα γίνουν στο μεταρρυθμιστικό μας σύστημα.

Μπορεί η δική σου υπόθεση να μπήκε στο αρχείο, όμως περιμένεις μια αλλαγή στο νομικό πλαίσιο αντιμετώπισης της σεξουαλικής παρενόχλησης και του βιασμού;

Νομίζω ότι φαίνεται από την ίδια την κοινωνία, ότι αυτή η αλλαγή είναι απαραίτητη. Τόσο το ίδιο το κακούργημα, όσο και το τραύμα που προκαλεί, δεν μπορεί να περιοριστεί στο στενό πλαίσιο ενός χρονικού διαστήματος. Ιδιαίτερα το όριο για την αποπλάνηση, είναι πάρα πολύ μικρό.

Πρόσφατα Άρθρα
Ελλάδα: Θα απαγορευτούν τα social media για παιδιά κάτω των 15; 3 Φεβρουαρίου 2026, 18:28
Eξαφάνιση 16χρονης από τη Νέα Σμύρνη: Συναγερμός από το «Χαμόγελο του Παιδιού» 3 Φεβρουαρίου 2026, 08:24
Επίδομα παιδιού: Μέσα στον Φεβρουάριο ανοίγει η πλατφόρμα 1 Φεβρουαρίου 2026, 13:10
Καιρός: Ισχυρές βροχές από το βράδυ στη χώρα 31 Ιανουαρίου 2026, 17:38
Λόρα: Βρίσκεται στη Γερμανία από την πρώτη ημέρα της εξαφάνισής της 30 Ιανουαρίου 2026, 16:59
Σχολεία: Δεν θα προσμετρώνται απουσίες από ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού – Τα δικαιολογητικά 29 Ιανουαρίου 2026, 12:45
Καλλιθέα: Τι συνέβη στο νεογέννητο κοριτσάκι προτού αφήσει την τελευταία του πνοή; 29 Ιανουαρίου 2026, 10:02
Καιρός: Η κακοκαιρία Kristin χτυπά με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι 29 Ιανουαρίου 2026, 08:29
Γρίπη: Διασωληνωμένο στη ΜΕΘ 4χρονο αγοράκι έπειτα από επιπλοκές 28 Ιανουαρίου 2026, 16:11
Καιρός: Έρχονται δύο κύματα κακοκαιρίας και κόκκινος συναγερμός για την Κρήτη 27 Ιανουαρίου 2026, 08:55
SOS για τη γρίπη: Βαριά συμπτώματα, που «ξαναφουντώνουν» 26 Ιανουαρίου 2026, 13:11
Σέρρες: Σε διαθεσιμότητα η καθηγήτρια που φίμωσε τον μαθητή 26 Ιανουαρίου 2026, 08:42
Καιρός: Νέα επιδείνωση με καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες – Συναγερμός στην Αττική 26 Ιανουαρίου 2026, 08:16
Γρίπη: Περισσότερες από 130 νοσηλείες παιδιών τον Ιανουάριο 25 Ιανουαρίου 2026, 14:13
Καιρός: Βροχερό το σκηνικό την Κυριακή, με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας 25 Ιανουαρίου 2026, 09:07
imommy.gr © 2026 - All Rights Reserved
Exit mobile version