Η επιβράβευση του παιδιού είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησής του και την ενθάρρυνση της καλής του συμπεριφοράς. Πρόκειται για ένα βασικό στοιχείο της θετικής συμπεριφοράς που πρέπει να έχουμε ως γονείς και βοηθά στην υγιή ψυχοκοινωνική εξέλιξη των παιδιών. Ωστόσο, πολλές φορές άθελά μας κάνουμε μερικά λάθη όταν επιβραβεύουμε το παιδί μας. Ας δούμε ποια είναι αυτά και πώς θα τα διορθώσουμε.

Πώς θα επιβραβεύουμε σωστά το παιδί;

*Αποφεύγουμε τις υπερβολές

Όταν επιβραβευούμε διαρκώς το παιδί ακόμη και για τα πιο μικρά και καθημερινά πράγματα, αφενός μπορεί να το κάνουμε να αισθάνεται την πίεση να κάνει συνέχεια πράγματα για μας εντυπωσιάσει, αφετέρου όταν το επαινούμε για κάτι σημαντικό δεν θα του κάνει ιδιαίτερη εντύπωση. Φροντίζουμε λοιπόν να αποφεύγουμε τις υπερβολές.

*Γινόμαστε συγκεκριμένοι

Αντί να του πούμε «είσαι πολύ καλό παιδί», γινόμαστε συγκεκριμένοι λέγοντάς του τι μας άρεσε στη συμπεριφορά του: «μπράβο που μοιράστηκες τα παιχνίδια σου με την αδερφούλα σου». Με αυτόν τον τρόπο δείχνουμε στο παιδί ότι όντως δίνουμε προσοχή σε όσα κάνει και το βοηθάμε να κατανοήσει για ποιον λόγο το επιβραβεύουμε.

*Δίνουμε έμφαση στην προσπάθεια και όχι στο αποτέλεσμα

Όταν το παιδί μαθαίνει μια νέα δραστηριότητα, δεν σχολιάζουμε τις ικανότητές του. Αντ ‘αυτού, επιβραβεύουμε τον ενθουσιασμό και την πρόοδό του: «Αφιέρωσες πολύ χρόνο στη ζωγραφική και βλέπω ότι έχεις βελτιωθεί στα σχέδιά σου».

*Δεν καυχιόμαστε

Όταν καυχιόμαστε για τα επιτεύγματα του παιδιού σε τρίτους όχι μόνο κινδυνεύουμε να φανούμε γραφικοί και ενίοτε αντιπαθητικοί, αλλά παράλληλα ασκούμε μεγάλη πίεση στο παιδί μας να συνεχίσει να είναι καλό.

*Είμαστε ρεαλιστές

Όταν επαινούμε το παιδί πρέπει να το κάνουμε με ρεαλιστικό τρόπο. Για παράδειγμα, αντί να του πούμε «είσαι υπέροχος ζωγράφος», του λέμε «μου αρέσουν πολύ τα χρώματα που χρησιμοποίησες στη ζωγραφιά σου».

*Δεν δίνουμε επιβράβευση μόνο με τα λόγια

Σίγουρα, τα θετικά σχόλια είναι σημαντικά για την επιβράβευση του παιδιού, δεν πρέπει όμως να υποτιμάμε και τη γλώσσα του σώματος. Ένα χαμόγελο ενθουσιασμού και μια ζεστή αγκαλιά μπορούν να τονίσουν όσα λέμε στο παιδί και να του δείξουν με τον πιο άμεσο τρόπο το πόσο το εκτιμάμε.

*Δεν χρησιμοποιούμε το φαγητό ως επιβράβευση

Πιθανότατα ο πιο διαδεδομένος λανθασμένος τρόπος επιβράβευσης είναι το φαγητό. Όταν δίνουμε στο παιδί φαγητό για να το επιβραβεύσουμε, αυξάνουμε την επιθυμία του για πρόχειρο φαγητό, κάνουμε τις υγιεινές τροφές λιγότερο δελεαστικές και προωθούμε μια λάθος σχέση του παιδιού με το φαγητό. Αντί να δώσουμε στο παιδί ένα γλυκό για να το επιβραβεύσουμε, μπορούμε να δούμε μαζί του όποια παιδική ταινία επιλέξει ή να παίξουμε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι.