Οαποκλειστικός θηλασμός είναι απαραίτητος για τα μωρά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ωστόσο, δεν υπάρχει κάποιο ανώτατο χρονικό όριο.  Άλλωστε, όπως ο θηλασμός, έτσι και ο αποθηλασμός είναι ένα τελείως προσωπικό θέμα της κάθε μανούλας. Σε κάθε περίπτωση, η μετάβαση από τον θηλασμό στο μπιμπερό είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο μέχρι να εξοικειωθεί το μωρό.

Ας δούμε λοιπόν πότε όσα πρέπει να γνωρίζετε ώστε να βοηθήσετε το μωρό σας να εξοικειωθεί με το μπιμπερό.

Πώς να κάνετε το μωρό να κρατήσει το μπιμπερό

Η διαδικασία πρέπει να είναι σταδιακή. Πρέπει να αφιερώσετε λίγο χρόνο και να μην χάσετε την υπομονή σας καθώς το μωρό σας μπορεί να χρειαστεί αρκετές προσπάθειες.

  • Δείξτε στο μωρό σας το μπιμπερό κατά τη διάρκεια του θηλασμού και δώστε του την ευκαιρία να το ακουμπήσει και να αντιληφθεί το σχήμα του.
  • Αρχικά, κάντε το μωρό να κρατήσει ένα άδειο μπιμπερό βάζοντάς το στα χεράκια του.
  • Μόλις δείξει ενδιαφέρον να το κρατήσει, γεμίστε το μπουκάλι σε δόσεις – ένα τέταρτο, μισό και στη συνέχεια γεμάτο.
  • Όταν γεμίζετε το μπιμπερό, πρέπει να λάβετε υπόψη την ικανότητα του μωρού σας να φέρει το βάρος του.
  • Στη συνέχεια μετακινήστε αργά το μπιμπερό στα χέρια του μωρού, κοντά στο στόμα του.
  • Εάν κρατάει τη θηλή του μπιμπερό στο στόμα του και ρουφάει γάλα, τότε είναι μια άμεση επιτυχία! Διαφορετικά, μπορείτε να οδηγήσετε εσείς τη θηλή στο στόμα του.
  • Στηρίξτε το μπιμπερό από την άλλη άκρη. Μόλις είστε πεπεισμένοι για την ικανότητα του μωρού να μπορεί να κρατάει καλά το μπιμπερό, αφήστε το να το κρατήσει, προσέχοντας πάντα το μωρό καθώς το χρησιμοποιεί.

Πότε μπορεί ένα μωρό να κρατήσει το μπιμπερό;

Ένα μωρό θα πρέπει να μπορεί να κρατά το μπιμπερό από την ηλικία των έξι μηνών. Τότε είναι η περίοδος που τα μωρά αναπτύσσουν κινητικές δεξιότητες για να μετακινούν αντικείμενα από χέρι σε χέρι. Στην πραγματικότητα, η ικανότητα του μωρού σας να κρατά το μπουκάλι έως τον έκτο μήνα είναι ένας από τους δείκτες της υγιούς ανάπτυξης.

Να θυμάστε ότι…

Ορισμένες ημέρες, το μικρό σας μπορεί να μην θέλει να κρατήσει το μπιμπερό. Όπως και οι ενήλικες, τα μωρά μπορούν επίσης να αλλάξουν διάθεση. Επομένως, μην το πιέσετε να φάει με το μπιμπερό.

Επίσης, μην στοχεύετε να διδάξετε στο μωρό σας να κρατά το μπιμπερό μέσα σε λίγες ημέρες. Σεβαστείτε τους ρυθμούς του και σταδιακά θα κάνετε τη μετάβαση.

Σε κάθε περίπτωση, ποτέ μην αφήνετε το μωρό με το μπιμπερό χωρίς επίβλεψη.