Τόσα πολλά αλλάζουν στο σώμα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας και κάποιες από αυτές τις αλλαγές συμβαίνουν στο στήθος σας. Από την αρχή της εγκυμοσύνης, οι ορμόνες ξεκινούν να αλλάζουν το στήθος σας για να σας προετοιμάσουν να θηλάσετε. Ενδέχεται να αντιμετωπίσετε μερικά από τα παρακάτω συμπτώματα ή και όλα αυτά, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: οι μαστοί σας δεν θα είναι οι ίδιοι όσο είστε έγκυος.

Πώς αλλάζουν οι μαστοί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

*Μεγαλώνουν

Η κοιλιά σας δεν είναι το μόνο πράγμα που μεγαλώνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Από την αρχή (μόλις στις 6 πρώτες εβδομάδες κύησης), η ποσότητα του λιπώδους ιστού και της ροής του αίματος στο στήθος σας αυξάνονται προκειμένου να βοηθήσουν τους αγωγούς γάλακτος και τους μαστικούς αδένες να αναπτυχθούν.

Με όλη αυτή την αυξημένη ροή αίματος και τον περισσότερο ιστό, τα στήθη σας αρχίζουν να διογκώνονται. Επιπλέον, το στήθος και το σώμα σας αρχίζουν να συγκρατούν υγρά, που είναι μια παρενέργεια της αυξημένης προγεστερόνης και των οιστρογόνων. Πλέον οι μαστοί σας θα χρειάζονται καλύτερη υποστήριξη, επομένως επιλέξτε ένα σουτιέν που τους στηρίζει σωστά.

*Γίνονται πιο ευαίσθητοι

Το μειονέκτημα των παραπάνω αλλαγών είναι ότι τα στήθη σας γίνονται όλο και πιο ευαίσθητα. Όλες αυτές οι αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο στήθος σας. Στην πραγματικότητα, οι ενοχλήσεις στο στήθος είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης.

*Φαίνονται οι φλέβες

Μπορεί να παρατηρήσετε έναν πιο εμφανή… χάρτη γαλάζιων ποταμών στο στήθος σας καθώς προχωρά η εγκυμοσύνη σας. Οι φλέβες σας φαίνονται περισσότερο κάτω από το δέρμα σας, διότι διαστέλλονται για να καλύψουν την αύξηση της ροής του αίματος.

*Αλλάζουν οι θηλές σας

Οι θηλές σας αρχίζουν να μεγαλώνουν και γίνονται πιο καθορισμένες, ενώ συχνά προεξέχουν περισσότερο από ό, τι πριν από την εγκυμοσύνη. Επιπλέον, το χρώμα τους μπορεί να γίνει πιο σκούρο, κάτι το οποίο είναι αποτέλεσμα των υψηλών επιπέδων οιστρογόνων. Παράλληλα, τα μικρά εξογκωματάκια που πάντα είχατε στις θηλές σας αρχίζουν να μεγεθύνονται και να παράγουν μια λιπαρή ουσία που προστατεύει τις θηλές από την ξηρότητα κατά τη διάρκεια όλων αυτών των αλλαγών.

*Μπορεί να εκκρίνουν πρωτόγαλα

Στο τρίτο τρίμηνο, μπορεί να παρατηρήσετε ότι οι θηλές σας εκκρίνουν πρωτόγαλα – το αρχικό γάλα που παράγει μια γυναίκα στην εγκυμοσύνη και κατά τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό.

*Αποκτούν ραγάδες

Όλη αυτή η ανάπτυξη και το πρήξιμο οδηγούν στο τέντωμα του δέρματος και αυτό, δυστυχώς, μπορεί να οδηγήσει σε ραγάδες. Καθώς το δέρμα τεντώνεται, το στήθος σας μπορεί επίσης να εμφανίζει φαγούρα. Καταπραΰνετε τον κνησμό και διατηρήστε το δέρμα του μαστού σας χωρίς ραγάδες εφαρμόζοντας μια ειδική ενυδατική σύνθεση μετά το ντους και πριν τον ύπνο.

*Θα αλλάξουν για πάντα

Μετά τον απογαλακτισμό, οι θηλές σας θα επιστρέψουν στο κανονικό τους χρώμα και τα στήθη σας θα επιστρέψουν περίπου στο μέγεθος που είχαν πριν την εγκυμοσύνη. Αλλά επειδή το δέρμα σας έχει τεντωθεί, το χαλαρό δέρμα και οι ραγάδες είναι πολύ πιθανό να μείνουν εκεί. Αντί να απογοητεύεστε, προσπαθήστε να αποδεχτείτε το νέο σας στήθος – είναι ένα πραγματικό σημάδι της μητρότητας.