Την εποχή του κοροναϊού οι βασικοί κανόνες υγιεινής αλλά και μερικές συμβουλές μπορεί να φανούν σωτήριες.

Διαβάστε παρακάτω εννιά τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν το μωράκι σας να αποφύγει ένα κρύωμα και εσάς να κοιμάστε πιο ήσυχοι.

1. Θηλασμός, ο μεγαλύτερος σύμμαχος

Αν θηλάζετε το μωράκι σας το καλύτερο που έχετε να κάνετε για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό του είναι να συνεχίσετε. Το μητρικό γάλα περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το μωρό.

2. Καθαρός αέρας ακόμα και το χειμώνα

Μπορεί να φαίνεται τρομακτικό για μια μαμά να ανοίξει για αρκετή ώρα τα παράθυρά του σπιτιού, ωστόσο είναι απαραίτητο. Ο καθαρός αέρας και τον χειμώνα χρειάζεται για να κρατάει υγιή το μωρό και φυσικά όλη την οικογένεια. Το ίδιο ισχύει και με τον ήλιο. Ειδικά στην Ελλάδα που έχουμε πολλές μέρες με λιακάδα μην φοβηθείτε να βγάλετε το μωρό σας τον ήλιο. Ακόμα και στο μπαλκόνι ή κοντά στο παράθυρο. Ο ήλιος βοηθάει στην ενίσχυση της βιταμίνης D και ο φρέσκος αέρας καθαρίζει στους πνεύμονές του. Όταν λοιπόν ο καιρός το επιτρέπει μια βόλτα στην λιακάδα κάνει καλό και στο μωρό αλλά και στην ψυχολογία της μητέρας.

3. Ζεστά ρούχα χωρίς υπερβολές

Οι παραδοσιακές συμβουλές της γιαγιάς όπως να φοράμε τη ζακέτα μας έχουν διαχρονική αξία. Έρευνες έχουν δείξει ότι το μωρό χρειάζεται να είναι στα ζεστά χωρίς βέβαια να κάνουμε υπερβολές. Μακρυμάνικα μπλουζάκια, ζακέτες και σκουφιά είναι πιο πρακτικά για εκείνο αλλά και για τις μαμάδες όταν είναι  σε εξωτερικό χώρο, από ένα πολύ βαρύ μπουφάν.

4. Πολύτιμος σύμβουλος η ενυδάτωση

Η ενυδάτωση του μωρού είναι πολύ σημαντική το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Το νερό βοηθάει τα νεφρά να διώξουν τις τοξίνες και είναι απαραίτητο για μωρά πάνω από έξι μηνών. Επίσης όταν το μωρό κρυώνει το νερό βοηθάει να μαλακώνει η βλέννα και να αφαιρείται.

5. Πλύσιμο χεριών πάντα και παντού

Την εποχή του κοροναϊό το μάθαμε όλοι καλά και το κάναμε αγαπημένη συνήθεια. Το πλύσιμο των χεριών, μωρών, παιδιών και ενηλίκων είναι ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσουμε μακριά τον κοροναϊό. Στα πολύ μικρά μωρά καθαρίστε καλά τα χέρια τους και φροντίστε να είναι τα παιχνίδια τους καθαρά.

6. Όνειρα γλυκά και για δυνατό ανοσοποιητικό

Η έλλειψη ύπνου συνδέεται με διαταραχές στην καθημερινότητα του μωρού αλλά και με το ανοσοποιητικό του. Είναι πολύ σημαντικό να κρατήσετε μια ρουτίνα ύπνου στο μωρό και να την διατηρήσετε για πολλούς μήνες. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο ύπνος βοηθάει το μωρό να ρυθμίσει τον κιρκάδιο ρυθμό του και να είναι πιο ήρεμο.

7. Ζώα, οι καλύτεροι φίλοι

Τα κατοικίδια συμβάλλουν όχι μόνο στην καλή ψυχολογία του παιδιού, αλλά και στην υγεία του. Η υιοθέτηση ενός κατοικιδίου μαθαίνει στο παιδί να είναι υπεύθυνο και μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες να εκδηλώσει άσθμα στην μετέπειτα ζωή του.

8. Απαραίτητα λιπαρά οξέα

Η πρόσληψη λιπαρών οξέων από τροφές όπως τα ψάρια είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού του μωρού.  Έρευνες αναφέρουν ότι παιδιά με ιστορικό αναπνευστικών λοιμώξεων αναρρώνουν πιο γρήγορα όταν λαμβάνουν περισσότερα λιπαρά οξέα.

9. Μαύρο μούρο, η μεγάλη επανάσταση

H ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος με φρούτα και λαχανικά είναι γνωστή αλλά όχι τόσο η δύναμη του μαύρου μούρου. Νέες έρευνες έχουν δείξει ότι το μαύρο μούρο έχει διπλάσια αντιοξειδωτική δράση από το βατόμουρο.