Η Παγκόσμια Ημέρα Ακοής καθιερώθηκε με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις 3 Μαρτίου, ημερομηνία η οποία επιλέχθηκε επειδή το σχήμα των αριθμών 3.3 μοιάζει με τα αυτιά του ανθρώπου. Με αφορμή, λοιπόν, αυτήν την Παγκόσμια Ημέρα, ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς αναπτύσσεται η ακοή των μωρών.

Πώς αναπτύσσεται η ακοή των μωρών;

Όταν γεννιούνται, τα μωρά έχουν περιορισμένη ικανότητα ακοής, ωστόσο η αίσθησή τους αυτή αναπτύσσεται καθώς μεγαλώνουν. Αυτό σημαίνει ότι η ακοή στα νεογέννητα μωρά δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως, ενώ τα αυτάκια τους είναι γεμάτα υγρό που εμποδίζει την ακοή σε μικρό βαθμό. Έτσι, τα νεογέννητα μωράκια μπορούν να ακούσουν αρκετά καλά, αλλά όχι άψογα.

Τα σημάδια ότι αναπτύσσεται φυσιολογικά η ακοή του μωρού σας

 

 

Σύμφωνα με το National Institute on Deafness and Other Communication Disorders (NIDCD) των ΗΠΑ, ένα μωράκι με φυσιολογική ακοή θα φτάσει στα ακόλουθα αναπτυξιακά ορόσημα.

0-3 μηνών

*Ηρεμεί ή χαμογελάει όταν ακούει τη φωνή σας

*Αρχίζει ή σταματά να θηλάζει ως απόκριση στον ήχο

*Κάνει έναν διαφορετικό ήχο για κάθε συγκεκριμένη ανάγκη του

*Τρομάζει με δυνατούς ήχους

4-6 μηνών

*Κινούν την προσοχή του τα παιχνίδια που κάνουν ήχο

*Μετακινεί τα ματάκια του προς την κατεύθυνση ενός ήχου

*Ξεκινά να δίνει προσοχή στη μουσική

7 μηνών-1 έτους

*Γυρίζει το κεφαλάκι του και κοιτάζει προς την κατεύθυνση του ήχου

*Ξεκινά να αποκρίνεται όταν το αποκαλείτε με το όνομά του

*Ταυτίζει τις λέξεις με κοινά πράγματα και άτομα όπως μπαμπάς, μπιμπερό, γιαγιά

*Ξεκινά να ανταποκρίνεται σε απλές λέξεις όπως «έλα εδώ», «όχι» κ.λπ.

*Ακούει τραγούδια και ιστορίες, για μικρό χρονικό διάστημα

Να θυμάστε ότι…

Τα νεογέννητα υποβάλλονται σε εξετάσεις ακοής, επομένως θα ξέρετε ήδη από τη γέννηση του μικρού σας αν η ακοή του είναι εντάξει. Σε περίπτωση που το μωρό σας δεν ανταποκρίνεται σε δυνατούς ήχους ή δεν αντιδρά ποτέ στη φωνή σας κατά τους πρώτους μήνες, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό του.

Κάθε μωράκι είναι διαφορετικό και έχει τους δικούς του ρυθμούς ανάπτυξης. Έτσι, αν το μωρό σας «αργήσει» μερικές εβδομάδες να φτάσει σε ένα ορόσημο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα.