Όταν σκέφτεσαι να γίνεις γονιός, κανείς δεν σου λέει τον τρόπο. Και πως θα είσαι αυτό που εσύ απαιτείς από τον εαυτό σου και όλοι σου λένε… «Καλός γονιός». Όλοι θέλουμε τα παιδιά μας να είναι ευτυχισμένα. Να τους προσφέρουμε τα κατάλληλα εφόδια, τις αρχές και τις αξίες για να πορευτούν στη ζωή τους.

Δεν υπάρχει κάποια «χρυσή συνταγή», ούτε σαφείς οδηγίες. Μπορούμε, όμως, διαρκώς να μαθαίνουμε καλύτερα τον εαυτό μας, να κατανοήσουμε τον δύσκολο αυτό ρόλο μας ως γονείς και να τον εξελίξουμε.

Η ανατροφή των παιδιών σίγουρα δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Είτε είσαι νέος γονιός, είτε έχεις εμπειρία, σίγουρα δέχεσαι δεκάδες συμβουλές και μηνύματα από τρίτους: κάνε αυτό με τον τάδε τρόπο, μην κάνεις το άλλο, δώσε περισσότερη σημασία στο δείνα. Ασφαλώς είμαστε όλοι ανοιχτοί στις γνώμες των άλλων και οφείλουμε να τις ζυγίσουμε, αλλά η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και είναι μια τεράστια ευθύνη που φέρει ο κάθε γονιός απέναντι στα παιδιά του. Η ανατροφή τους είναι το σπουδαιότερο δώρο που μπορούμε να τους κάνουμε.

Ψάχνουμε διαρκώς τρόπους να κάνουμε τις σχέσεις μας καλύτερες και πιο ωφέλιμες για την εξέλιξη των παιδιών.

Αναζητήσαμε, λοιπόν, τις κατάλληλες απαντήσεις στα θέματα της ανατροφής, της αυστηρότητας, των ορίων, της συναισθηματικής ανάπτυξης και πολλών πολλών ακόμα. Μετά από πολλή μελέτη, διαλέξαμε με αγάπη 4 + 1 βιβλία που μας βοήθησαν κι εμάς προσωπικά και αισθανόμαστε ότι θα βοηθήσουν και εσάς στην καλύτερη ανατροφή των παιδιών.

Τα βιβλία δεν είναι λυσάρια που έχουν μέσα όλες τις απαντήσεις, είναι όμως πολύτιμοι βοηθοί που θα ενισχύσουν τις βάσεις μας και θα προτείνουν ιδέες προς τη σωστή κατεύθυνση.

Το βιβλίο που θα ήθελες να έχουν διαβάσει οι γονείς σου

Η ουσία τού να είσαι γονιός έγκειται στη σχέση που δημιουργείς με τα παιδιά σου. Για παράδειγμα, αν οι άνθρωποι ήταν φυτά, η σχέση αυτή θα ήταν το χώμα.

Η σχέση αυτή στηρίζει, θρέφει και επιτρέπει στα παιδιά να μεγαλώσουν ή αντίστοιχα τα εμποδίζει. Χωρίς αυτή τη σχέση στήριξης, η αίσθηση ασφάλειας του παιδιού διαταράσσεται. Ιδανικά, θέλουμε μια σχέση που να τροφοδοτεί τα παιδιά μας με δύναμη, και ίσως μια μέρα συμβεί το ίδιο και με τα δικά τους παιδιά.

Ο σκοπός, λοιπόν, του βιβλίου «Το βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου» είναι να σας βοηθήσει να εντοπίσετε την ουσία του ρόλου σας, δηλαδή να δουλέψετε με τα συναισθήματά σας τόσο τα δικά σας, όσο και των παιδιών σας, να συντονιστείτε με τα παιδιά σας ώστε να μάθετε να τα κατανοείτε και να αποκτήσετε ένα δέσιμο μαζί τους, αποφεύγοντας έτσι τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα σύγκρισης και απομόνωσης.

Γιατί οι Δανοί μεγαλώνουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο;

Σύμφωνα με τον επίσημο δείκτη των Ηνωμένων Εθνών, οι Δανοί είναι σταθερά τα τελευταία χρόνια στις πρώτες θέσεις των πιο ευτυχισμένων λαών στον κόσμο. Τι γνωρίζουν, λοιπόν, για την ανατροφή χαρούμενων και γεμάτων αυτοπεποίθηση παιδιών;

Στη Δανία οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί εστιάζουν σε πράγματα όπως η κοινωνικοποίηση, η αυτονομία, η συντροφικότητα, η δημοκρατική στάση και η αυτοεκτίμηση. Θέλουν τα παιδιά τους να αποκτήσουν ψυχική ανθεκτικότητα και να αναπτύξουν μια ισχυρή εσωτερική πυξίδα που θα τα καθοδηγεί στη ζωή τους. Όλα αυτά αναλύονται με τον καλύτερο τρόπο στο «Γιατί οι Δανοί μεγαλώνουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο».

. Αποτελεσματική διαπαιδαγώγηση

.Πόσο δύσκολο είναι για εμάς τους γονείς να είμαστε ταυτόχρονα καλοί και να παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας;

Η Δρ. Jane Nelsen, διακεκριμένη ψυχολόγος, παιδαγωγός και μητέρα επτά παιδιών, διδάσκει σε γονείς και εκπαιδευτικούς ότι το κλειδί της αποτελεσματικής  διαπαιδαγώγησης δεν είναι η τιμωρία αλλά ο αμοιβαίος σεβασμός. Με φόντο τις τυπικές οικογένειες αλλά και με αναφορές στις μονογονεϊκές και σε οικογένειες με θετούς γονείς, η συγγραφέας μας δείχνει με ρεαλιστικά παραδείγματα πώς ένα τρίχρονο παιδί ή ένας επαναστατημένος έφηβος μπορούν να μάθουν να λειτουργούν με αυτοπειθαρχία και συνεργασία, χωρίς να χάνουν την ταυτότητά τους.

Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν

Μια ερώτηση που ακούμε συχνά είναι: «Μπορώ να πειθαρχήσω το παιδί μου χωρίς τιμωρία;». Δεν χρειάζεται να «κακομάθετε» ή να καταπιέσετε τα παιδιά σας, αλλά να κατανοήσετε τους λόγους που δεν συμπεριφέρονται σωστά και να τους αντιμετωπίσετε εκπαιδεύοντάς τα ρεαλιστικά και δραστικά.

Με απλές και πρακτικές συμβουλές, η διακεκριμένη ψυχολόγος και συγγραφέας Sarah Ockwell-Smith  του βιβλίου «Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν» δείχνει πώς να μεγαλώσουμε κάθε παιδί με σεβασμό και αγάπη, δουλεύοντας μαζί του και όχι εναντίον του και καταρρίπτοντας τη θεωρία της τιμωρίας αλλά και της επιβράβευσης.

Το παιδί που κρύβουμε μέσα μας

Για το τέλος αφήσαμε ένα ιδιαίτερο και πολύ αγαπημένο βιβλίο «Το παιδί που κρύβουμε μέσα μας». Στις σελίδες του δεν θα διαβάσεις συμβουλές και πρακτικές. Αλλά είναι ένα βιβλίο για σένα. Για να δουλέψεις με τον εαυτό σου, να καταλάβεις το φωτεινό και το σκοτεινό παιδί που συνυπάρχουν μέσα σου. Πολύ περισσότερο, σε βοηθά να απαλλαγείς από παλιά ψυχικά μοτίβα, να αλλάξεις τις πεποιθήσεις και τη συμπεριφορά σου, να βελτιώσεις τις σχέσεις σου εν γένει, να ζήσεις ευτυχισμένος.

Και μην ξεχνάς, όταν ο γονιός είναι ευτυχισμένος, το παιδί το αντιλαμβάνεται και είναι κι εκείνο ευτυχισμένο.