Ο ερχομός ενός παιδιού αποτελεί μία από τις λίγες ξεχωριστές χαρές που μπορεί να βιώσει ένα ζευγάρι, έρχεται όμως και με πολλές ευθύνες, δεσμεύσεις και υποχωρήσεις που μπορεί να μειώσουν, τουλάχιστον τον πρώτο καιρό, την επικοινωνία του ζευγαριού.

Τα προαπαιτούμενα της καλής επικοινωνίας

Για να έχουμε και να διατηρήσουμε μια καλή επικοινωνία με τον σύντροφό μας είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η δυναμική της σχέσης επηρεάζεται από το πώς ζητάμε αυτό που θέλουμε από εκείνον, καθώς επηρεάζει την αντίδρασή του.

Μπορεί να μην έχετε πάντα την απάντηση που θέλετε αμέσως, αλλά αν ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές, που προτείνουν οι ειδικοί, θα καταφέρετε παρά τα άγχη και τις δυσκολίες της καθημερινότητας, να διατηρήσετε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας και να παραμείνετε κοντά.

«Έχεις ένα λεπτό να μιλήσουμε;»

Ξεκινήστε με αυτήν την φράση ενώ τον αγγίζετε απαλά στον ώμο. Αυτή η φράση είναι ιδιαίτερα σημαντικοί, καθώς κάνουμε συχνά αιτήματα εν κινήσει, όταν η σύντροφός μας φεύγει από το σπίτι ή πληρώνει λογαριασμούς. Τότε αισθανόμαστε απόρριψη ή απογοητευμένοι που ο σύντροφός μας «δεν ακούει ποτέ».

Το να ρωτάτε αν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για να μιλήσετε είναι μια απλή αλλά εξαιρετικά ισχυρή χειρονομία. Σηματοδοτεί τη συνειδητοποίησή σας ότι ο σύντροφός σας είναι ένα ξεχωριστό άτομο που παίρνει χρόνο και ενέργεια για να συμμετάσχει σε μια γόνιμη επικοινωνία.

Μην.. «λυπάστε» τα κοπλιμέντα

Πριν ζητήσετε αυτό που θέλετε, σκεφτείτε κάτι που κάνει ο σύντροφός σας και σας γεμίζει χαρά ή σας βοηθά στην καθημερινότητά σας. Μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό, όσο το να σας βοηθήσει να κουμπώσετε το πουκάμισό σας.

Αφού το κάνετε, δηλώστε το και δώστε του να καταλάβει πόσο πολύ τον εκτιμάτε όπως και όλα όσα κάνει τόσο αυθόρμητα για εσάς. Ξεκινώντας με κάτι θετικό, δημιούργησε ένα ασφαλέστερο συναισθηματικό κλίμα, το οποίο οδήγησε σε πιο αφοσιωμένη ακρόαση και μια πιο παραγωγική συνομιλία.

Να είστε ξεκάθαροι

Το να ζητάμε αυτό που θέλουμε περιλαμβάνει την αποκάλυψη των ευάλωτων συναισθημάτων μας, όπως η λαχτάρα, η ελπίδα ή η επιθυμία. Χρειάζεται θάρρος για να εκθέσουμε τις τρυφερότερες ανάγκες μας, ειδικά στους συντρόφους μας, καθώς η κατανόηση και η αποδοχή τους είναι κρίσιμα ζητήματα.

Όποιο και αν είναι το ζήτημα, μπορείτε να μάθετε να εκφράζετε τον εαυτό σας με τρόπο άμεσο και διακριτικό ταυτόχρονα.

Ευγνωμοσύνη

Δεν υπάρχει κάτι που να εκφράζει υπερβολική εκτίμηση ή ευγνωμοσύνη. Κάθε φορά που ευχαριστείτε τον σύντροφό σας, αναγνωρίζετε ότι κάνει την επιλογή να ανταποκρίνεται σε εσάς και τα αιτήματά σας, ακόμα και αν απλώς σας ακούει.

Ταυτόχρονα η ευγνωμοσύνη προσδίδει ένα θετικό κλίμα στην σχέση και την ημέρα σας. Για αυτό αντί να αναρωτιέστε για το αν «είστε καλά» μετά από κάποια διαφωνία, δοκιμάστε να ευχαριστήσετε τον σύντροφό σας για την προσπάθειά του.