Η εμπιστοσύνη είναι θεμέλιο και αναπόσπαστο κομμάτι κάθε υγιούς σχέσης. Επομένως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά μας, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη σωστή ψυχο-συναισθηματική τους ανάπτυξη και να έχουν την άνεση να μοιραστούν μαζί μας ό,τι τα απασχολεί. Πολλές φορές, στην πράξη είναι πιο δύσκολο από όσο νομίζουμε το να χτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά μας. Σίγουρα όμως δεν είναι ακατόρθωτο.

Πώς θα χτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί

 

*Ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του μωρού

Η εμπιστοσύνη του παιδιού απέναντί μας χτίζεται ήδη από όταν είναι μωρό. Όταν το μωρό κλαίει και εμείς ανταποκρινόμαστε στο κλάμα του, προσπαθώντας να το καθησυχάσουμε, μαθαίνει να μας έχει εμπιστοσύνη.

*Δίνουμε σημασία στη μεταξύ μας επικοινωνία

Καθώς το παιδί μεγαλώνει, αναζητούμε ευκαιρίες να μιλήσουμε μαζί του για όσα του κινούν το ενδιαφέρον ή το απασχολούν. Ζητάμε τη γνώμη του για κάτι, ώστε να ξέρει ότι το εκτιμάμε και το ακούμε ενεργά, δείχνοντάς του ότι είναι σημαντικό για εμάς. Δεν χαρακτηρίζουμε τις απορίες ή τους προβληματισμούς του ως «ανόητους» ή «υπερβολικούς», αλλά αντιθέτως το ακούμε με προσοχή και κατανόηση.

*Είμαστε ειλικρινείς

Μπορεί να είναι προφανές, όμως πραγματικά η ειλικρίνειά μας απέναντι στο παιδί, είναι καθοριστικής σημασίας για να χτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί του. Αν το παιδί μάς δει στεναχωρημένους, δεν του απαντάμε ότι είμαστε καλά. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μοιραστούμε μαζί του ό,τι μας απασχολεί, απλά να παραδεχτούμε ότι είμαστε λυπημένοι. Αν πάλι το παιδί μάς κάνει μια ερώτηση, την απάντηση της οποίας δεν γνωρίζουμε, του δείχνουμε την αβεβαιότητά μας, εξηγώντας του ότι θα ψάξουμε την απάντηση.

*Εκτιμάμε την ειλικρίνεια

Εξηγούμε στο παιδί ότι ακόμη κι αν μια πράξη του δεν μας βρίσκει σύμφωνους ή μας απογοητεύει, τα ψέματα κάνουν χειρότερη την κατάσταση. Φυσικά, για να παραδέχεται το παιδί τα λάθη του και να είναι ειλικρινές, πρέπει να μεγαλώνει σε ένα πλαίσιο με όρια αλλά όχι αυστηρές τιμωρίες που θα το τρομοκρατούν.

*Αποφεύγουμε τις υποσχέσεις που δεν μπορούμε να τηρήσουμε

Τα παιδιά έχουν την έμφυτη τάση να πιστεύουν τους γονείς τους σε ό,τι τους λένε. Γι’ αυτό αν έχουμε υποσχεθεί κάτι στο μικρό μας, καλό είναι να το εκπληρώνουμε. Όσο συχνότερα αλλάζουμε γνώμη ή αθετούμε τις υποσχέσεις μας, τόσο περισσότερο κλονίζουμε την εμπιστοσύνη του παιδιού.

*Δείχνουμε δυνατοί

Ένας γονιός που δείχνει μονίμως πανικόβλητος, προβληματισμένος και φοβικός δημιουργεί στο παιδί την εντύπωση πως δεν μπορεί να αντέξει κάτι «βαρύ». Έτσι, αν υπάρχει κάτι που προβληματίζει το παιδί, ίσως προτιμήσει να το αποκρύψει από τους γονείς του, ώστε να μην τους ταράξει. Τα παιδιά μας πρέπει να μας θεωρούν δυνατούς, ώστε να νιώθουν ασφάλεια και να μπορούν να μας εμπιστευτούν την ανησυχίες τους.

*Μένουμε ψύχραιμοι

Αν κάθε φορά που το παιδί μάς εκμυστηρεύεται κάτι που μας αγχώνει, εμείς αντιδρούμε χάνοντας την ψυχραιμία μας, είναι θέμα χρόνου να σταματήσει να μας μιλάει με ειλικρίνεια, ειδικά καθώς μεγαλώνει. Ακόμη κι αν μια πληροφορία μάς δημιουργεί ανησυχία, διατηρούμε την ψυχραιμία μας και αναζητούμε τον πιο αποτελεσματικό τρόπο να συμβουλεύσουμε σχετικά το παιδί. Σίγουρα, πολλές φορές κάτι τέτοιο είναι πιο δύσκολο από όσο ακούγεται, είναι όμως και απαραίτητο για να έχουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί.