Έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες στο Nature Sustainability έδειξε ότι μωρά που γεννήθηκαν από μητέρες που είχαν εκτεθεί σε ακραίες καιρικές συνθήκες παρουσίασαν προβλήματα.

Οι συγκεκριμένες περιπτώσεις παρουσίασαν προβλήματα στην ανάπτυξη καθώς γεννήθηκαν λιποβαρή ή  πρόωρα.

Το χαμηλό βάρος γέννησης σε ένα μωρό μπορεί να έχει συνέπειες καθώς εμποδίζει σύμφωνα με τους ερευνητές την ομαλή ανάπτυξή του.

Πεδίο έρευνα ο «ξεχασμένος» Αμαζόνιος

Η έρευνα διεξήχθη σε «ξεχασμένες» περιοχές του Αμαζονίου από ερευνητές του Πανεπιστημίου Λάνκαστερ , στις οποίες ο καιρός παρουσιάζει έντονα σκαμπανεβάσματα.

Οι αλλαγές στο κλίμα φαίνεται από την μελέτη ότι επηρέασαν την υγεία των μαμάδων αλλά και των αγέννητων μωρών τους με πολλούς τρόπους.

Οι παράγοντες που εμπόδισαν τις γυναίκες να βιώσουν φυσιολογικά τον τοκετό τους οφείλονται κυρίως σε αντικειμενικές δυσκολίες. Για παράδειγμα πολλές γυναίκες δεν μπορούσαν να τραφούν σωστά, αφού οι εκτεταμένες βροχοπτώσεις κατέστρεψαν τις καλλιέργειες.

Αντίστοιχα λόγω της μεγάλη υγρασίας ευδοκίμησαν μολυσματικές ασθένειες από τις οποίες προσβλήθηκαν οι εγκυμονούσες.

Στον Αμαζόνιο οι βροχοπτώσεις, οι οποίες μπορούν να κρατήσουν και εβδομάδες, προκαλούν πλημμύρες ποταμών. Οι πλημμύρες με τη σειρά τους εκθέτουν τις οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες σε κίνδυνο μέσω ασθενειών που μεταδίδονται από το νερό.

Ασθένειες όπως η ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός παρουσιάζονται έντονα σε αυτές τις περιοχές καθώς σχετίζονται άμεσα με τις πλημμύρες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι κάτοικοι των ευάλωτων αυτών περιοχών εκτός από τις πραγματικές επιπτώσεις των βροχοπτώσεων ζουν και με ένα συνεχόμενο άγχος κάθε χρόνο.

Τέτοιες αγχωτικές καταστάσεις είναι πολύ πιθανό να επηρεάζουν αρνητικά τις εγκυμονούσες και να συμβάλουν στην πρόωρη γέννα.

Επιστημονικά δεδομένα

Η έρευνα επικεντρώθηκε σε όλες τις γεννήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια 11 ετών σε 43 περιοχές της Πολιτείας Αμαζόνας στην Βραζιλία.

Η μελετητές εξέτασαν 291.479 γεννήσεις και κατέληξαν ότι το βάρος γέννησης, η ανάπτυξη του εμβρύου και η διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάστηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή είχαν άμεση συσχέτιση με σοβαρά μειωμένο μέσο βάρος γέννησης λόγω πρόωρου τοκετού ή περιορισμένης ανάπτυξης. Χαρακτηριστικό είναι ότι η μέση μείωση βάρους γέννησης ήταν σχεδόν 200 γραμμάρια.

Χρησιμοποιώντας δορυφορικά δεδομένα, οι ερευνητές υπολόγισαν εβδομάδες προγεννητικής έκθεσης – συμπεριλαμβανομένου του τριμήνου πριν από την εγκυμοσύνη- σε κάθε είδος μεταβλητότητας βροχόπτωσης. Στη συνέχεια συνέκριναν αυτό με το βάρος γέννησης και τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Περαιτέρω συμπεράσματα της έρευνας

Ακόμη και οι μη ακραίες έντονες βροχοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα 40% υψηλότερες πιθανότητες χαμηλού βάρους γέννησης

Η ξηρασία προκάλεσε επίσης βλάβη – κατά μέσο όρο τα μωρά γεννήθηκαν 39 γραμμάρια ελαφρύτερα

Ακόμη και η σύλληψη κατά την άνοδο της στάθμης του νερού οδήγησε σε χαμηλότερο μέσο βάρος γέννησης, 13 γραμμάρια λιγότερο

Ο Luke Parry καθηγητής στο Κέντρο Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ και ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης ανέφερε: «Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα ακραία κλίματα προσθέτουν ένα άλλο επίπεδο μειονεκτημάτων σε μωρά που αντιμετωπίζουν ήδη μια κακή αρχή στη ζωή τους».