Η επικοινωνία ανάμεσα σε ένα ζευγάρι περνά από διάφορες φάσεις ενώ η πιο δύσκολη περίοδος φαίνεται να είναι εκείνη που έπεται του ερχομού του πρώτου παιδιού. Τα νέα δεδομένα διαταράσσουν τις προηγούμενες ισορροπίες σας, μόνο για να διαμορφωθούν νέες που θα περιλαμβάνουν και τα παιδιά, την προέκταση της οικογένειάς σας.

Ποια είναι τα πιο κοινά προβλήματα στο γάμο;

Ωστόσο, η διατήρηση της επικοινωνίας εντός του γάμου μετά το μωρό απαιτεί πολύ χρόνο και ενέργεια, ακριβώς την στιγμή που δεν έχετε και τόσα αποθέματα. Τα καλά νέα όμως, είναι ότι υπάρχουν λύσεις στα πιο κοινά ζητήματα που προκύπτουν και αυτές περιλαμβάνουν:

Οι απόψεις περί ανατροφής δεν ταιριάζουν

Αν και όλοι οι γονείς θέλουν να πιστεύουν ότι έχουν κοινή φιλοσοφία ως προς την ανατροφή των παιδιών, συχνά είναι δύσκολο να προβλέψετε πώς θα είναι οι πραγματικές συνθήκες. Τότε περίπου μπορεί αυτή η αρχική πεποίθηση να διαψευστεί και να αρχίσουν οι διενέξεις.

Λύση στο πρόβλημά σας θα δώσει ο συμβιβασμός με γνώμονα πάντα το καλύτερο για το παιδί. Για ορισμένα πράγματα, όπως πότε θα ξεκινήσει το παιδί τις στέρεες τροφές, πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες των ειδικών.

Για ζητήματα όπως ο ύπνος ή τα παιχνίδια είναι σημαντικό να «συναντιέστε στην μέση», λαμβάνοντας υπόψιν το καλύτερο του παιδιού.

Δεν περνάτε χρόνο ως ζευγάρι

Με τον ερχομό των παιδιών στην ζωής σας θα παρατηρήσετε ότι ο χρόνος που περνάτε ως ζευγάρι σταδιακά μετατρέπεται στον χρόνο που περνάτε ως οικογένεια παρέα με τα παιδιά. Φυσικά, ο χρόνος με τα παιδιά είναι απαραίτητος, αφού τον χρειάζεστε όσο και εκείνα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να αμελήσετε τον σύντροφό σας.

Υπάρχουν δύο μέρη για την λύση αυτού του προβλήματος. Πρώτον, πρέπει να προγραμματίσετε χρόνο μαζί για να κάνετε πράγματα εκτός των υποχρεώσεων της δουλειάς ή των παιδιών. Το δεύτερο μέρος της λύσης είναι να αφιερώσετε χρόνο και στον εαυτό σας, χρόνο που θα μπορείτε να είστε καθένας μόνος του και να κάνει αγαπημένες του δραστηριότητες.

Έτσι θα μπορείτε να αντλείτε ευχαρίστηση από όλα όσα κάνετε, μειώνοντας σημαντικά τις διενέξεις ώστε να μπορείτε να απολαύσετε πραγματικά ο ένας την παρέα του άλλου.

Σύντομος οδηγός διαχείρισης.. κρίσεων

Σε περίπτωση διένεξης να θυμάστε πάντα:

1. Ζητήστε συγκεκριμένες αλλαγές στη συμπεριφορά αντί να κάνετε κατηγορίες.

2. Απολογηθείτε το συντομότερο δυνατόν για μια απρεπή συμπεριφορά ή για μια ψευδή κατηγορία.

3. Μην μαντεύετε τις προθέσεις ή τα συναισθήματα του συντρόφου σας, αντ’αυτού ρωτήστε τον πώς νιώθει.

4. Περιορίστε τις δηλώσεις σας σε δύο ή τρεις προτάσεις και δώστε στον σύντροφό σας την ευκαιρία να απαντήσει.