Αν υπάρχει ένα πράγματα που να μας θυμίζει την Άνοιξη, αυτό είναι σίγουρα οι πεταλούδες. Μικροί και μεγάλοι τις αγαπάμε και αποτελούν για πολλούς σύμβολο αναγέννησης και ομορφιάς.

Τα μικρά παιδιά είναι από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνουν να σχηματίζουν με τα χεράκια τους. Και οι στίχοι «Μια ωραία πεταλούδα…» συντροφεύει όλη την παιδική ηλικία.

Μεγαλώνοντας μαθαίνουν για το γοητευτικό θαύμα που μετατρέπει μια κάμπια σε αυτήν την πανέμορφη οπτασία.

Ο μύθος των Πάπαγκο

Η καθαρή ομορφιά της πεταλούδας ερμηνεύεται σε ένα μύθο των Πάπαγκο. Σύμφωνα με τον μύθο, ο δημιουργός ένιωσε θλίψη για τα παιδιά, όταν συνειδητοποίησε ότι το πεπρωμένο τους ήταν να γεράσουν και να γίνουν αδύναμα πλάσματα. Μάζεψε, λοιπόν, τα όμορφα χρώματα από διάφορες πηγές όπως το φως του ήλιου, τα φύλλα, τα λουλούδια, και ο ουρανός.

Έβαλε τα χρώματα σε ένα μαγικό σακκούλι και το παρουσίασε στα παιδιά. Όταν εκείνα το άνοιξαν, οι χρωματισμένες πεταλούδες πέταξαν έξω ελεύθερες, γοητεύοντας τα παιδιά που δεν είχαν δει ποτέ τίποτα τόσο όμορφο. Οι πεταλούδες τραγούδησαν κι έκαναν τα παιδιά ακόμα πιο ευτυχισμένα.

Όμως, τα πουλιά παραπονέθηκαν στο δημιουργό, όπως αναφέρει η wikipedia, γιατί οι πεταλούδες ήταν τόσο όμορφες και μπορούσαν να τραγουδούν όπως τα πουλιά. Για αυτό ο δημιουργός απέσυρε από τις πεταλούδες τη δυνατότητα να τραγουδούν. Από τότε, αν και όμορφες, παραμένουν σιωπηλές.

Ιδέες για χειροτεχνίες

Η πεταλούδα χάρη του απλού σχήματός της και των όμορφων χρωμάτων της είναι εύκολη για τα παιδιά να την φτιάξουν. Με τη δική μας βοήθεια όταν πρόκειται για μικρές ηλικίες μπορεί να γίνουν πραγματικά πολύ όμορφες και σε κατασκευές και να ανανεώσουν το παιδικό δωμάτιο ή και σε άλλα σημεία του σπιτιού.

Πεταλούδες στις κουρτίνες, στους τοίχους, στα τετράδια και όπου αλλού μπορεί ένα παιδί να φανταστεί.

Εύκολοι τρόποι

  • Ζωγραφίστε το περίγραμμα και αφήστε το παιδί να παίξει με τα χρώματα. Στη συνέχεια κόψτε το περίγραμμα και διακοσμήστε το δωμάτιο.
  • Κόψτε μικρά κομμάτια χαρτόνι στο σχήμα της πεταλούδας και αφού το παιδί τις ζωγραφίσει κολλήστε τα χαρτονάκια σε ξυλάκια για τα σουβλάκια. Όλα μαζί σε ένα μικρό βάζο ή ποτήρι είναι τέλειο διακοσμητικό για το τραπέζι.
  • Δώστε στο παιδί μερικά άβραστα μακαρόνια φιογκάκια και αφήστε το να τα χρωματίσει. Στη συνέχεια βάλτε τα σε ένα μικρό πιατάκι ή ότι άλλο διάφανο υπάρχει διαθέσιμο.
  • Βρείτε μερικά ξύλινα μανταλάκια και αφήστε τη φαντασία του παιδιού ελεύθερη. Ματάκια που κολλάνε, χαρτόνια για φτερά και ό,τι άλλο υπάρχει στο κουτί με τις κατασκευές του θα είναι τέλειο για τις δικές του πεταλούδες.
  • Κρατήστε το χαρτόνι από το χαρτί υγείας και κάντε το σώμα για τις πεταλούδες του. Φτερά, πρόσωπο και χεράκια μπορούν εύκολα να γίνουν από τούλι, γκοφρέ ή ακόμα και μικρά μολύβια που δεν του χρειάζονται πια.