Πήρατε απόφαση να απαλλαγείτε από τα κιλά που σας ταλαιπωρούν και ξεκινήσατε να προσαρμόζετε τη διατροφή σας προς αυτόν τον στόχο. Νιώθετε γεμάτοι αποφασιστικότητα και ελπίδα να τα καταφέρετε μέχρι που το ακατανίκητο αίσθημα της πείνας σάς «σπρώχνει» σε διατροφικές ατασθαλίες και χαλάει τη δίαιτά σας. Αν το παραπάνω σενάριο σάς ακούγεται οικείο, τότε θα πρέπει να αναθεωρήσετε τις διατροφικές σας επιλογές. Παρά τον διαδεδομένο μύθο που θέλει το αδυνάτισμα συνώνυμο της πείνας, στην πραγματικότητα υπάρχουν τρόποι να χάσετε βάρος, χωρίς να ταλαιπωρείστε. Πώς θα το καταφέρετε αυτό; Απλά ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές.

Tips για να αισθάνεστε χορτάτη και στη δίαιτα

*Μην παραλείπετε γεύματα

Στην προσπάθειά σας να αδυνατίσετε μπορεί να πάρετε απόφαση να παραλείψετε κάποια γεύματα. «Αν παραλείψω ένα γεύμα, θα γλιτώσω θερμίδες και θα αδυνατίσω πιο εύκολα», ίσως σκεφτείτε. Ωστόσο, αυτή δεν είναι μια έξυπνη στρατηγική.

Όταν έχετε μείνει νηστική για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι πολύ πιο πιθανό να αναζητήσετε κάτι παχυντικό στη συνέχεια ή να φάτε περισσότερο από όσο χρειάζεστε, υπερκαλύπτοντας τις θερμίδες που χρειάζεστε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για να μην αναφέρουμε ότι δεν θα μπορείτε να γυμναστείτε κι ότι θα σκέφτεστε διαρκώς το φαγητό.

*Αυξήστε την κατανάλωση υγρών

Είναι εντυπωσιακά συχνό φαινόμενο να νομίζετε ότι πεινάτε, ενώ στην πραγματικότητα να έχει αφυδατωθεί ο οργανισμός σας. Φροντίστε να είστε συνεχώς ενυδατωμένη, έχοντας πάντα κοντά σας ένα ποτήρι νερό. Το νερό δεν κάποια μαγική ιδιότητα αδυνατίσματος, έχει όμως την ιδιότητα να κόβει την όρεξη.

Στην ίδια λογική, μπορείτε να φτιάχνετε ροφήματα. Όχι, δεν εννοούμε ζεστή σοκολάτα και καφέ με σιρόπι καραμέλας, αλλά πράσινο τσάι ή μέντα, χωρίς ζάχαρη. Έτσι, ο οργανισμός σας θα μείνει ενυδατωμένος και η όρεξή σας θα περιοριστεί σημαντικά.

*Καταναλώστε περισσότερες φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες σάς βοηθούν να χάσετε βάρος με μερικούς διαφορετικούς τρόπους. Πρώτον, τα τρόφιμα με περισσότερες φυτικές ίνες είναι πιο χορταστικά. Εάν τρώτε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως βρώμη ή ψωμί ολικής άλεσης, το σώμα σας χρειάζεται πολύ χρόνο για να χωνέψει το φαγητό. Έτσι, αισθάνεστε χορτάτη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να τρώτε λιγότερο.

Επιπλέον, ορισμένοι τύποι φυτικών ινών, που ονομάζονται αδιάλυτες ίνες, δεν μπορούν να αφομοιωθούν από τον οργανισμό σας. Έτσι, το φαγητό περνά μέσα από το πεπτικό σας σύστημα χωρίς να απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματός σας. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι το φαγητό δεν θα καταλήξει στους μηρούς ή την κοιλιά σας, όπως μπορεί να συμβεί με άλλα τρόφιμα.

Για να βεβαιωθείτε ότι προσλαμβάνετε αρκετές φυτικές ίνες προτιμήστε προϊόντα ολικής άλεσης όταν αγοράζετε ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι και δημητριακά. Τα λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και τα φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών.

*Συμπεριλάβετε πρωτεΐνη σε κάθε σας γεύμα

Η κατανάλωση πρωτεΐνης ενισχύει την απώλεια λίπους, αυξάνοντας τη θερμογένεση και επιφέροντας το αίσθημα κορεσμού. Ως θερμογένεση αναφέρεται η δαπάνη ενέργειας που απαιτείται για την πέψη των θρεπτικών συστατικών. Κατά τη διαδικασία της πέψης, η πρωτεΐνη αυξάνει τις ενεργειακές δαπάνες περισσότερο από τα λίπη και τους υδατάνθρακες. Επίσης, η πρωτεΐνη δεν προκαλεί αύξηση του σακχάρου σας και σας βοηθά να «χτίσετε» και να διατηρήσετε τους μυς σας.

Δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε πρωτεϊνικές δίαιτες, αλλά προσπαθήστε το 15-20% των θερμίδων που προσλαμβάνετε καθημερινά να προέρχεται από πηγές πρωτεϊνών, όπως είναι το τυρί κότατζ, το γιαούρτι, το τόφου, το στήθος κοτόπουλο, ο κονσερβοποιημένος τόνος, ο σολομός, το αυγό και οι φακές.