Κοροναϊός: Σκηνικό πολέμου στα νοσοκομεία – Γεμίζουν επικίνδυνα οι ΜΕΘ

Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι οριακή και θα συνεχίσει να είναι τουλάχιστον για τις επόμενες 10 ημέρες
7 Μαρτίου 2021 | 13:04

Στα όρια ασφαλείας έχει φέρει η πανδημία και οι μεταλλάξεις τα νοσοκομεία της Αττικής, με τις Αρχές να είναι σε «κόκκινο» συναγερμό, περιμένοντας να δουν κατά πόσο είναι εφαρμόσιμα τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από το πρωί της Πέμπτης, ενώ η αγωνία όλων εστιάζεται στις αντοχές του Συστήματος Υγείας, μετά την ανησυχητική αύξηση των νοσηλειών.

Οι μεταλλάξεις έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό κλοιό, αφού, εκτός από τα 2.301 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες Σάββατο, οι διασωληνωμένοι ανέρχονται πλέον σε 452.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι οριακή και θα συνεχίσει να είναι τουλάχιστον για τις επόμενες 10 ημέρες. Μάλιστα επιστήμονες, προειδοποιούν ότι έρχονται ακόμη πιο δύσκολες μέρες για το ΕΣΥ,  καθώς αναμένονται εισαγωγές περισσότερων ασθενών και προβλέποντας σημαντική αύξηση των διασωληνωμένων.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο έγιναν συνολικά 276 εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, αριθμός – ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας Covid 19 στη χώρα μας.

Σκηνικό πολέμου στο ΕΣΥ

Από την πλευρά της κυβέρνησης έχει καταστεί σαφές ότι το ΕΣΥ ετοιμάζεται για «πόλεμο» τις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης για την επιδημία, σύσκεψη για τη διαχείριση των περιστατικών Covid-19 στα νοσοκομεία της Αττικής,  πραγματοποιηθηκε το πρωί της Κυριακής υπό τον υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια.

Το σχέδιο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη προβλέπει  την μετατροπή   κλινικών,  απλών κλινών και κλινών ΜΕΘ σε κλίνες covid-19, με την αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα ο οποίος έχει διαθέσει 120 κλίνες ΜΕΘ για non covid περιστατικά.

Οι διοικητές σε συνεργασία με τους διευθυντές Ιατρική ς υπηρεσίας των νοσοκομείων καλούνται να φροντίσουν για την αποσυμπίεση των κλινικών προωθώντας τα εξιτήρια των ασθενών που πρέπει να συνεχίσουν την αποθεραπεία εκτός νοσοκομείου, απελευθερώνοντας παράλληλα πολύτιμες κλίνες για τις ανάγκες της επιδημίας.

Σημειώνεται ότι ΝΙΜΤΣ έχει σχεδόν γεμίσει από περιστατικά non Covid-19 και συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η εκκένωση των κλινικών του Σισμανόγλειου, ώστε να αρχίσει να δέχεται περιστατικά Covid-19 από την ερχόμενη Τρίτη, με βάση το σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Παρά την απίστευτη προσπάθεια που καταβάλουν οι υγειονομικές αρχές καθημερινά, κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την διασπορά των μεταλλαγμένων κρουσμάτων.

Πάνω από 3.200 άτομα νοσηλεύονται με κοροναϊό στην επικράτεια, καθημερινά καταγράφονται 330 εισαγωγές, ενώ στα νοσοκομεία της Αττικής οι κλίνες ΜΕΘ είναι κατειλημμένες στο 87%.

Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας τα κρεβάτια στερεύουν επικίνδυνα, ενώ αρχίζουν να εξαντλούνται και στις κλινικές.

Προβλέψεις για 550 διασωληνωμένους – Ανάγκη τήρησης των μέτρων

Την ίδια ώρα, τρομάζουν οι προβλέψεις για έξαρση των νοσηλειών και των διασωληνωμένων, από την κυκλοφορία των νέων στελεχών του κοροναϊού που έχουν ενοχοποιηθεί για υψηλή μεταδοτικότητα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή νανοτεχνολογίας ΑΠΘ Στέργιο Λογοθετίδη, θα έχουμε σημαντική αύξηση των διασωληνωμένων που θα φτάσει το μέγιστο την Καθαρά Δευτέρα:

«Την Καθαρά Δευτέρα προβλέπεται να φτάσουμε στο μέγιστο των διασωληνωμένων, προβλέπεται να έχουμε 550 διασωληνωμένους. Βλέπω σημαντική αύξηση», είπε μεταξύ άλλων μιλώντας στο Open.

«Πιο αυστηρά μέτρα και πιο έξυπνα όπως αυτά που έχουμε τώρα, ρίχνουν την ταχύτητα μετάλλαξης του ιού κατά 2 με 3 φορές. Όσο πιο πολύ προσέχουμε τόσο πιο γρήγορα θα πέφτει η ταχύτητα μετάλλαξης. Η κορύφωση των κρουσμάτων είναι περίπου τώρα. Και θα αρχίσει γρήγορη πτώση αν εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα. Τα κρούσματα από την Τρίτη και μέχρι το Σάββατο θα αρχίσουν να πέφτουν γρήγορα αν τηρηθούν τα μέτρα αυστηρά. Και θα έχουμε περεταίρω μείωση», τόνισε.

Ο Στέργιος Λογοθετίδης τόνισε πως με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, κανένα άνοιγμα δεν πρέπει γίνει πριν τις 22 Μαρτίου καθώς και ότι θάνατοι θα αυξηθούν τις επόμενες μέρες εξαιτίας της νέας μετάλλαξης του ιού.

«Δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε»

«Με 2000 κρούσματα την ημέρα και το σύστημα υγείας στα όριά του δεν μπορούμε να μιλάμε για μέτρα χαλάρωσης» δήλωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο».

Αναφερόμενος στις μεταλλάξεις, τόνισε ότι αποτελούν τον κύριο λόγο για το τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να μαρτυρούν ότι τα εμβόλια έχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα στις μεταλλάξεις της πανδημίας.

«Οι νέες μεταλλάξεις συνδυάζονται με αυξημένη μεταδοτικότητα. Και αυτός είναι ο κύριος λόγος που εξηγεί το τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα και αλλού. Δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα σαφή δεδομένα για μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι των μεταλλάξεων» είπε και αναφέρθηκε στη σημασία των εμβολιασμών:

«Να μη δημιουργείται η αίσθηση ότι δεν πρέπει να συνεχίσει ο εμβολιασμός λόγω των μεταλλάξεων. Ο εμβολιασμός πρέπει να συνεχίσει, πάει με καλούς ρυθμούς και είναι μονόδρομος ο ταχύς εμβολιασμός μεγάλου αριθμού του πληθυσμού».

Καμπανάκι για τις νοσηλείες νέων

Σε αυτή τη φάση της πανδημίας, υπάρχουν αρκετά παιδιά και έφηβοι που χρήζουν νοσηλείας, αν και στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν έχουν σοβαρές επιπλοκές.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η νοσηλεία τους ενδεχομένως να οφείλεται στην επικράτηση των μεταλλάξεων, που είναι πιο μεταδοτικές, άρα δίνουν περισσότερες μολύνσεις και στις νεότερες ηλικίες.

Σοκ προκάλεσε άλλωστε και η δήλωση της διευθύντριας της 7ης Πνευμονολικής κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα, η οποία επισήμανε πως στο νοσοκομείο υπάρχει διασωληνωμένος ασθενής 20 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, ενώ υπάρχουν και άλλοι διασωληνωμένοι ασθενείς κάτω των 38 ετών.

«Οι μεταλλάξεις είναι πολύ μεταδοτικές. Έχουμε αρκετούς νέους στα νοσοκομεία 20αρηδες, 30αρηδες, και 40αρηδες στα νοσοκομεία με COVID» σημείωσε, μιλώντας στον Σκάι, η κ. Γκάγκα.

«Έχουμε ολόκληρες οικογένειες στο νοσοκομείο, γιατί ένας κολλάει όλη την οικογένεια. Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, να φοράμε μάσκες, όχι πολύ λεπτές, να κρατάμε αποστάσεις να προσέχουμε τους δικούς μας, δεν είναι μόνο θέμα μέτρων της πολιτείας»  επισήμανε.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ: Οι νοσηλείες ασθενών από 0-39 ετών αντιστοιχούν σε ποσοστό 2%, ενώ οι ασθενείς από 40-64 ετών ανέρχονται σε ποσοστό 35,4%

Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη, δεδομένου ότι στις μεγαλύτερες ηλικίες έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.403 ασθενείς. Οι εισαγωγές  νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 356 (ημερήσια μεταβολή -11.44%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 337 ασθενείς.

 

Πρόσφατα Άρθρα
Βροχερός ο καιρός την Κυριακή – Πού θα εκδηλωθούν καταιγίδες 21 Δεκεμβρίου 2025, 08:53
Κλιματική αλλαγή: Πώς επηρεάζουν οι επιπτώσεις της εγκύους και βρέφη; 20 Δεκεμβρίου 2025, 10:28
Άστατος καιρός το Σάββατο: Πέφτει η θερμοκρασία 20 Δεκεμβρίου 2025, 08:51
Το διπλό πρόσωπο του καιρού: Αίθριος την Παρασκευή, αλλάζει το σκηνικό από το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2025, 08:52
Καιρός: Kακοκαιρίες μέχρι την Πρωτοχρονιά – Τα προγνωστικά μέχρι και την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2025, 10:52
Κυψέλη: Ειδικοί μιλούν για την επίθεση με μαχαίρι στο Γυμνάσιο και την επιλογή να προφυλακιστεί η 16χρονη 18 Δεκεμβρίου 2025, 10:45
Συννεφιασμένος ο καιρός και ασθενείς βροχές 17 Δεκεμβρίου 2025, 08:51
Κυψέλη: Η 16χρονη είχε μαχαιρώσει ξανά συμμαθητές της 16 Δεκεμβρίου 2025, 09:21
Δωρεά σπέρματος: Οι κίνδυνοι και το «σπέρμα των Βίκινγκ» 16 Δεκεμβρίου 2025, 08:00
Εορταστικό ωράριο: Ξεκινά σήμερα – Ποιες Κυριακές τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά 11 Δεκεμβρίου 2025, 09:22
Ο παιδικός ιός που συνδέεται με καρκίνο μεγαλώνοντας – Το 95% τον έχει 11 Δεκεμβρίου 2025, 08:00
Δότης σπέρματος με καρκινογόνο μετάλλαξη απέκτησε 200 παιδιά 10 Δεκεμβρίου 2025, 13:54
Σχολεία: Πότε κλείνουν για Χριστούγεννα; 10 Δεκεμβρίου 2025, 11:22
ΕΟΦ: Βρεφικό γάλα συνδέεται με κρούσματα αλλαντίασης 9 Δεκεμβρίου 2025, 14:29
Βρετανία: Σχολεία κλείνουν και μάσκες επιστρέφουν – Σαν την εποχή του COVID 9 Δεκεμβρίου 2025, 13:15
imommy.gr © 2025 - All Rights Reserved
Exit mobile version