Όπως έχετε ανακαλύψει, δεν γεννιούνται όλα τα νεογέννητα χωρίς μαλλιά. Μερικά έρχονται στον κόσμο μας με μια πλούσια -και σίγουρα εντυπωσιακή- κόμη. Ορίστε λοιπόν όσα θέλετε να μάθετε για τα μαλλιά του μωρού σας.

Γιατί κάποια μωρά γεννιούνται με πολλά μαλλιά;

Κανείς δεν ξέρει πραγματικά γιατί μερικά μωρά γεννιούνται με πολλά μαλλιά. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ίσως έχει να κάνει με τις μητρικές ορμόνες και τη γενετική. Όποιο κι αν είναι το… χτένισμα του μωρού σας, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, αλλά ούτε και να το συνηθίσετε, αφού μπορεί να φύγει μετά από λίγο καιρό.

Όσα θέλετε να μάθετε για τα μαλλιά του μωρού σας

 

 

*Τα νεογέννητα μπορεί να χάσουν τα μαλλιά τους

Εάν είχατε εκπλαγεί από τη χαίτη του μικρού σας, περιμένετε: Όλα αυτά τα μαλλιά μπορεί να εξαφανιστούν. Κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους, τα μωρά μπορεί να χάσουν κάποια ή και όλα τα μαλλάκια τους.

Αυτή είναι μια απολύτως φυσιολογική απόκριση στη γέννηση, με τις τρίχες να βρίσκονται στη φάση τελογόνου. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, μπορεί να δείτε ότι το μωρό σας χάνει τα μαλλάκια του. Μερικοί ειδικοί συνδέουν αυτή τη φάση με τη μείωση των ορμονών της εγκυμοσύνης – αυτών που ίσως είχαν χαρίσει μια πλούσια χαίτη και σε εσάς.

*Τα νεογέννητα αποκτούν και πάλι μαλλιά

Ευτυχώς, η φάση τελογόνου ακολουθείται συνήθως αρκετά γρήγορα (ή ακόμα και ταυτόχρονα) από νέα ανάπτυξη μαλλιών. Ωστόσο, τα μαλλιά του μωρού που μεγαλώνουν μπορεί να μη μοιάζουν καθόλου με τα μαλλάκια που είχε όταν γεννήθηκε.

Το χρώμα και η υφή αλλάζουν συχνά, επομένως οι λεπτές τρίχες του μωρού σας θα μπορούσαν να γίνουν πολύ πιο σκληρές, το κόκκινο να δώσει τη θέση του στο ξανθό και τα σγουρά να γίνουν ίσια.

Σε κάθε περίπτωση, τελικά τα μαλλιά του μωρού σας θα μεγαλώσουν και το μικρό σας θα μοιάζει λιγότερο με rock star. Η στιγμή στην οποία συμβαίνει αυτό διαφέρει από μωρό σε μωρό. Για παράδειγμα, μερικά αποκτούν νέα μαλλιά μέχρι τους 6 μήνες, ενώ άλλα μπορεί να χρειάζονται 2 χρόνια.

Πώς να χτενίσω το μωρό μου;

Δεδομένου ότι το κεφαλάκι του μωρού είναι ευαίσθητο και στις αρχές έχει πολύ μαλακές τρίχες, προτιμήστε μια βούρτσα με φυσική τρίχα. Όταν τα μαλλιά του μικρού σας γίνουν πιο σκληρά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια οδοντωτή  χτένα. Σε κάθε περίπτωση, προτιμήστε να το χτενίζετε όταν έχει βρεγμένα μαλλάκια και να κάνετε πολύ απαλές κινήσεις.