Το Instagram, αν και είναι ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης, που έχει ανέβει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια λόγω του ότι δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του να επικοινωνούν μεταξύ τους και να κοινοποιούν φωτογραφίες και βίντεο, ωστόσο, μπορεί πολλές φορές να χρησιμοποιηθεί κακόβουλα από κάποιους χρήστες, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη γνώσης τρόπων προστασίας.

Παρακάτω αναφέρουμε κάποια βασικά πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζετε:

  1. Κάθε προφίλ στο Instagram είναι δημόσιο προς όλους, κάτι που μπορεί να αλλάξει μέσω των ρυθμίσεων της εφαρμογής. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις για τις δημοσιεύσεις σας, τρέποντάς τις σε ιδιωτικές. Αυτή η ρύθμιση όπως αναφέρει σχετικά το wifinews.gr αυτομάτως συνεπάγεται ότι αν κάποιος επιθυμεί να αποκτήσει πρόσβαση στις δημοσιεύσεις σας, θα πρέπει πρώτα να σας κάνει αίτημα φιλίας. Καλό θα ήταν λοιπόν να ρυθμίσετε το προφίλ σας σε ιδιωτικό και να επιλέγετε εσείς ποιος θα μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί σας.
  2. Μέσω της χρήσης των hashtags, οι φωτογραφίες και τα βίντεο κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το περιεχόμενό τους και είναι ορατά στη σελίδα των hashtag. Συνεπώς, αν δεν επιθυμείτε να είναι οι φωτογραφίες και τα βίντεό σας ορατά δημοσίως, μπορείτε να τρέψετε το προφίλ σας σε ιδιωτικό ή αλλιώς να μη χρησιμοποιείτε hashtags. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και όταν χρησιμοποιείτε τοποθεσία σε κάθε δημοσίευμά σας.
  3. Σε περίπτωση που κάποιος σας προσβάλει σε φωτογραφία ή βίντεο σας, καλό θα ήταν να τον αναφέρετε, ενώ όσον αφορά τους χρήστες που ενδέχεται να μην είναι αληθινά-πραγματικά πρόσωπα συνιστάται να τους μπλοκάρετε ή να σταματήσετε να τους ακολουθείτε.
  4. Επίσης, τα προσβλητικά σχόλια σε φωτογραφίες ή σε βίντεό σας μπορείτε και να τα διαγράψετε.
  5. Ακόμα κάποια φωτογραφία, βίντεο, σχόλιο ή ακόμη και λογαριασμός που έχει δημιουργηθεί με σκοπό τον εκφοβισμό ή την παρενόχληση, μπορεί να αναφερθεί μέσω του Κέντρου βοήθειας και συνιστάται να γίνεται άμεσα.
  6. Σε περίπτωση που κάποιος παριστάνει εσάς μέσω λογαριασμού που έχει δημιουργήσει στο Instagram, μπορείτε επίσης να το αναφέρετε. Πηγαίνετε στο Κέντρο βοήθειας του Instagram, μετά στο κέντρο απορρήτου και ασφαλείας, επιλέξτε την ενότητα «αναφέρετε κάτι» και έπειτα την επιλογή “Impersonation Accounts”.
  7. Τέλος, σε περίπτωση που κάποιος “κλέψει” μία φωτογραφία σας, μπορείτε επίσης να το αναφέρετε προβάλλοντας όμως στην πλατφόρμα του Instagram τα ανάλογα διαπιστευτήρια