Οι περισσότεροι γονείς αναρωτιόμαστε τι μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να μεγαλώσουμε παιδιά που αγαπούν το διάβασμα. Η πιο απλή και ταυτόχρονα αποτελεσματική συμβουλή είναι να αρχίσουμε να διαβάζουμε βιβλία εμείς οι ίδιοι. Άλλωστε, για τα παιδιά μας αποτελούμε τα πρώτα και πιο καθοριστικά πρότυπα. Ένα παιδί που μεγαλώνει σε ένα οικογενειακό περιβάλλον που έχει την κουλτούρα του διαβάσματος, είναι πιο πιθανό να ακολουθήσει κι αυτό τις ίδιες συνήθειες.

Μάλιστα, ειδικά αυτήν την περίοδο που η πανδημία του κοροναϊού μάς κρατάει κλεισμένους μέσα στα σπίτια μας, το βιβλίο είναι μια πολύτιμη συντροφιά που μπορεί να μας χαλαρώσει και να μας βοηθήσει να… ταξιδέψουμε, έστω νοερά. Ακόμη κι αν δεν θυμόμαστε την τελευταία φορά που ανοίξαμε βιβλίο, υπάρχουν ορισμένα tips που θα μας βοηθήσουν να εντάξουμε το διάβασμα στην καθημερινότητά μας.

Τρόποι να διαβάζουμε περισσότερα βιβλία

*Βιβλία παντού

Ακόμη κι αν είμαστε λάτρεις της τάξης και της οργάνωσης, μια καλή ιδέα είναι να μη μαζεύουμε όλα τα βιβλία, αλλά να αφήνουμε μερικά στον χώρο, σε όποιο σημείο μπορούμε να τα δούμε. Για παράδειγμα, μπορούμε να αφήσουμε μερικά στο κομοδίνο μας, ώστε να μας θυμίζουν να διαβάσουμε.

*Διαβάζουμε ό,τι μας ευχαριστεί

Αντί να πιεζόμαστε να διαβάσουμε εκείνο το βιβλίο που αγοράσαμε το καλοκαίρι και τελικά αφήσαμε στη μέση, διαβάζουμε όποιο βιβλίο μάς κεντρίζει το ενδιαφέρον. Άλλωστε, το ζητούμενο είναι να απολαμβάνουμε το διάβασμα, όχι να το αντιμετωπίζουμε ως αγγαρεία.

*Κάνουμε μια λίστα

Οι λίστες μάς βοηθούν να οργανώνουμε τη σκέψη μας και να επιτυγχάνουμε τους στόχους μας. Ξεκινάμε, λοιπόν, μια λίστα με τα βιβλία που θα θέλαμε να διαβάσουμε μέσα στους επόμενους μήνες και κάθε φορά που τελειώνουμε ένα το σβήνουμε με υπερηφάνεια και ικανοποίηση από τη λίστα.

*Αφήνουμε ένα βιβλίο στην τσάντα μας

Αν χρησιμοποιούμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς , αξιοποιούμε όλον αυτόν τον χρόνο έχοντας μαζί μας το βιβλίο μας.

*Διάβασμα με πρόγραμμα

Προκειμένου να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας μια νέα συνήθεια, χρειαζόμαστε πρόγραμμα. Φροντίζουμε, λοιπόν, να διαβάζουμε την ίδια περίπου ώρα κάθε ημέρα, για παράδειγμα προτού κοιμηθούμε ή όσο πίνουμε τον πρωινό μας καφέ.

*Αναζήτηση βάσει συγγραφέα

Αντί να αναζητούμε τίτλους βιβλίους, μπορούμε να επιλέγουμε τα βιβλία που αγοράζουμε βάσει συγγραφέα. Αφού εντοπίσουμε ένα συγγραφέα που μας αρέσει, θα έχουμε πολλές επιλογές σε τίτλους και μεγαλύτερες πιθανότητες να διαβάσουμε κάτι που θα μας ευχαριστεί.

*Πηγή έμπνευσης

Ένας φίλος μας ή μια ιστοσελίδα μπορούν μας καθοδηγήσουν έτσι ώστε να βρούμε βιβλία που μας αρέσουν. Επιλέγουμε μια πηγή που ταιριάζει με τις δικές μας αναγνωστικές προτιμήσεις και αντλούμε έμπνευση για τις επόμενες αγορές μας.