Γνωστά για την απλότητα, τη χρηστικότητα και την ομορφιά τους, τα σκανδιναβικά σπίτια έχουν ένα στιλ που σου δίνει την αίσθηση της καθαριότητας και της τάξης και εστιάζει σε χώρους ζεστούς και λειτουργικούς, με καθαρές γραμμές, αψεγάδιαστη δεξιοτεχνία και (ίσως υποτιμημένη) κομψότητα.

Ιδιαιτέρως σημαντική θεωρείται η χρήση του φυσικού φωτός με έξυπνο τρόπο και πολλά από τα σκανδιναβικά σπίτια χαρακτηρίζονται από τους γήινους τόνους τους, τα απλά υλικά και τη minimal διακόσμηση.

Ο παρακάτω οδηγός θα σε βοηθήσει να φέρεις το σκανδιναβικό στιλ εύκολα και στον δικό σου χώρο και είναι εμπνευσμένος από τις συμβουλές που έδωσε στο περιοδικό my move ο βραβευμένος αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων Staffan Tollgard, του ομίλου Staffan Tollgard Design Group, με γραφεία στην Αγγλία και την Πορτογαλία. Ο συγκεκριμένος όμιλος έχει κερδίσει πολλά αξιόλογα βραβεία για την εσωτερική διακόσμηση χώρων και έχει επιλεγεί από το περιοδικό Conde Nast’s House and Garden ως ένας από τους 100 καλύτερους σχεδιαστές εσωτερικών χώρων στον κόσμο.

Εκτός αυτού, ο Staffan επιλέχτηκε πρόσφατα για να αναλάβει το στήσιμο του περίφημου Scandinavia Show στο Λονδίνο, όπου και δημιούργησε τρία δωμάτια που περιγράφουν όσο καλύτερα γίνεται το σκανδιναβικό στιλ. Ο Staffan δημιούργησε ένα δωμάτιο εμπνευσμένο από τη Γουσταβιανή περίοδο, ένα δωμάτιο που αιχμαλωτίζει τη ρετρό αίσθηση των δεκαετιών ’50 και ’60 και τέλος ένα δωμάτιο που δείχνει την αισθητική των τελευταίων 10-15 χρόνων.

Ο βραβευμένος αρχιτέκτονας δέχτηκε να μοιραστεί με το περιοδικό My Move τα μυστικά του κι έφτιαξε μια λίστα με τα 10 σημαντικότερα tips για να δημιουργήσεις μια σκανδιναβική διακόσμηση στον χώρο σου. Όπως τονίζει, ΔΕΝ υπάρχει ένα σκανδιναβικό στιλ, αλλά πολλά διαφορετικά.

«Το πιο διακοσμημένο και παραδοσιακό Γουσταβιανό στιλ είναι εξίσου σουηδικό, όσο και το αφαιρετικό νεοκλασικό. Στη λίστα με τις κατευθυντήριες γραμμές που έχω φτιάξει, συμπεριλαμβάνονται στοιχεία από όλα τα διάφορα σκανδιναβικά στιλ», λέει στο περιοδικό ο Staffan.

1.       Πάτωμα

Στη Σουηδία δεν θα βρεις πουθενά σπίτια καλυμμένα με μοκέτα. Σε όλες τις σκανδιναβικές διακοσμήσεις υπάρχουν ξύλινα πατώματα, κατά προτίμηση ανοιχτόχρωμα, σε όλα τα δωμάτια εκτός του μπάνιου.

2.   Χρώματα

Οι άσπροι τοίχοι και τα ψυχρά μπλε και γκρι υφάσματα σίγουρα παραπέμπουν στην ατμόσφαιρα που δημιουργεί η σκανδιναβική διακόσμηση, υπάρχουν παρ’ όλα αυτά και πιο χρωματιστά υφάσματα τύπου Marimekko στο στιλ του ’60, καθώς και ένα πολύ πιο διακοσμημένο Josef Frank στιλ από τη δεκαετία του ’40. Όλα μεταξύ τους διαφορετικά, αλλά παράλληλα και πολύ σκανδιναβικά.

3.       Υλικά

Το ξύλο έχει σίγουρα την τιμητική του. Ενσωματωμένες επενδύσεις στους τοίχους ή ακόμα και στο ταβάνι προσθέτουν μια ζεστασιά στο ύφος του χώρου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις, μάλιστα, ένα ειδικό γκρι λαδάκι, για να απομακρύνεις την κιτρινίλα του πεύκου και της βελανιδιάς.

 

4.       Σχήματα

Οπωσδήποτε καθαρές γραμμές και για την αρχιτεκτονική, αλλά και για τα έπιπλα του χώρου σου.

5.       Λειτουργικότητα

Μια αυθεντική σκανδιναβική διακόσμηση εστιάζει κυρίως στη χρηστικότητα του χώρου και των αντικειμένων.

6.       Έπιπλα

Υπάρχουν αμέτρητα, εκπληκτικά σχέδια επίπλων, σκανδιναβικού στιλ που μπορείς να προμηθευτείς. Αν το budget σου το επιτρέπει, μπορείς να βρεις και έπιπλα από σχεδιαστές, διάσημους στα μέσα του αιώνα, όπως οι Hans Wegner, Alvar Aalto και Arne Jacobsen που ξεχωρίζουν και τα κομμάτια τους είναι το ίδιο όμορφα σήμερα, όσο και την περίοδο που δημιουργήθηκαν.

7.       Τζάκι

Οι σκανδιναβικοί χειμώνες είναι πολύ πιο σκληροί από αυτούς στην υπόλοιποι Ευρώπη και τα περισσότερα σπίτια ή διαμερίσματα διαθέτουν ένα δωμάτιο με τζάκι. Αντίθετα με το στιλ που έχουμε συνηθίσει, όπου το τζάκι είναι το βασικό στοιχείο ενός δωματίου, στη Σουηδία πρόκειται συνήθως για απλές στήλες (πολλές, μάλιστα, αυθεντικές, που έχουν σωθεί από τον 19ο αιώνα, είναι φτιαγμένες από τούβλο και έχουν μοναδική ομορφιά), οι οποίες βρίσκονται τοποθετημένες σε κάποια γωνία του δωματίου.

8.       Φιλικό προς το περιβάλλον

Οι Σουηδοί έχουν ήδη υιοθετήσει έναν φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο διακόσμησης. Τριπλές τζαμαρίες, κατάλληλη μόνωση στους τοίχους και τις σκεπές τους και ενδοδαπέδια θέρμανση είναι κάποια από τα στάνταρ χαρακτηριστικά που θα συναντήσεις στα νεόκτιστα σπίτια.

9.       Χτιστοί εξωτερικοί χώροι

Οι Σουηδοί γενικότερα αγαπούν την επαφή με την ύπαιθρο και τους εξωτερικούς χώρους γι’ αυτό και θα συναντήσεις μπαλκόνια ακόμα και σε μικρά διαμερίσματα. Συνήθως είναι χτιστά μπαλκόνια τα οποία τα χρησιμοποιούν είτε για μπάρμπεκιου (οι Σουηδοί έρχονται μέτωπο με μέτωπο με την Αυστραλία και τη Νότια Αφρική σε ό,τι αφορά τις πιο καλοψημένες μπριζόλες) είτε για να χαλαρώνουν τα βράδια τους το καλοκαίρι που το φως της ημέρας παραμένει έως αργά το βράδυ.

 

10.   Περιόρισε τα διακοσμητικά

Οποιοσδήποτε Σκανδιναβός θα ανατρίχιαζε στην όψη ενός βρετανικού, βικτοριανού ύφους και διακόσμησης σπιτιού όπου υπάρχουν κουτιά, κουτιά και άλλα κουτιά.

Με πληροφορίες από το FollowGeorge.gr