Η ικανότητα συγκέντρωσης ποικίλλει μεταξύ των ατόμων, ενώ καθοριστικό ρόλο παίζουν επίσης η ηλικία και το αναπτυξιακό στάδιο. Αν παρατηρείτε ότι το παιδί σχολικής ηλικίας δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί, βεβαιωθείτε ότι δεν φταίει κάτι από τα παρακάτω.

-Έλλειψη επαρκούς ύπνου

Τα παιδιά χρειάζονται οκτώ έως δέκα ώρες ύπνου κάθε βράδυ, ανάλογα με την ηλικία τους. Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει σημαντικά τη συγκέντρωση, βεβαιωθείτε λοιπόν ότι το παιδί ξεκουράζεται επαρκώς.

-Στρες

Όταν το παιδί δέχεται έντονη πίεση να αποδώσει καλά στα μαθήματά του και τσακώνεται συχνά με τους γονείς του, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα απροσεξίας και μειωμένη συγκέντρωση. Προσπαθήστε να διατηρήσετε το οικογενειακό περιβάλλον ήρεμο και μην πιέζετε το παιδί.

-Κακές διατροφικές συνήθειες

Η ανθυγιεινή διατροφή που στερεί από τον οργανισμό του παιδιού θρεπτικά συστατικά, επηρεάζει την ικανότητά του να συγκεντρωθεί. Τα αυγά, το ψωμί ολικής άλεσης, το γάλα, το κοτόπουλο, το κρέας και ο σολομός είναι μερικές καλές επιλογές για να ενισχύσετε τη συγκέντρωσή του. Επίσης, φροντίστε το παιδί να ενυδατώνεται επαρκώς, καθώς ακόμη και μια ελαφριά αφυδάτωση μπορεί να μειώσει τις αποδόσεις του.

Πώς θα βελτιώσετε τη συγκέντρωσή του

Παρατηρήστε το

  • Καθίστε μακριά από το παιδί σας και παρατηρήστε το όταν παίζει, μιλάει ή διαβάζει ένα βιβλίο. Διαβάστε τις εκφράσεις του και προσπαθήστε να καταλάβετε τι κεντρίζει το ενδιαφέρον του.
  • Μιλήστε με τον δάσκαλό του για καθοδήγηση. Ο εκπαιδευτικός θα είναι σε θέση να σας δώσει χρήσιμες συμβουλές.
  • Να είστε υπομονετικοί, λογικοί και να κατανοείτε το παιδί σας αντί να το επιπλήττετε.

Ελαχιστοποιήστε τις περισπασμούς

Μερικά παιδιά έχουν σημαντική δυσκολία στο φιλτράρισμα του θορύβου. Επομένως, δημιουργήστε για το παιδί σας τη σωστή ατμόσφαιρα για συγκέντρωση.

  • Εάν το παιδί σας κάνει κάποια δραστηριότητα, μην μιλάτε δυνατά και χαμηλώστε την τηλεόραση.
  • Δώστε το καλό παράδειγμα. Συγκεντρωθείτε χωρίς περισπασμούς όταν διαβάζετε ένα βιβλίο ή κάνετε μια δραστηριότητα ενώ το παιδί σας μελετάει. Αυτό θα το ενθαρρύνει να κάνει τα μαθήματά του καλύτερα.

Ενθαρρύνετε τη δημιουργικότητά του

Δώστε στο παιδί την ευκαιρία να παίξει με παιχνίδια που οξύνουν τη δημιουργικότητά του και τη σκέψη του καθώς διασκεδάζει. Παράλληλα, ορίστε συγκεκριμένες ώρες που θα περνάει χρόνο μπροστά σε οθόνες (πέραν των μαθημάτων του).

Βάλτε στόχους

Οι στόχοι πρέπει να είναι εφικτοί, ώστε να μην απογοητευτείτε ούτε εσείς ούτε το παιδί.

  • Χωρίστε το χρόνο της μελέτης του σε διάφορες κατηγορίες.
  • Προετοιμάστε ένα χρονοδιάγραμμα για όλες τις δραστηριότητές του, όπως ο χρόνος παιχνιδιού, ο χρόνος μελέτης ή άλλα ενδιαφέροντα.
  • Επιβραβεύστε το παιδί όταν ολοκληρώσει ένα συγκεκριμένο σύνολο εργασιών, ώστε να έχει ένα κίνητρο. Για παράδειγμα, συμφωνήστε ότι αν διαβάζει όλα του τα μαθήματα για μία εβδομάδα, το Σάββατο θα δείτε όλοι μαζί την παιδική ταινία που θα επιλέξει εκείνο.

Δώστε του καθημερινά καθήκοντα

Απλές, καθημερινές εργασίες που απαιτούν οργάνωση μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της συγκέντρωσης του παιδιού. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας, δώστε του αρμοδιότητες όπως το να στρώσει το τραπέζι, να φτιάξει ένα σάντουιτς μαζί σας ή να βάλει τα ρούχα του στο πλυντήριο. Φροντίστε να αλλάζετε τα καθήκοντά του σε τακτική βάση, ώστε το παιδί να μη χάσει το ενδιαφέρον του.

Χωρίστε μεγαλύτερες εργασίες σε μικρότερα κομμάτια

Μερικές φορές η εκτέλεση μιας εργασίας μπορεί να είναι περίπλοκη για το παιδί. Βοηθήστε το λοιπόν να ανταπεξέλθει, χωρίζοντάς τη σε μικρότερα κομμάτια. Με αυτόν τον τρόπο θα μάθει πώς να οργανώνει και μόνο του τις εργασίες του και παράλληλα θα νιώθει λιγότερη πίεση.

Δώστε στο παιδί ευκαιρίες να κινηθεί

Η σωματική άσκηση δεν κάνει καλό μόνο στο σώμα του παιδιού αλλά και στο μυαλό του. Δεδομένου ότι αυτήν την περίοδο το παιδί κινείται ακόμη λιγότερο λόγω καραντίνας, πρέπει να φροντίσετε να έχει ευκαιρίες να γυμναστεί.

Να θυμάστε ότι…

Κατά την περίοδο των 2-4 ετών η προσοχή του παιδιού είναι φυσιολογικά «ολισθηρή» επειδή η εκρηκτική κινητικότητά του το ωθεί να επεκτείνει τις ανακαλύψεις του και να διευρύνει τις εμπειρίες του. Αν όμως θεωρείτε ότι η έλλειψη προσοχής και η παρορμητικότητα του παιδιού σχολικής ηλικίας είναι σε υπερβολικό βαθμό, τότε μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε παιδοψυχολόγο.