Όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος είναι αρκετά εύκολο να μπούμε στον πειρασμό να ακολουθήσουμε μια από τις δίαιτες που είναι στη μόδα. Άλλωστε, υπόσχονται άμεση κι εντυπωσιακή απώλεια βάρους μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, γεγονός που τις καθιστά ιδιαίτερα δελεαστικές. Ωστόσο, ένα πρόγραμμα διατροφής που αποκλείει ολόκληρες ομάδες τροφών και βασίζεται σε αυστηρούς κανόνες, δεν μπορεί παρά να εξασφαλίσει μια προσωρινή απώλεια βάρους. Έτσι, μετά από λίγο καιρό θα καταλήξουμε να παίρνουμε πίσω όλα τα κιλά που χάσαμε με τόσο κόπο, ενώ παράλληλα θα έχουμε απορρυθμίσει τον μεταβολισμό μας και θα έχουμε στερήσει από τον οργανισμό μας θρεπτικά συστατικά.

Ποιο είναι το κλειδί στο αδυνάτισμα;

Προκειμένου να καταφέρουμε να χάσουμε βάρος πρέπει να εξασφαλίζουμε θερμιδικό έλλειμμα. Αυτό στην πράξη σημαίνει να καίμε περισσότερες θερμίδες από όσες προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας. Η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής σε συνδυασμό με την τακτική άσκηση είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για να αδυνατίσουμε και να κρατήσουμε τα περιττά κιλά μακριά.

Δεδομένου ότι πολλές φορές τείνουμε να υποτιμάμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας και ταυτόχρονα να υπερεκτιμάμε τις θερμίδες που καίμε στις προπονήσεις μας, μπορεί να δυσκολευτούμε να χάσουμε βάρος. Σε αυτό ακριβώς μπορεί να μας βοηθήσει ένας διατροφολόγος, ο οποίος θα είναι σε θέση να δημιουργήσει για εμάς ένα εξατομικευμένο διατροφικό πλάνο. Έτσι, θα είμαστε σε θέση να χάνουμε σταδιακά βάρος, χωρίς να θέτουμε την υγεία μας σε κίνδυνο.

Πώς θα χάσουμε βάρος χωρίς δίαιτα;

*Δεν μένουμε νηστικοί για πολλές ώρες

Όταν έχουμε μείνει νηστικοί για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι πολύ πιο πιθανό να αναζητήσουμε κάτι παχυντικό όταν τελικά θα κάτσουμε να φάμε. Έχει παρατηρηθεί ότι όταν οι άνθρωποι είναι πολύ πεινασμένοι, έχουν αυξημένη όρεξη για υδατάνθρακες και ζάχαρη, αφού αυτές οι τροφές ανεβάζουν τα επίπεδα σακχάρου. Παράλληλα, όταν τρώμε νιώθοντας έντονη πείνα, είναι πιο πιθανό να οδηγηθούμε στην υπερφαγία και να αγνοήσουμε τα σήματα κορεσμού που μας στέλνει ο οργανισμός μας.

*Τρώμε περισσότερες φυτικές ίνες

Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, παρά τα σημαντικά οφέλη τους στην υγεία, πολλοί άνθρωποι δεν καταναλώνουν αρκετές φυτικές ίνες. Επιλέγουμε, λοιπόν, περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και ξηρούς καρπούς, τα οποία περιέχουν επίσης άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και φυτοχημικά που ωφελούν τη συνολική υγεία, ενώ παράλληλα μας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα.

*Καταναλώνουμε πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα

Οι ισχυρισμοί ότι η πρωτεΐνη συμβάλλει στο αδυνάτισμα βασίζονται στην ιδιότητά της να απορροφάται σταδιακά από το στομάχι, αυξάνοντας έτσι το αίσθημα του κορεσμού. Ειδικά όταν η κατανάλωση πρωτεϊνών συνδυάζεται με τη γυμναστική, τότε αυξάνεται η μυϊκή μάζα και κατ’ επέκταση οι ημερήσιες καύσεις του οργανισμού. Το αυγό, το στήθος κοτόπουλου, η γαλοπούλα, τα μανιτάρια, η κινόα, το τυρί κότατζ, το άπαχο μοσχαρίσιο κρέας, η βρώμη και ο τόνος είναι μερικές από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης.

*Μένουμε μακριά από τη ζάχαρη

Αυτό μπορεί να είναι προφανές, όμως η ζάχαρη συχνά «μεταμφιέζεται» στις ετικέτες των τροφίμων, παίρνοντας πολλά διαφορετικά ονόματα. Το σώμα μας διασπά γρήγορα τα πρόσθετα σάκχαρα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται απότομα το σάκχαρο στο αίμα μας και στη συνέχεια να πέφτει επίσης απότομα. Έτσι, μένουμε αφενός χωρίς ενέργεια, αφετέρου με την επιθυμία να καταναλώσουμε περισσότερη ζάχαρη. Ξεκινάμε να περιορίζουμε τη ζάχαρη στη διατροφή μας πίνοντας τον καφέ μας σκέτο και αντικαθιστώντας τα γλυκά με φρούτα.

*Αποφεύγουμε το αλκοόλ

Με 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, το αλκοόλ είναι η δεύτερη πιο πλούσια πηγή θερμίδων. Αν και μπορεί να μην είμαστε πρόθυμοι να βγάλουμε τελείως το αλκοόλ από τη ζωή μας, τουλάχιστον μπορούμε να είμαστε πιο προσεκτικοί στην ποσότητα που καταναλώνουμε, αλλά και στο είδος ποτού που επιλέγουμε. Προτιμάμε, λοιπόν, κρασί αντί για κοκτέιλ ή ουίσκι και φροντίζουμε να πίνουμε  ένα μεγάλο ποτήρι νερό πριν και μετά από κάθε αλκοολούχο ποτό για να παραμείνουμε ενυδατωμένοι.

*Βάζουμε τη γυμναστική στη ζωή μας

Όπως είπαμε και νωρίτερα, για να χάσουμε βάρος πρέπει να καίμε περισσότερες θερμίδες από όσες προσλαμβάνουμε. Η γυμναστική είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να το καταφέρουμε αυτό. Ακόμη κι αν δεν είμαστε εξοικειωμένοι με τη γυμναστική, ποτέ δεν είναι αργά για να κάνουμε την αρχή. Αφού βεβαιωθούμε ότι δεν μας εμποδίζει κάποιο θέμα υγείας, βρίσκουμε μια μορφή άσκησης που σας ευχαριστεί και την εντάσσουμε στην καθημερινότητά μας.