Ενώ τα παιδιά συνήθως εξοικειώνονται με την έννοια του χρόνου και μαθαίνουν να λένε την ώρα περίπου στο δημοτικό , δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να έχετε.. προβάδισμα. Παρόλο που τα παιδιά, ειδικά νηπιακής ηλικίας, δεν μπορούν να μας πουν την ώρα, μπορούμε να τα βοηθήσουμε να εξοικειωθούν με την έννοια του χρόνου.

Αν προσπαθείτε  να διδάξετε στο παιδί σας την έννοια του χρόνου, ακολουθούν τρεις διαφορετικές συμβουλές για το πού μπορείτε να ξεκινήσετε.

Μικρά βήματα και υπομονή

Όταν είστε έτοιμοι να αρχίσετε να διδάσκετε στο παιδί την έννοια του χρόνου είναι σημαντικό να είστε ιδιαίτερα υπομονετικοί. «Σπάστε» σε μικρότερα χρονικά διαστήματα την εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά μπορούν να κατανοήσουν περισσότερα και καλύτερα.

Βοηθήστε το παιδί σας να καταλάβει πώς λειτουργούν τα λεπτά, ώστε να ενισχύσετε και την δική τους υπομονή. Μπορείτε επίσης να εξηγήσετε το χρόνο λέγοντάς τους ότι θα φύγετε για το σπίτι της γιαγιάς σε πέντε λεπτά και, στη συνέχεια, μετρήστε μαζί τους τα λεπτά ώστε να γνωρίζει περίπου πόσο κρατάει ένα λεπτό.

Πρόγραμμα και χρόνος

Τα χρονοδιαγράμματα είναι σημαντικά για τα μικρά παιδιά, επειδή αισθάνονται πιο σίγουρα όταν η μέρα τους είναι οικεία και προβλέψιμη. Βοηθά τα παιδιά να αισθάνονται στον έλεγχο, παρόλο που ο χρόνος είναι κάτι που δεν καταλαβαίνουν ακόμη.

Ένας πολύ καλός τρόπος για να διδάξετε την έννοια του χρόνου στο παιδί είναι να το συσχετίσετε με μια δραστηριότητα που κάνουν καθημερινά. Μπορείτε, για παράδειγμα, να εξηγήσετε ότι θα πάνε έξω μετά τον ύπνο τους ή ότι θα έχουν 10 λεπτά χρόνου οθόνης πριν από το σνακ τους.

Αυτό βοηθά στη δημιουργία μιας ρουτίνας και βοηθά το μικρό παιδί σας να κατανοήσει την έννοια του χρόνου.

Δείξτε τους πώς λειτουργεί

Εάν η εξήγηση δεν είναι το στυλ που θέλετε να ακολουθήσετε όταν διδάσκετε στο παιδί σας την έννοια του χρόνου, μπορείτε πάντα να το βοηθήσετε να εξοικειωθεί πρακτικά ή οπτικά. Όταν ένα παιδί βλέπει τι συμβαίνει, μπορεί να απορροφήσει περισσότερες πληροφορίες, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Έτσι, για να βοηθήσετε στη διδασκαλία της έννοιας, ορίστε ένα χρονόμετρο περίπου 5 λεπτά για να πάρει το παιδί σας τα παιχνίδια του. Καθώς περνά ο χρόνος, διαβάστε το ρολόι μαζί τους και ενημερώστε τους όταν τελειώσει ο χρόνος τους.

Ο στόχος είναι να τους βοηθήσουμε να κατανοήσουν πόσο καιρό χρειάζεται για να κάνουν μια συγκεκριμένη εργασία.