Αν και το παιδί μπορεί να μην ενθουσιάζεται με τα φρούτα και τα λαχανικά, τα χρειάζεται για να έχουν μια υγιή και ισχυρή ανάπτυξη. Τρώγοντας καθημερινά ποσότητες φρούτων και λαχανικών διατηρούν το σώμα τους σε βέλτιστα επίπεδα, θέτοντας τις βάσεις μιας υγιούς ενήλικης ζωής.

Πόσες μερίδες πρέπει να τρώνε;

Παρόλο που έχει δημοσιευτεί από την American Heart Association ότι οι ενήλικες πρέπει να λαμβάνουν τέσσερα έως πέντε μερίδες καθημερινά από φρούτα και λαχανικά, αυτή η οδηγία δεν ισχύει για τα παιδιά, τα οποία θα πρέπει να διαχωρίζονται βάσει της ηλικίας τους:

  • 12 έως 24 μήνες: ένα φλιτζάνι φρούτα και ένα φλιτζάνι λαχανικά
  • 24 έως 35 μήνες: ενάμισι φλιτζάνι φρούτα και ενάμισι φλιτζάνι λαχανικά

Ένα φλιτζάνι φρούτων μπορεί να ισοδυναμεί με ένα μικρό πορτοκάλι ή μικρό μήλο, οκτώ φράουλες ή οκτώ ουγγιές φυσικό χυμό.

Πώς θα φάει περισσότερα φρούτα και λαχανικά

Μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να εμπλουτίσετε την διατροφή των παιδιών με περισσότερα φρούτα και λαχανικά περιλαμβάνουν:

  • Αφήστε τα νήπια να «βουτήξουν»: Κάθε φαγητό που το παιδί σας μπορεί να βυθίσει σε ένα καρύκευμα ή σος φαντάζει ιδιαίτερα απολαυστικό στα μάτια του. Για αυτό μπορείτε να δοκιμάσετε μήλο με φυστικοβούτυρο που είναι εξίσου θρεπτικό. Κόψτε το μήλο σε μικρές φέτες και αφήστε μπροστά του ένα βαζάκι φυστικοβούτυρο, προτρέποντάς το να το βουτήξει.
  • Κάντε την σαλάτα μέρος του γεύματος: Όσο περισσότερο εκτίθεται ένα μικρό παιδί σε σαλάτες, τόσο πιο πιθανό είναι τελικά να φάει. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιήστε μια ποικιλία από πολύχρωμα λαχανικά και φρούτα στη σαλάτα για να δελεάσετε τον ουρανίσκο του παιδιού.
  • «Κρύψτε« τα στο πιάτο του: Αν το παιδί αρνείται πεισματικά να φάει φρούτα ή λαχανικά, τότε μπορείτε να τα «κρύψετε» στο πιάτο του, κόβοντάς το σε διαφορετικά σχήματα.
  • Λαχανικά από τον κήπο σας: Εάν το παιδί βλέπει από κοντά τα λαχανικά να καλλιεργούνται στο κήπο σας ή την αυλή σας, τότε είναι πιθανό να θέλει και να τα καταναλώνει σε τακτική βάση.