Ένα ταξίδι προς την ελευθερία δεν μπορεί παρά να είναι συναρπαστικό. Στο βιβλίο 1821 – Ένα εικονογραφημένο ταξίδι προς την Ελευθερία που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, η ιστορία συναντά τη γεωγραφία  και, με όχημα λέξεις και εικόνες, επιστρέφουμε διακόσια χρόνια πίσω. Η δημοσιογράφος-συγγραφέας Μάρω Βασιλειάδου και ο ιστορικός Ηλίας Κολοβός μελέτησαν μια πλούσια βιβλιογραφία, με στόχο να ζωντανέψουν τον κόσμο της Ελληνικής Επανάστασης. Τι συνέβαινε στην Ευρώπη τις παραμονές του Αγώνα, ποιοι ήταν οι πρωταγωνιστές των μαχών, ποια τα σημαντικότερα γεγονότα και πώς γεννήθηκε το νέο ελληνικό κράτος;

Μια επανάσταση θέλει νιάτα, ενθουσιασμό, τόλμη και όνειρα. Θέλει ρεαλισμό αλλά και ποίηση. Το βιβλίο μάς καλεί να δούμε τον κόσμο του 1821 με σύγχρονο βλέμμα. Η θαυμάσια εικονογράφηση της Θέντας Μιμηλάκη, με τα σχέδια και τους χάρτες της, μας βοηθά να ακολουθήσουμε εκείνη τη φλογερή ιδέα, που ακόμη μας εμπνέει.

Λίγα λόγια για το βιβλίο 

Ποια χρώματα είχε η επαναστατική σημαία του Ρήγα Φεραίου;

Ποιο ήταν το συνωμοτικό όνομα που έδωσε η Φιλική Εταιρεία στον Αλέξανδρο Υψηλάντη;

Ποια καπετάνισσα κυβέρνησε το ιστιοφόρο «Αγαμέμνων» και ποια το «Καλομοίρα»;

Πώς γινόταν ένα σκάφος πυρπολικό και τι τραγούδησε ο στρατηγός Μακρυγιάννης στους συμπολεμιστές του μια βραδιά μέσα στην πολιορκημένη Ακρόπολη;

Οι απαντήσεις βρίσκονται στις σελίδες αυτού του βιβλίου, που αφηγείται ένα σπουδαίο ιστορικό γεγονός, την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Με τις εικόνες και τους χάρτες του, μας μεταφέρει σε έναν κόσμο που υπήρξε πριν από διακόσια χρόνια και μας περιγράφει σημαντικά γεγονότα.

Ταξιδεύουμε στην ιστορία και τη γεωγραφία για να συναντήσουμε τα πρόσωπα και τις ιδέες εκείνων που οραματίστηκαν την Ελλάδα ως ελεύθερο κράτος και κατάφεραν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα.

Λίγα λόγια για τους συντελεστές του βιβλίου

H Μάρω Βασιλειάδου είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας, και αρθρογραφεί για την ιστορία, τον πολιτισμό, την τέχνη και τα βιβλία στην εφημερίδα Καθημερινή, ενώ συνεργάστηκε με πολλά έντυπα στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο. Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Το 1821, Ένα Εικονογραφημένο Ταξίδι προς την Ελευθερία είναι το πρώτο της παιδικό βιβλίο.

Ο Ηλίας Κολοβός διδάσκει ιστορία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει γράψει πολλά επιστημονικά βιβλία και άρθρα ειδικά για την ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την οποία συντάραξε η Ελληνική Επανάσταση. Ευγνωμονεί τους φοιτητές του και τον γιο του, Άγγελο, για τα ερωτήματα που του θέτουν κάθε φορά, ώστε να ξανασκέφτεται την επιστήμη του. Καταγράφει τα ταξίδια του στο Facebook ως Εβλιάς Τσελεμπής, στα βήματα του μεγάλου Οθωμανού περιηγητή του 17ου αιώνα.

Η Θέντα Μιμηλάκη αποφοίτησε από το Τμήμα Ζωγραφικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας, όπου και ασχολήθηκε παράλληλα με τις γραφικές τέχνες, τη χαρακτική και τα πολυμέσα. Συμμετείχε σε φεστιβάλ ψηφιακής τέχνης και σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη διδασκαλία των εικαστικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων.