Λίγα πράγματα είναι πιο συναρπαστικά από το να βλέπετε το μικρό σας να μεγαλώνει και να σηκώνετε στα δύο του πόδια, έτοιμο, ακόμα και μπουσουλώντας ορισμένες φορές, να κατακτήσει τον κόσμο. Αυτό όμως, σημαίνει ότι και ο κίνδυνος των ατυχημάτων αυξάνεται και ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Ασφαλές σπίτι για το παιδί

Μερικά από τα σημεία που θα ήταν καλό να καλύψετε στο σπίτι, περιλαμβάνουν:

Γωνίες και άκρες

Το κομψό τραπεζάκι του καφέ με το γυάλινο τζάμι μπορεί να είναι τέλειο κομμάτι στην διακόσμησή σας, αλλά τώρα που το μικρό σας περπατά, δεν φαίνεται και ως η καλύτερη επιλογή. Καλύψτε τις γωνίες και τις άκρες του τραπεζιού με μικρούς προφυλακτήρες.

Έτσι σε περίπτωση ατυχήματος, μπορούν να απαλύνουν την πρόσκρουση εάν το παιδί σας χάσει την ισορροπία του, πράγμα που δεν είναι ιδιαίτερα σπάνιο. Οι ίδιοι προφυλακτήρες λειτουργούν σε οποιαδήποτε αιχμηρή άκρη σε όλο το σπίτι, όπως το τζάκι ή τα χαμηλά παράθυρα.

Επικίνδυνες ουσίες

Δεν φτάνει πλέον να φυλάσσεται φάρμακα ή άλλες επικίνδυνες ουσίες όπως τα καθαριστικά στα ψηλότερα ράφια ή ντουλάπια που δεν φτάνει το παιδί, ειδικά αν το μικρό σας επιδεικνύει εξαιρετικές ικανότητες αναρρίχησης.

Αποθηκεύστε αυτά και άλλα οικιακά προϊόντα, όπως είδη καθαρισμού, φάρμακα και αλκοόλ, σε κλειδωμένα ντουλάπια, μακριά από περίεργα μικρά χεράκια.

Σκάλες και πόρτες

Κρατήστε το ασταμάτητο περπάτημα του μικρού σας μακριά από σκάλες, εγκαθιστώντας ανθεκτικές πύλες ασφαλείας που είναι τοποθετημένες στο πάνω μέρος της σκάλας και στο κάτω μέρος. Μπορείτε να δοκιμάσετε να βάλετε την κάτω πύλη τρία βήματα από το κάτω μέρος, έτσι ώστε το παιδί σας να έχει μια μικρή περιοχή για να εξασκήσει την αναρρίχηση σκαλοπατιών.

Σφραγίστε χώρους υψηλού κινδύνου, όπως το μπάνιο και το γραφείο ε σκληρά πλαστικά καλύμματα πόρτας. Εναλλακτικά, εγκαταστήστε μια κλειδαριά ψηλά ώστε το παιδί να μην την φτάνει ακόμα και αν τεντωθεί.

Στάσιμο νερό

Για τα μικρά παιδιά, που η φαντασία τους δεν έχει όρια, ακόμα και η τουαλέτα μοιάζει με μια μικρή πισίνα ή ένα χώρο απορρίψεων για αντικείμενα που βρέθηκαν τυχαία στο δρόμο του. Για αυτό είναι σημαντικό να κατεβάζετε το καπάκι ή να κλείνετε την πόρτα.