Ένας συγγενής έρχεται στο σπίτι σας και το μωρό σας τον κοιτάζει επίμονα μέχρι να φύγει. Σας ακούγεται οικείο; Σχεδόν κάθε νέος γονιός περνάει ένα τέτοιο επεισόδιο τουλάχιστον μία φορά. Ίσως νιώθατε επίσης ανήσυχοι σε ένα σημείο. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε.

Η συνήθεια να κοιτάζουν ανθρώπους, αντικείμενα, ακόμη και τοίχους και οροφές είναι πολύ συχνή στα νεογέννητα και τα βρέφη. Συνήθως δείχνει ότι το μωρό βρίσκεται στη σωστή πορεία ανάπτυξης και ότι η όρασή του αναπτύσσεται φυσιολογικά.

Κατανοώντας την όραση του μωρού

Για να καταλάβετε γιατί κοιτάζουν επίμονα τα μωρά, πρέπει πρώτα να κατανοήσετε το πώς λειτουργεί η όρασή τους.

  • Τα νεογέννητα είναι αρκετά ευαίσθητα στο φως όταν γεννιούνται. Οι κόρες τους γίνονται πολύ μικρές όταν εκτίθενται σε έντονο φως.
  • Τα αντικείμενα που βρίσκονται στο πλάι του μωρού είναι πιο εύκολα ορατά σε αυτά μέσω της περιφερειακής ή πλευρικής όρασης. Ωστόσο, δεν μπορούν να δουν πράγματα μακριά, καθώς η κεντρική τους όραση συνεχίζει να αναπτύσσεται.
  • Για τους πρώτους 2 μήνες τα μάτια των μωρών μπορεί να μην συντονίζονται μεταξύ τους ή να φαίνεται σαν να περιπλανιούνται προς τα πλάγια. Είναι συνήθως φυσιολογικό, αλλά εάν ένα από τα μάτια στρέφεται συνεχώς προς τα μέσα ή προς τα έξω (προς τη μύτη ή μακριά από τη μύτη αντίστοιχα) συμβουλευτείτε έναν παιδίατρο.
  • Μέχρι την ηλικία των τριών μηνών, ένα μωρό μπορεί να επικεντρωθεί καλύτερα σε πράγματα που βρίσκονται κοντά του, π.χ. στα μάτια της μαμάς ή του μπαμπά τους. Οτιδήποτε πιο μακριά από αυτό είναι εκτός εστίασης και θαμπό.
  • Στους περίπου πέντε μήνες ζωής, ένα μωρό αναπτύσσει την ικανότητα να βλέπει πόσο απέχει ένα αντικείμενο από αυτό και γίνεται καλύτερο στο να φτάνει αντικείμενα. Μπορεί να έχει έγχρωμη όραση, αλλά εξακολουθεί να αναπτύσσεται.

Έτσι, τα μωρά προσελκύονται περισσότερο από ανθρώπινα πρόσωπα, φωτεινά χρώματα, εικόνες με διαφορετικά χρώματα ή μοτίβα και κινούμενα αντικείμενα.

Γιατί το μωρό κοιτάζει επίμονα;

Αφού καταλάβατε πώς λειτουργεί η όρασή του, είναι προφανές ότι το μωρό κοιτάζει αντικείμενα και ανθρώπους καθώς τα βρίσκει ενδιαφέροντα. Η όραση του μωρού δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένη και προσελκύεται κυρίως από κινούμενα αντικείμενα, όπως ανεμιστήρες οροφής και αντικείμενα με έντονες χρωματικές αντιθέσεις.

Μέχρι την ηλικία των έξι έως οκτώ εβδομάδων, καθώς η όρασή τους έχει αναπτυχθεί καλύτερα, τα μωρά συχνά επικεντρώνονται στα ανθρώπινα πρόσωπα. Τελικά, η βελτιωμένη τους όραση προκαλεί μια αλλαγή στην προτίμηση τους και έτσι προτιμούν να κοιτούν πρόσωπα αντί για άψυχα αντικείμενα.