Για άλλη μια φορά, οι ειδικοί της επιτροπής, καλούνται να αποφασίσουν και να εισηγηθούν στην κυβέρνηση για το πώς θα κυλήσει το επόμενο διάστημα σε ό,τι αφορά την μερική άρση του lockdown.

Σήμερα, Παρασκευή συνεδριάζει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για να διερευνήσει τις δυνατότητες χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, δίνοντας μια «ανάσα» στις οικονομικές και τις κοινωνικές δραστηριότητες.

Οι προβληματισμοί αφορούν τώρα την ανοδική πορεία των κρουσμάτων και των θανάτων κυρίως στην Αττική, η οποία χθες κατέγραψε 1.524 περιπτώσεις, περισσότερες δηλαδή από τις μισές στο σύνολο.

Οι επιστήμονες εμφανίζονται τις τελευταίες ημέρες διχασμένοι. «Ανοίξτε τα πάντα (στους εξωτερικούς χώρους). Τα μέτρα δοκιμάστηκαν και δεν πέτυχαν, έχουμε περισσότερα κρούσματα μετά από μήνες lockdown» είναι η μία άποψη, ενώ κάποιοι άλλοι, παρότι, επίσης αντιλαμβάνονται την κόπωση του κόσμου, προειδοποιούν πως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή. 

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» η πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη και ο καθηγητής υγειονομικής και περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, η πορεία τις επόμενες δυο βδομάδες θα είναι αυξητική, ενώ καλό θα ήταν να διατηρηθεί ένα επίπεδο περιορισμού για αυτή τη χρονική περίοδο, αλλά με στόχο την κατάλληλη προετοιμασία για άνοιγμα με μεγαλύτερη υγειονομική ασφάλεια.

Υποστήριξε ότι υπάρχουν τρόποι για να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, αλλά χρειάζεται προγραμματισμός.

Από την πλευρά της η κ. Παγώνη ισχυρίστηκε ότι το lockdown δεν αποδίδει και ότι πρέπει να γίνουν κινήσεις για να σταματήσει η πίεση του κόσμου και να ξεκινήσει η χαλάρωση των μέτρων. Για την μετακίνηση από νομό σε νομό, είπε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα.

Ο κ. Σαρηγιάννης υπογράμμισε ότι δεν είναι ότι δε λειτουργεί το lockdown, αλλά ότι υπάρχει διασπορά σε συγκεκριμένα σημεία.

Η μερική άρση του lockdown

Ήδη ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τις προσαρμογές στα μέτρα σε συνέντευξή του στο CNN, ενώ χθες στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη έκανε λόγο για «βαλβίδα αποσυμπίεσης και εκτόνωσης» των πολιτών, οι οποίοι βρίσκονται σε εγκλεισμό για μεγάλο διάστημα.

Η Επιτροπή των ειδικών σε αυτή τη φάση της πανδημίας, αναμένεται να εισηγηθεί στην κυβέρνηση αλλαγές που αφορούν στο ωράριο εξόδου τα Σαββατοκύριακα και στη δυνατότητα περιπάτων και αναψυχής σε εξωτερικούς χώρους.

Αρχής γενομένης από αυτό το Σάββατο και την Κυριακή:

  • η απαγόρευση της κυκλοφορίας αναμένεται να επανέλθει στις 21:00 αντί για τις 19:00
  • αλλά και ο κωδικός «6» στα SMS θα χρησιμοποιείται πλέον και για σε άλλο δήμο και με αυτοκίνητο ή μηχανή.

Παράλληλα αναμένεται να ανοίξουν ξανά τις πύλες τους τα πάρκα και οι αρχαιολογικοί χώροι.

Με αυτό το πλέγμα μέτρων εκτιμάται ότι θα περιοριστούν οι  συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους (σπίτια) όπου υπάρχει υπερμετάδοση του ιού και ταυτόχρονα οι πολίτες θα πάρουν «μία ανάσα ελευθερίας».

Από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, εκτός απροόπτου, σχεδιάζεται και το  άνοιγμα κομμωτηρίων, κέντρων αισθητικής και υπηρεσιών περιποίησης νυχιών, αυστηρά με ραντεβού. 

Οι όροι για τη λειτουργία του λιανεμπορίου

Την επόμενη Παρασκευή, οι επιστήμονες θα έρθουν αντιμέτωποι με ένα πιο «δίλημμα», αυτό του ανοίγματος του λιανεμπορίου.

Ο σχεδιασμός να ανοίξει στις 29 Μαρτίου παραμένει στο τραπέζι διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές.

Το σκεπτικό είναι ότι στις επόμενες ημέρες η επιδημιολογική καμπύλη θα ομαλοποιηθεί και θα υπάρχει το έδαφος για να ξεκινήσει η επαναλειτουργία της αγοράς, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η στρατηγική διαχείρισης της πανδημίας.

Η πρόταση είναι να μην υπάρχει χιλιομετρικός περιορισμός και η μετάβαση στο κατάστημα να γίνεται με μήνυμα στο 13032. Θα έχει τρίωρη διάρκεια και δεν θα υπάρχει η δυνατότητα αποστολής και δεύτερου μηνύματος για ψώνια.

Εάν, ωστόσο, τελικά αυτό αποφασιστεί τότε θα πρέπει να βρεθεί και ο τρόπος λειτουργίας των καταστημάτων.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης, θα ήθελαν το καθολικό άνοιγμα του λιανεμπορίου με περιορισμό μόνο στον αριθμό ατόμων εντός των καταστημάτων βάσει τετραγωνικών, ωστόσο στην παρούσα φάση το σενάριο του click away μοιάζει πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Παράλληλα αυτό θα συνδυαστεί και με την χρήση του νέου αριθμού για τα SMS, το 13032, το οποίο επιτρέπει μόνο μία τέτοια μετακίνηση ημερησίως.