Φυσαλίδες. Πεταλούδες. Αέρια. Αυτές είναι συνήθως οι λέξεις που χρησιμοποιούν οι μανούλες για να περιγράψουν το πώς νιώθουν τις πρώτες κινήσεις των μωρών τους. Ας δούμε όμως όσα θέλετε να μάθετε για τις κινήσεις του μωρού σας.

Πότε θα νιώσετε το μωρό σας να κινείται για πρώτη φορά

Το έμβρυο αρχίζει να κινείται πολύ προτού το αισθανθείτε εσείς. Περίπου στις 8 εβδομάδες κύησης, ο γιατρός σας μπορεί να εντοπίσει αυθόρμητες κινήσεις του εμβρύου, όπως τεντώματα ή κουνήματα. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι το κεντρικό νευρικό σύστημα του μωρού αναπτύσσεται φυσιολογικά. Το έμβρυο όμως είναι ακόμη πολύ μικρό για να αισθανθείτε κάτι.

Εάν περιμένετε το πρώτο σας μωρό, μπορείτε να περιμένετε να το νιώσετε για πρώτη φορά μεταξύ 18ης και 22ης εβδομάδας κύησης. Εάν αυτό δεν είναι το πρώτο σας μωρό, πιθανότατα θα το νιώσετε λίγο νωρίτερα από ό,τι αισθανθήκατε το πρώτο σας, ακόμη και από την 12η εβδομάδα κύησης. Αυτό είναι πιθανό επειδή ξέρετε πώς είναι η αίσθηση και το κοιλιακό σας τοίχωμα χαλαρώνει νωρίτερα, επιτρέποντάς σας να αισθάνεστε τις κινήσεις νωρίτερα.

Όταν δεν αισθάνεστε ακόμα τις κινήσεις

Αν δεν νιώθετε το μωρό σας να κινείται έως την 22η εβδομάδα κύησης, ενημερώστε τον γυναικολόγο σας, καθώς είναι ο πλέον ειδικός να σας ενημερώσει σχετικά. Μερικοί φυσιολογικοί λόγοι που επηρεάζουν την ικανότητά σας να νιώθετε τις κινήσεις του μωρού είναι οι παρακάτω:

-Το σωματικό σας βάρος

Εάν είστε υπέρβαρη ή παχύσαρκη, μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο για να αισθανθείτε το μωρό σας να κινείται, καθώς το κοιλιακό σας τοίχωμα είναι παχύτερο.

-Η ποσότητα του αμνιακού υγρού

Εάν υπάρχει λιγότερο αμνιακό υγρό, αυτό μπορεί να σας κάνει να μην αισθάνεστε το μωρό σας να κινείται τόσο πολύ επειδή δεν μπορεί να μετακινηθεί επίσης.

-Η θέση του πλακούντα σας

Εάν ο πλακούντας βρίσκεται στην κοιλιακή περιοχή της μήτρας σας, μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να αισθανθείτε κίνηση χάρη στην επιπλέον επένδυση εκεί.

Πότε οι άλλοι θα μπορούν να αισθάνονται τις κινήσεις

Το δεύτερο μεγάλο ορόσημο είναι όταν οι άλλοι μπορούν επίσης να αισθανθούν το μωρό να κινείται. Οι αγαπημένοι σας συνήθως μπορούν να αισθανθούν τις κινήσεις του μωρού όταν είστε περίπου 24 έως 28 εβδομάδων έγκυος. Ωστόσο και αυτό εξαρτάται από τη θέση του πλακούντα σας, καθώς ένας πρόσθιος πλακούντας καθιστά πιο δύσκολο για τους άλλους να νιώσουν το μωρό να κινείται. Επίσης, είναι και θέμα… timing, επομένως θα πρέπει να δώσετε σημασία όταν το μωρό είναι ιδιαίτερα δραστήριο.