Το Χαμόν μας προέρχεται αποκλειστικά από την Ισπανία. Μόνο στην Ισπανία υπάρχει η ειδική ράτσα μαύρων Ιβηρικών χοίρων, το κατάλληλο κλίμα, τα πυκνά δρυοδάση και η εμπειρία αιώνων στην επεξεργασία και παραγωγή του εκλεκτού αυτού προϊόντος.

Αυτό που κάνει το Ισπανικό Χαμόν τόσο ιδιαίτερο είναι η ειδική ωρίμανσή του η οποία έχει παραμείνει αναλλοίωτη στα βάθη των αιώνων. Δεν πρόκειται για προϊόν θερμικά επεξεργασμένο ή καπνιστό. Το κρέας αποθηκεύεται αμέσως στο αλάτι και στη συνέχεια σε ειδικά σκοτεινά κελάρια που χρησιμεύουν ως φυσικά ξηραντήρια. Εκεί το προϊόν θα παραμείνει καθ’ όλη τη διαδικασία ωρίμανσης, που συνήθως διαρκεί 1-4 χρόνια, ανάλογα με το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά του Χαμόν, σύμφωνα με το hamlovers.

Υπάρχουν τρεις τύποι Ισπανικού Χαμόν.

Το φτηνότερο Ισπανικό Χαμόν ονομάζεται «Χαμόν Σεράνο» (jamón serrano). Προέρχεται από τους συνηθισμένους λευκούς χοίρους που τρέφονται με σιτηρά και ωριμάζει για περίπου 1 χρόνο. Έχει λεπτή, ήπια γεύση.

Ακολουθεί το «Χαμόν Ιμπέρικο» (jamón ibérico). Προέρχεται από μαύρους Ιβηρικούς χοίρους που τρέφονται με σιτηρά. Έχει πιο πλούσια γεύση από το «Χαμόν Σεράνο». Ο χρόνος ωρίμανσης ποικίλει ξεκινώντας από 1 χρόνο ανάλογα με το μέγεθος του Χαμόν.

Το καλύτερο απ’ όλα είναι το «Χαμόν Ιμπέρικο ντε Μπελότα» (jamón ibérico de bellota). Η αυτόχθονη ράτσα Ιβηρικών χοίρων τρέφεται με βελανίδια στις ήσυχες και απέραντες εκτάσεις των Ισπανικών δασών. Το Χαμόν που παράγεται είναι ανώτερης ποιότητας με έντονη, πολύπλοκη γεύση, υπέροχη υφή και είναι το πιο ακριβό αλλαντικό στην Ισπανία, αν όχι σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η συμβουλή μας: εάν έχετε εκλεπτυσμένο γούστο και τρέφετε εκτίμηση για τα ξεχωριστά πράγματα στη ζωή, επιλέξτε το «Χαμόν Ιμπέρικο ντε Μπελότα». Εάν προτιμάτε πιο ήπιες γεύσεις και μια ενδιάμεση τιμή, ίσως να δοκιμάσετε το «Χαμόν Ιμπέρικο». Εάν θέλετε το πιο οικονομικό, επιλέξτε το «Χαμόν Σεράνο».