imommy.gr ΣυνταγέςΓια το τραπέζι της 25ης Μαρτίου: Μπακαλιάρος σκορδαλιά με κουρκούτι

Για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου: Μπακαλιάρος σκορδαλιά με κουρκούτι

Για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου: Μπακαλιάρος σκορδαλιά με κουρκούτι | imommy.gr

Παραδοσιακός μπακαλιάρος σκορδαλιά με κουρκούτι για το οικογενειακό τραπέζι την ημέρα της 25ης Μαρτίου

Προετοιμασία 20΄, Αναμονή 2 – 3 μέρες, Τηγάνισμα περίπου 10΄ (η δόση)

Υλικά (για 4 μερίδες)
1 φύλλο μπακαλιάρος παστός, φιλέτο
Για το κουρκούτι
250 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
330 ml μπίρα (1 κουτάκι)
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + επιπλέον για το αλεύρωμα του ψαριού
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. ζάχαρη
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Χυμός από 1/2 λεμόνι
Για τη σκορδαλιά με καρύδι
1 φραντζολάκι ψωμί απλό, της προηγούμενης ημέρας, χωρίς την κόρα, μουλιασμένο σε γάλα
4-5 σκελίδες σκόρδο, αναλόγως πόσο «δυνατή» τη θέλουμε
3 κ.σ. ξίδι λευκό
1 κ.σ. χυμός λεμονιού
100 ml ελαιόλαδο
100 γρ. καρύδια (η ψίχα)
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
Ξεπλένουμε πολύ καλά τον μπακαλιάρο με τρεχούμενο νερό. Γεμίζουμε ένα μπολ με νερό και βάζουμε εκεί τον μπακαλιάρο με το δέρμα προς τα πάνω για ½ – 3 μέρες, ανάλογα με το πόσο αλμυρός είναι και πόσο αλμυρό τον θέλουμε. Αλλάζουμε το νερό κάθε 4 – 6 ώρες.
Χτυπάμε με έναν αβγοδάρτη ή μίξερ χειρός όλα τα υλικά για το κουρκούτι μέχρι να έχουμε ένα καλά ομογενοποιημένο μείγμα, χωρίς καθόλου σβώλους.
Αφαιρούμε το δέρμα και τα κόκαλα από το ψάρι μας και το κόβουμε σε ομοιόμορφα τετράγωνα κομμάτια. Αλευρώνουμε ελαφρά τα κομμάτια και τα βουτάμε στο κουρκούτι (έτσι κολλάει καλύτερα).
Βάζουμε μπόλικο λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι, τόσο που το ψάρι να κολυμπά μέσα και να μην ακουμπάει στον πάτο, και το βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Οταν κάψει καλά το λάδι, περίπου στους 175°C, βάζουμε λίγα-λίγα τα κομμάτια μέσα, ώστε να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού. Εχουμε μια πιατέλα δίπλα στο τηγάνι με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και ακουμπάμε εκεί το ψάρι όταν χρυσαφίσει από όλες τις πλευρές. Αυτό το κάνουμε για να απορροφηθεί το πολύ λάδι.
Για τη σκορδαλιά: Χτυπάμε πολύ καλά στο μπλέντερ το ελαιόλαδο με το σκόρδο και τα καρυδιά. Προσθέτουμε το ψωμί, στραγγισμένο καλά, μαζί με το λεμόνι και το ξίδι και τα χτυπάμε για 2 λεπτά. Ρίχνουμε το λάδι, αλατοπιπερώνουμε και ξαναχτυπάμε. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νεράκι ώστε να αραιώσει το άλειμμά μας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τονοσαλάτα ζυμαρικών Τονοσαλάτα ζυμαρικών με άνηθο για ελαφρύ μεσημεριανό. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γρήγορο τοστ με μπέικον και αβοκάντο Χορταστικό τοστ με μπέικον και αβοκάντο, υπέροχη ιδέα για το απογευματινό το δικό σας και γιατί όχι των παιδιών;... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Εύκολο γλυκό τιραμισού H σπιτική και εξίσου νόστιμη εκδοχή του αγαπημένου μας τιραμισού. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Για σνακ: Φτιάχνουμε κυμαδοπιτάκια Κυμαδοπιτάκια που μπορείτε να καταναλώσετε ως σνακ ή και σαν κυρίως γεύμα. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Φτιάχνουμε κλασικό ρυζόγαλο Κλασικό και αγαπημένο, το ρυζόγαλο είναι η ιδανική επιλογή για μια κρύα και θρεπτική λιχουδιά. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σπανακοκεφτέδες με φέτα Θρεπτικοί σπανακοκεφτέδες με τυρί φέτα που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σπιτική κοτόπιτα με τυρί Φτιάχνουμε σπιτική κοτόπιτα με τυρί για γρήγορο μεσημεριανό. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κρύες μπάρες από γιαούρτι Απολαυστικές και δροσερές μπάρες για ενέργεια όλη την ημέρα. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σπιτικό τυρόψωμο με φέτα Φτιάχνουμε εύκολα σπιτικό τυρόψωμο με φέτα για δεκατιανό. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μπιφτέκια από γλυκοπατάτα Μπιφτέκια από γλυκοπατάτα για τα παιδιά. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πεντανόστιμο σάντουιτς με τόνο Φτιάχνουμε πεντανόστιμο και θρεπτικό σάντουιτς με τόνο. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μανιτάρια σε σουβλάκι Μανιτάρια σε σουβλάκι για ελαφρύ μεσημεριανό ή βραδινό. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τηγανίτες με μήλο Τηγανίτες με μήλο που θα λατρέψουν τα παιδιά. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Υγιεινή σούπα με φακές Σούπα πλούσια σε γεύση αλλά και σε θρεπτική αξία. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ