imommy.gr ΣυνταγέςΓια το τραπέζι της 25ης Μαρτίου: Μπακαλιάρος σκορδαλιά με κουρκούτι

Για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου: Μπακαλιάρος σκορδαλιά με κουρκούτι

Για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου: Μπακαλιάρος σκορδαλιά με κουρκούτι | imommy.gr

Παραδοσιακός μπακαλιάρος σκορδαλιά με κουρκούτι για το οικογενειακό τραπέζι την ημέρα της 25ης Μαρτίου

Προετοιμασία 20΄, Αναμονή 2 – 3 μέρες, Τηγάνισμα περίπου 10΄ (η δόση)

Υλικά (για 4 μερίδες)
1 φύλλο μπακαλιάρος παστός, φιλέτο
Για το κουρκούτι
250 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
330 ml μπίρα (1 κουτάκι)
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + επιπλέον για το αλεύρωμα του ψαριού
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. ζάχαρη
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Χυμός από 1/2 λεμόνι
Για τη σκορδαλιά με καρύδι
1 φραντζολάκι ψωμί απλό, της προηγούμενης ημέρας, χωρίς την κόρα, μουλιασμένο σε γάλα
4-5 σκελίδες σκόρδο, αναλόγως πόσο «δυνατή» τη θέλουμε
3 κ.σ. ξίδι λευκό
1 κ.σ. χυμός λεμονιού
100 ml ελαιόλαδο
100 γρ. καρύδια (η ψίχα)
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
Ξεπλένουμε πολύ καλά τον μπακαλιάρο με τρεχούμενο νερό. Γεμίζουμε ένα μπολ με νερό και βάζουμε εκεί τον μπακαλιάρο με το δέρμα προς τα πάνω για ½ – 3 μέρες, ανάλογα με το πόσο αλμυρός είναι και πόσο αλμυρό τον θέλουμε. Αλλάζουμε το νερό κάθε 4 – 6 ώρες.
Χτυπάμε με έναν αβγοδάρτη ή μίξερ χειρός όλα τα υλικά για το κουρκούτι μέχρι να έχουμε ένα καλά ομογενοποιημένο μείγμα, χωρίς καθόλου σβώλους.
Αφαιρούμε το δέρμα και τα κόκαλα από το ψάρι μας και το κόβουμε σε ομοιόμορφα τετράγωνα κομμάτια. Αλευρώνουμε ελαφρά τα κομμάτια και τα βουτάμε στο κουρκούτι (έτσι κολλάει καλύτερα).
Βάζουμε μπόλικο λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι, τόσο που το ψάρι να κολυμπά μέσα και να μην ακουμπάει στον πάτο, και το βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Οταν κάψει καλά το λάδι, περίπου στους 175°C, βάζουμε λίγα-λίγα τα κομμάτια μέσα, ώστε να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού. Εχουμε μια πιατέλα δίπλα στο τηγάνι με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και ακουμπάμε εκεί το ψάρι όταν χρυσαφίσει από όλες τις πλευρές. Αυτό το κάνουμε για να απορροφηθεί το πολύ λάδι.
Για τη σκορδαλιά: Χτυπάμε πολύ καλά στο μπλέντερ το ελαιόλαδο με το σκόρδο και τα καρυδιά. Προσθέτουμε το ψωμί, στραγγισμένο καλά, μαζί με το λεμόνι και το ξίδι και τα χτυπάμε για 2 λεπτά. Ρίχνουμε το λάδι, αλατοπιπερώνουμε και ξαναχτυπάμε. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νεράκι ώστε να αραιώσει το άλειμμά μας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ριγκατόνι με κοτόπουλο, ντοματίνια και ελιές Ριγκατόνι με κοτόπουλο, ντοματίνια και ελιές το νέο αγαπημένο πιάτο των παιδιών. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σάντουιτς light με αυγοσαλάτα Σάντουιτς light με αυγοσαλάτα εύκολα και γρήγορα. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Εύκολη μαρμελάδα από μανταρίνια Σύντομα, τα μανταρίνια βγαίνουν εκτός εποχής. Η άνοιξη είναι εδώ για τα καλά και αρχίζουν και οι πρώτες μπαλκονάδες,... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γλυκιά φασολάδα με μαραθόριζα και σκόρδο Γλυκιά από την καραμελωμένη μαραθόριζα, σκορδάτη και χορταστική αυτή η ανοιξιάτικη φασολάδα ψήνεται στον φούρνο και γίνεται ακόμα πιο... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ψωμένιο γλυκό με μπανάνα και σοκολάτα Μία απ’ τις πολλές παραλλαγές του γλυκού γίνεται με σοκολάτα, ώριμη μπανάνα και φυσικά ψωμί που περίσσεψε (αν είναι... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Με τι πάει η τηγανητή κάπαρη; Η γνωστή μας κάπαρη, αλμυρή, κατευθείαν απ’ το βαζάκι της είναι εξαιρετική προσθήκη σε σαλάτες, βινεγκρέτ πάνω από καπνιστά... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Νηστίσιμα κουλουράκια Νηστίσιμα κουλουράκια που θα λατρέψουν τα παιδιά. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Cocktails με μέλι Αλλά, τι γίνεται με το μέλι; Μήπως οι «φασαίοι» mixologists δεν το παίρνουν όσο σοβαρά του αξίζει; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Θρεπτική σαλάτα με χαλούμι Θρεπτική σαλάτα με χαλούμι εύκολα και γρήγορα. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ελαφριές κρέπες με σπανάκι Σήμερα, λιγουρευτήκαμε νόστιμες, αλμυρές κρέπες με σπανάκι και ρικότα, αυτό το χαρακτηριστικό, πλούσιο τυρί που αναβαθμίζει οτιδήποτε στο οποίο... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σαλάτα μαυρομάτικα Η συνταγή μας είναι για σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια, μια εξαιρετική επιλογή για το νηστίσιμο τραπέζι και όχι μόνο. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Εύκολα τάκος με γουακομόλε dip Η σεφ Ελένη Ψαραύτη, που προσέχει τα κορίτσια μας στο σπίτι των Roomies, ετοίμασε σήμερα μεξικάνικο, απολαυστικά φαχίτας με... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Dalgona VS Proffee: Ποιον καφέ θα προτιμήσετε; Ποιον καφέ θα προτιμήσετε, τον Dalgona ή τον Proffee; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Twist στην γεύση: Πέστο με… ταχίνι Το ταχίνι έρχεται να αντικαταστήσει το κουκουνάρι (αλλά και ένα μεγάλο μέρος του ελαιόλαδου) σ’ αυτή τη την ενδιαφέρουσα... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ