imommy.gr ΣυνταγέςΓια το τραπέζι της 25ης Μαρτίου: Μπακαλιάρος σκορδαλιά με κουρκούτι

Για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου: Μπακαλιάρος σκορδαλιά με κουρκούτι

Για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου: Μπακαλιάρος σκορδαλιά με κουρκούτι | imommy.gr

Παραδοσιακός μπακαλιάρος σκορδαλιά με κουρκούτι για το οικογενειακό τραπέζι την ημέρα της 25ης Μαρτίου

Προετοιμασία 20΄, Αναμονή 2 – 3 μέρες, Τηγάνισμα περίπου 10΄ (η δόση)

Υλικά (για 4 μερίδες)
1 φύλλο μπακαλιάρος παστός, φιλέτο
Για το κουρκούτι
250 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
330 ml μπίρα (1 κουτάκι)
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + επιπλέον για το αλεύρωμα του ψαριού
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. ζάχαρη
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Χυμός από 1/2 λεμόνι
Για τη σκορδαλιά με καρύδι
1 φραντζολάκι ψωμί απλό, της προηγούμενης ημέρας, χωρίς την κόρα, μουλιασμένο σε γάλα
4-5 σκελίδες σκόρδο, αναλόγως πόσο «δυνατή» τη θέλουμε
3 κ.σ. ξίδι λευκό
1 κ.σ. χυμός λεμονιού
100 ml ελαιόλαδο
100 γρ. καρύδια (η ψίχα)
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
Ξεπλένουμε πολύ καλά τον μπακαλιάρο με τρεχούμενο νερό. Γεμίζουμε ένα μπολ με νερό και βάζουμε εκεί τον μπακαλιάρο με το δέρμα προς τα πάνω για ½ – 3 μέρες, ανάλογα με το πόσο αλμυρός είναι και πόσο αλμυρό τον θέλουμε. Αλλάζουμε το νερό κάθε 4 – 6 ώρες.
Χτυπάμε με έναν αβγοδάρτη ή μίξερ χειρός όλα τα υλικά για το κουρκούτι μέχρι να έχουμε ένα καλά ομογενοποιημένο μείγμα, χωρίς καθόλου σβώλους.
Αφαιρούμε το δέρμα και τα κόκαλα από το ψάρι μας και το κόβουμε σε ομοιόμορφα τετράγωνα κομμάτια. Αλευρώνουμε ελαφρά τα κομμάτια και τα βουτάμε στο κουρκούτι (έτσι κολλάει καλύτερα).
Βάζουμε μπόλικο λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι, τόσο που το ψάρι να κολυμπά μέσα και να μην ακουμπάει στον πάτο, και το βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Οταν κάψει καλά το λάδι, περίπου στους 175°C, βάζουμε λίγα-λίγα τα κομμάτια μέσα, ώστε να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού. Εχουμε μια πιατέλα δίπλα στο τηγάνι με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και ακουμπάμε εκεί το ψάρι όταν χρυσαφίσει από όλες τις πλευρές. Αυτό το κάνουμε για να απορροφηθεί το πολύ λάδι.
Για τη σκορδαλιά: Χτυπάμε πολύ καλά στο μπλέντερ το ελαιόλαδο με το σκόρδο και τα καρυδιά. Προσθέτουμε το ψωμί, στραγγισμένο καλά, μαζί με το λεμόνι και το ξίδι και τα χτυπάμε για 2 λεπτά. Ρίχνουμε το λάδι, αλατοπιπερώνουμε και ξαναχτυπάμε. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νεράκι ώστε να αραιώσει το άλειμμά μας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Γλυκοπατάτα σε μπέργκερ Γλυκοπατάτα σε μπέργκερ που θα λατρέψουν τα παιδιά. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αβγά ποσέ με αλοιφή αβοκάντο Αβγά ποσέ με αλοιφή αβοκάντο εύκολα και γρήγορα. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μακαρόνια με φιλετάκια κοτόπουλου Μακαρόνια με φιλετάκια κοτόπουλου, που θα λατρέψουν τα παιδιά. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πένες με μελιτζάνες Πένες με μελιτζάνες, νόστιμες και θρεπτικές. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Υγιενό μπέργκερ με μελιτζάνες ψητές Υγιενό μπέργκερ με μελιτζάνες ψητές που θα λατρέψουν τα παιδιά. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πίτσα με μελιτζάνα και κολοκυθάκια Πίτσα με μελιτζάνα και κολοκυθάκια σούπερ θρεπτική και απολαυστική. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δροσερή σαλάτα με κοτόπουλο και ροδάκινα Δροσερή σαλάτα με κοτόπουλο και ροδάκινα που πρέπει να δοκιμάσετε άμεσα. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γρήγορο κέικ χωρίς αυγά Γρήγορο κέικ χωρίς αυγά που θα λατρέψουν τα παιδιά ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Καλοκαιρινή μαρμελάδα καρπούζι Το καρπούζι είναι ο βασιλιάς των καλοκαιρινών φρούτων. Έξτρα ενυδατικό, αγαπημένο μικρών και μεγάλων, με τα κουκούτσια του να αποτελούν έναν... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Παγωτό καρπούζι με τρία υλικά Παγωτό καρπούζι με τρία υλικά που θα λατρέψουν τα παιδιά. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γλυκό βανίλια – μπισκότο Γλυκό βανίλια – μπισκότο που θα λατρέψουν τα παιδιά. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σπιτική γρανίτα φράουλα Σπιτική γρανίτα φράουλα που θα λατρέψουν τα παιδιά. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Smoothie με ακτινίδιο και φράουλα Smoothie με ακτινίδιο και φράουλα που θα λατρέψουν τα παιδιά. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Καλοκαιρινή σαλάτα με κοτόπουλο και σάλτσα γιαουρτιού Καλοκαιρινή σαλάτα με κοτόπουλο και σάλτσα γιαουρτιού εύκολα και γρήγορα. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ