Όλοι γνωρίζουμε ότι το ασβέστιο μας κάνει καλό, ωστόσο είναι απαραίτητο για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών και ειδικά των νηπίων. Πώς μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι τα παιδιά καλύπτουν επαρκώς τις ανάγκες ασβεστίου;

Τι είναι το ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι ένα μέταλλο που είναι αναπόσπαστο για την οικοδόμηση υγιών οστών, μυών και δοντιών. Και επειδή το σώμα του παιδιού σας βρίσκεται σε λειτουργία πρώτης δημιουργίας οστών (και δημιουργία μυών και ανάπτυξη δοντιών), τώρα είναι η ώρα να βεβαιωθείτε ότι παίρνει όσο το δυνατόν περισσότερο από αυτό.

Πόσο ασβέστιο χρειάζονται τα νήπια

Ποια ακριβώς είναι η ποσότητα του ασβεστίου που χρειάζονται τα νήπια;

  • Μωρά 0 έως 6 μηνών: 200 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου την ημέρα (από το μητρικό γάλα ή την φόρμουλα).
  • Βρέφη 7 έως 12 μηνών: 260 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου την ημέρα (από μητρικό γάλα ή την φόρμουλα).
  • Παιδιά ηλικίας 1 έως 3: 700 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου ανά ημέρα.
  • Παιδιά ηλικίας 4 έως 8: 1.000 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου ανά ημέρα.

Για ένα μικρό παιδί ηλικίας 1 έως 3 ετών, 700 χιλιοστόγραμμα είναι περίπου δύο έως τρεις μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων καθημερινά (αν και θυμηθείτε ότι το γαλακτοκομικά δεν είναι η μόνη ομάδα τροφίμων που είναι γεμάτη ασβέστιο).

Τρόφιμα «πηγές» ασβεστίου

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι ένας από τους καλύτερους (και φιλικούς ειδικά για τα νήπια) τρόπους για να βοηθήσετε το παιδί να αυξήσει την πρόσληψη ασβεστίου. Δύο με τρεις μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων θα προσθέσουν εύκολα έως και 700 χιλιοστόγραμμα στον ημερήσιο στόχο του παιδιού.

Κάθε ένα από τα παρακάτω μετρά ως μία μερίδα:

  • 1 φλιτζάνι γάλα (γάλα πλήρους ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά βάσει των αναγκών του παιδιού).
  • 1 φλιτζάνι γιαούρτι.
  • 1½ ουγκιές φυσικού τυριού, όπως τσένταρ ή ελβετικό.
  • 2 ουγγιές αμερικανικού τυριού.
  • 1 φλιτζάνι παγωτό ή παγωμένο γιαούρτι.
  • Πορτοκάλια.
  • Δαμάσκηνα.
  • Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το λάχανο, τα μπιζέλια και τα χόρτα. Σημειώστε ότι το σπανάκι θεωρείται μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου για τα νήπια (ένα φλιτζάνι περιέχει περίπου 200 χιλιοστόγραμμα), αλλά έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικό οξύ, το οποίο παρεμβαίνει στην απορρόφηση ασβεστίου.
  • Φασόλια (όπως ρεβίθια, λευκά φασόλια και edamame)