Καλός καιρός: «Φρενάρει» τελικά την πανδημία;

Η πανδημία χτύπησε την πόρτα της ανθρωπότητας τον περυσινό χειμώνα, με την επιστημονική κοινότητα να εκτιμά ότι η κατάσταση θα βελτιωνόταν το επερχόμενο καλοκαίρι..
28 Μαρτίου 2021 | 11:53

Η πανδημία χτύπησε την πόρτα της ανθρωπότητας τον περυσινό χειμώνα, με την επιστημονική κοινότητα να εκτιμά ότι η κατάσταση θα βελτιωνόταν το επερχόμενο καλοκαίρι θεωρώντας ότι οι υψηλές θερμοκρασίες είναι εχθρός του κοροναϊού.

Ωστόσο, η πραγματικότητα διέψευσε τις εκτιμήσεις και το τέλος αυτών των απόψεων σφραγίζεται με επίσημο πλέον τρόπο.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός σε νέα έκθεση παρουσιάζει μια σειρά από στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι κλιματικές συνθήκες και γενικότερα οι εποχές δεν έχουν παίξει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, οποιαδήποτε ρόλο στην διασπορά του ιού.

Την έκθεση υπογράφει ομάδα επιστημόνων από τους τομείς της επιστήμης της Γης, της ιατρικής και της δημόσιας υγείας. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η διασπορά του ιού βασίζεται κατά κύριο λόγο στις αποφάσεις που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις και στην ατομική συμπεριφορά των ανθρώπων. Στο πλαίσιο αυτό, δε, προειδοποιεί ότι οι καιρικές και κλιματικές συνθήκες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως άλλοθι για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Τα ευρήματα της έρευνας

«Είδαμε εμφάνιση νέων κυμάτων της πανδημίας τόσο κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου όσο και σε περιοχές του πλανήτη που οι θερμοκρασίες είναι πάντοτε υψηλές. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να μας δείχνει ότι δεν θα συμβεί το ίδιο και στην επερχόμενη θερινή περίοδο. Σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε δεν υπάρχουν μετεωρολογικά και ατμοσφαιρικά δεδομένα πάνω στα οποία μπορούν οι κυβερνήσεις να στηριχθούν για να χαλαρώσουν τα μέτρα που έχουν επιβάλει για την παρεμπόδιση της μετάδοσης του κοροναϊού» δηλώνει ο Μπεν Ζάιτσικ, συμπρόεδρος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.

Ο Ζάιτσικ διδάσκει Επιστήμη της Γης στο Πανεπιστημίο Τζονς Χόπκινς, ενώ παράλληλα είναι επικεφαλής μιας ερευνητικής ομάδας που χρηματοδοτεί η NASA με αντικείμενο την σχέση των καιρικών και περιβαλλοντικών συνθηκών με τον κοροναϊό και την πανδημία.

Η ομάδα χρησιμοποιεί όλα τα σύγχρονα εργαλεία και πηγές δεδομένων (ακόμη και τους διαστημικούς δορυφόρους) με στόχο να βρει τις όποιες πιθανές διασυνδέσεις και σχέσεις στην διάδοση του κοροναϊού αλλά και την σφοδρότητα με την οποία επιτίθεται με παράγοντες όπως η θερμοκρασία, η υγρασία, το υπεριώδες φως και η βροχόπτωση.

«Είδαμε κύματα μόλυνσης να αυξάνονται σε ζεστές εποχές και τον πρώτο χρόνο της πανδημίας, και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί ξανά τον επόμενο χρόνο» επισημαίνεται στην έκθεση.

Ο Ζάιτσικ σε πρόσφατο άρθρο του στην επιθεώρηση «Nature Communications» ζήτησε από την επιστημονική κοινότητα να σχεδιάσει νέες μελέτες για την σχέση του κοροναϊού με τις εποχές του χρόνου και να επικοινωνήσει τα αποτελέσματα με πολύ καθαρό και απλό τρόπο ώστε να μην δημιουργείται σύγχυση στην κοινή γνώμη και σε όσους λαμβάνουν αποφάσεις για τη λήψη μέτρων.

Πρόσφατα Άρθρα
Ηλεία: Με κατάγματα και εγκαύματα στο νοσοκομείο βρέφος 10 μηνών – Ερευνάται πιθανή κακοποίηση 27 Μαρτίου 2026, 08:53
Καταιγίδες φέρνει η κακοκαιρία Deborah: Πού θα έχουμε έντονα φαινόμενα 27 Μαρτίου 2026, 08:44
Κυκλοφόρησε το πρώτο teaser της σειράς «Χάρι Πότερ» – Επιστροφή στο Χόγκουαρτς 26 Μαρτίου 2026, 18:08
Στήριξη της ψυχικής υγείας των παιδιών και ίδρυση Κέντρου Νευροεπιστημών 24 Μαρτίου 2026, 13:32
25η Μαρτίου: Με τι καιρό θα κάνουμε παρέλαση; Θα χαλάσουν οι βροχές τα σχέδιά μας; 24 Μαρτίου 2026, 09:13
Δημογραφικό: Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με τη χαμηλότερη γονιμότητα 23 Μαρτίου 2026, 08:20
Ο 7χρονος από τη Βέροια δίνει μάχη για τη ζωή του: Πώς έγινε το ατύχημα στο πάρκο; 21 Μαρτίου 2026, 13:41
Βρέθηκε η ανήλικη Θεοδώρα που αγνοούταν για 111 ημέρες 21 Μαρτίου 2026, 09:39
Θέμα ημερών οι αποφάσεις για την απαγόρευση της πρόσβασης στα social media για ανηλίκους 20 Μαρτίου 2026, 11:03
Απαγόρευση καπνού και αλκοόλ σε ανηλίκους: 3 εφαρμογές για την προστασία των παιδιών 19 Μαρτίου 2026, 09:46
Κρήτη: Σοκάρει το κατηγορητήριο για τον θάνατο του μικρού Άγγελου 18 Μαρτίου 2026, 11:56
Παιδική θνησιμότητα: 9 παιδιά πεθαίνουν κάθε λεπτό 18 Μαρτίου 2026, 10:54
Επίδομα μητρότητας: Οι σημαντικότερες αλλαγές 18 Μαρτίου 2026, 10:44
Καιρός: Ραγδαία αλλαγή με βροχές και καταιγίδες 18 Μαρτίου 2026, 09:38
Μπεν Νίνταμ: Εξελίξεις στην εξαφάνιση – Άνδρας ισχυρίζεται ότι είναι το χαμένο παιδί 17 Μαρτίου 2026, 10:01
imommy.gr © 2026 - All Rights Reserved
Exit mobile version