Γυμνάζει όλο το σώμα, βελτιώνει την αντοχή, είναι ανέξοδο, δεν απαιτεί trainer και εξασφαλίζει σημαντική καύση θερμίδων. Δεν είναι τυχαίο ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν το τρέξιμο, ειδικά τον τελευταίο καιρό που τα γυμναστήρια είναι κλειστά. Γιατί όμως παρά το γεγονός ότι έχετε μετατραπεί σε λάτρεις του τρεξίματος δεν μπορείτε να χάσετε βάρος; Προτού βιαστείτε να… κρεμάσετε τα παπούτσια σας, βεβαιωθείτε ότι δεν κάνετε κάποιο από τα παρακάτω λάθη.

Τρέξιμο: Ποια είναι τα λάθη που σαμποτάρουν το αδυνάτισμα;

*Δεν κάνετε άλλα είδη προπόνησης

Είστε τόσο ενθουσιασμένοι με το τρέξιμο που δεν δοκιμάζετε ποτέ άλλα είδη γυμναστικής; Μάλλον πρέπει να αλλάξετε στρατηγική. Συμπεριλαμβάνοντας ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης στη fitness ρουτίνα σας, θα είστε σε θέση αυξήσετε τις αντοχές σας αλλά και το αδυνάτισμά σας. Μάλιστα, ένας συνδυασμός προπόνησης cardio και μυϊκής ενδυνάμωσης οδηγεί σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους συγκριτικά με την εκτέλεση μόνο cardio προπονήσεων, σύμφωνα με σχετική μελέτη του BMC Public Health.

Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό καθώς μεγαλώνετε. Σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients βρήκε ότι οι ηλικιωμένοι που έκαναν ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης ήταν σε θέση να διατηρήσουν το 100% της μυϊκής τους μάζας καθώς περιόριζαν την πρόσληψη θερμίδων. Και αν αυτό δεν σας εντυπωσιάζει ιδιαίτερα, να σας θυμίσουμε ότι όσο μεγαλύτερη μυϊκή μάζα έχετε, τόσο υψηλότερος είναι και ο μεταβολισμός σας.

*Δεν προσέχετε τη διατροφή σας

Πολλοί άνθρωποι, ειδικά όταν είναι αρχάριοι στη γυμναστική, τείνουν να υπερεκτιμούν τις θερμίδες που καίνε κατά τη διάρκεια των προπονήσεών τους. Κι ενώ μπορεί να νιώθετε εξουθενωμένοι μετά το τρέξιμο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάψατε όλες τις θερμίδες από την πίτσα που τρώγατε νωρίτερα. Σχετική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Sports Medicine and Physical Fitness, βρήκε ότι οι συμμετέχοντες υπερεκτίμησαν τις θερμίδες που έκαψαν κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης έως και τέσσερις φορές περισσότερο από την πραγματική ποσότητα, κάτι το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να παίρνουν μέσω της διατροφής τους 2-3 φορές τις θερμίδες που έκαψαν με τη βοήθεια της γυμναστικής.

Έχετε λοιπόν κατά νου ότι η γυμναστική από μόνη της δεν αρκεί για να χάσετε βάρος. Σε συνδυασμό όμως με μια ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να κάνει τη διαφορά στην ικανότητά σας να αδυνατίζετε.

*Δεν κάνετε αλλαγές

Μπορεί όταν αρχίσετε να τρέχετε, να χάσατε σχετικά γρήγορα μερικά κιλά, χωρίς όμως να θέλουμε να σας απογοητεύσουμε, αυτό δεν πρόκειται να συνεχιστεί. Με την πάροδο του χρόνου και καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται και συνηθίζει σε μια δραστηριότητα, οι προπονήσεις σας δεν θα είναι το ίδιο απαιτητικές και κατ’ επέκταση αποτελεσματικές.

Αν έχετε φτάσει λοιπόν στο σημείο όπου το σώμα σας έχει προσαρμοστεί πλήρως στη fitness ρουτίνα σας, δοκιμάστε να κάνετε μερικές αλλαγές. Ανεβάστε ένταση, τρέξτε μεγαλύτερες αποστάσεις ή τολμήστε το τρέξιμο σε ένα ανηφορικό έδαφος. Κάτι άλλο το οποίο πρέπει να θυμάστε είναι ότι αφού χάσετε βάρος, ο μεταβολισμός σας τείνει να επιβραδύνεται, επομένως η απώλεια βάρους θα χρειάζεται περισσότερο χρόνο και κόπο.