Όσο περισσότερες λέξεις ακούει το παιδί σας σε καθημερινή βάση, τόσο περισσότερες θα μάθει, θα «απορροφήσει» και τελικά θα χρησιμοποιήσει. Και ενώ ο εμπλουτισμός του λεξιλογίου συμβαίνει συνήθως μόνος του καθώς τα παιδιά μαθαίνουν ανάγνωση, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι κάθε ημέρα για να βοηθήσετε το παιδί σας να μαθαίνει και να χρησιμοποιεί νέες λέξεις.

Πώς θα εμπλουτίσετε το λεξιλόγιο του παιδιού σας

Συζητήστε

Ο πιο απλός τρόπος να μάθετε νέες λέξεις στο παιδί σας είναι συζητώντας μαζί του. Σχετική έρευνα από ψυχολόγους του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ έδειξε ότι όσο περισσότερο συζητάτε με το μικρό παιδί σας, τόσο πιο γρήγορα μαθαίνει να επεξεργάζεται τη γλώσσα, γεγονός που επιταχύνει και την ανάπτυξη του λεξιλογίου του. Απλώς μιλήστε στο παιδί σας με ενθουσιασμό για ό,τι σας έρχεται στο μυαλό.

Χρησιμοποιήστε περιγραφές

Όταν μιλάτε με το παιδί σας, χρησιμοποιήστε όσο το δυνατόν περισσότερες περιγραφές. Αντί να πείτε, «Βάλε τα παπούτσια σου», πείτε «Βάλε τα ροζ παπούτσια με δαντέλα». Αντί να το ρωτήσετε «Θέλεις να περπατήσουμε;», δοκιμάστε κάτι σαν «Θέλεις να κάνουμε μια βόλτα έξω όπου μπορούμε να δούμε τον γαλάζιο ουρανό και τα πολύχρωμα λουλούδια;».

Διαβάστε μαζί

Σχετική έρευνα έχει δείξει ότι όταν οι γονείς διαβάζουν εικονογραφημένα βιβλία στα παιδιά τους, χρησιμοποιούν ακόμη μεγαλύτερη ποικιλία λέξεων συγκριτικά με όταν συνομιλούν μαζί τους. Η έρευνα κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι τα μικρά παιδιά των οποίων οι γονείς τους διαβάζουν ένα εικονογραφημένο βιβλίο την ημέρα θα ακούσουν περίπου 290.000 περισσότερες λέξεις μέχρι την ηλικία των 5 ετών από εκείνα των οποίων οι γονείς δεν τους διαβάζουν τακτικά.

Καθώς διαβάζετε, απαντήστε σε τυχόν ερωτήσεις που μπορεί να έχει το μικρό σας και θέστε μερικές δικές σας, ξεκινώντας με απλές ερωτήσεις όπως, «Τι κάνει το αρκουδάκι;» ή «Τι χρώμα έχει η γάτα;».

Παίξτε παιχνίδια λέξεων

Υπάρχουν πολλά παιχνίδια στην αγορά που διδάσκουν στα παιδιά νέες λέξεις – πώς να τις γράφουν, τι σημαίνουν, πώς να τις διαβάσουν και άλλα. Ωστόσο, μπορείτε επίσης να παίξετε μερικά παιχνίδια με το μικρό σας, τα οποία δεν κοστίζουν τίποτα. Για παράδειγμα, όταν διαβάζετε ένα βιβλίο με το παιδί, πείτε του «βλέπω κάτι κίτρινο σε αυτή τη σελίδα» και στη συνέχεια αφήστε το να βρει ποιο είναι το αντικείμενο.