Πόσες ώρες κοιμηθήκατε συνολικά την πρώτη εβδομάδα με το μωρό; Μαντεύουμε ότι δεν ήταν και πάρα πολλές. Φυσικά, για αρκετό καιρό ακόμη, ο οκτάωρος ύπνος – πολύ περισσότερο τα χαλαρά χουζουρέματα του Σαββατοκύριακου – θα αποτελούν άπιαστο όνειρο. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η μόνη λύση είναι η αναμονή μέχρι το μικρούλι σας να πάει στο… γυμνάσιο. Ακολουθώντας τα κατάλληλα βήματα και προσφέροντας στον οργανισμό σας την ενίσχυση που έχει ανάγκη, θα καταφέρετε να «κλέψετε» λίγο επιπλέον χρόνο για να κοιμηθείτε και – κυρίως – να εξασφαλίσετε ότι ο ύπνος σας θα είναι όσο το δυνατόν πιο ποιοτικός.

Γιατί η ξεκούραστη μαμά είναι χαρούμενη μαμά. Και η χαρούμενη μαμά μπορεί να φροντίσει πιο αποτελεσματικά τον εαυτό της και το μωράκι της.

 

Κάντε ό,τι κάνει

Σύντομα, το μικρούλι σας θα αρχίσει να αντιγράφει κάθε σας κίνηση, μέχρι σιγά-σιγά να μεταμορφωθεί σε ένα πραγματικό «ανθρωπάκι». Μέχρι τότε, όμως, εσείς είστε εκείνοι που θα πρέπει να… ακολουθείτε το παράδειγμά του. Κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τον ύπνο. Οι μαγικές στιγμές που κλείνει τα ματάκια του, αρκούν για να αποκομίσετε μερικές πολύτιμες ώρες ξεκούρασης. Δεν είναι αρκετές για να αναπληρώσετε τον νυχτερινό ύπνο, όμως θα καταφέρουν να σας αναζωογονήσουν.

Αφήστε τις ντροπές

Πολλοί νέοι γονείς πιστεύουν ότι προκειμένου να αποδείξουν την αξία τους, θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα εντελώς μόνοι τους. Στην πραγματικότητα, ισχύει το ακριβώς αντίθετο: Όταν παραδεχόμαστε ότι χρειαζόμαστε βοήθεια, δεν αποδεχόμαστε την ανεπάρκειά μας. Αντιθέτως, δείχνουμε ότι έχουμε συναίσθηση της δυσκολίας της κατάστασης και των δικών μας ορίων. Και μπορεί να κερδίσουμε και λίγες παραπάνω ώρες στο κρεβάτι! Οπότε σταματήστε να λέτε «όχι» σε προσφορές βοήθειας – και, γιατί όχι, ζητήστε τη κιόλας.

Τροφή για… όνειρα

Ναι, ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη διατροφή, ενώ παράλληλα προσπαθείτε να ανταποκριθείτε στις αμέτρητες ανάγκες του νεογέννητου. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να παραμελήσετε τις δικές σας. Εξάλλου, αυτός ο επιπλέον «κόπος» θα σας ανταμείψει, αφού έχει αποδειχθεί ότι η κακή διατροφή οδηγεί σε χειρότερο ύπνο – και το αντίστροφο. Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, μπορείτε να ενισχύσετε την προσπάθειά σας με ένα συμπλήρωμα διατροφής ειδικά σχεδιασμένο για τις ανάγκες σας, όπως τα Chewy Vites Sweet Dreams της Vican, οι μασώμενες βιταμίνες-ζελεδάκια ενηλίκων που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του ύπνου και την ανακούφιση του αισθήματος του jet lag, ενώ είναι ιδανικές για όλους εμάς που δυσκολευόμαστε με την κατάποση βιταμινών.

Μην κάνετε σήμερα αυτό που μπορείτε να αναβάλετε για αύριο

Ξέρουμε, η μαμά σας σας έδινε την ακριβώς αντίθετη συμβουλή, όμως οι έκτακτες περιστάσεις απαιτούν και έκτακτα μέτρα. Δεν χάλασε κι ο κόσμος αν το σπίτι σας δεν είναι «στην τρίχα» για ένα διάστημα. Δεν χρειάζεται να σκεφτείτε αυτή τη στιγμή τις ακριβείς λεπτομέρειες της επιστροφής σας στη δουλειά ή να ενημερωθείτε με κάθε λεπτομέρεια για την επικαιρότητα. Προς το παρόν, εστιάστε στη φροντίδα του μωρού και του εαυτού σας. Τα υπόλοιπα θα έρθουν.

Μοιράστε τη… σκοπιά

Ο κόσμος είναι άδικος και, σε περίπτωση που το μωράκι σας θηλάζει, αναπόφευκτα η μαμά θα είναι εκείνη που θα περνά τις περισσότερες ξάγρυπνες νύχτες. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως ο μπαμπάς πρέπει να μένει αμέτοχος! Από την αλλαγή της πάνας, μέχρι τη μεταφορά του βρέφους στο κρεβάτι για τον θηλασμό, τα πράγματα που μπορεί να κάνει είναι αμέτρητα. Κι αν το μικρούλι σας τρέφεται με γάλα σε σκόνη, τίποτα δεν σας εμποδίζει από το να μοιράζετε ισόποσα τις… βάρδιες.

Φανείτε ευγενικοί με τους εαυτούς σας

Έχετε δίκιο: Ο χρόνος σας είναι περιορισμένος και τα έξοδά σας αυξημένα. Όμως όλα αυτά θα συνεχίσουν να ισχύουν για πολύ καιρό ακόμη, και στο μεσοδιάστημα είναι σημαντικό να δίνετε στον εαυτό σας «αέρα» χαλάρωσης και χαράς. Επενδύστε σε πολύτιμα υλικά αγαθά, όπως ένα καινούργιο, αναπαυτικό στρώμα, αλλά και σε «παράθυρα» απόλαυσης, αφιερώνοντας για παράδειγμα κάποιες ώρες (ή έστω λεπτά) μέσα στην εβδομάδα για μια δραστηριότητα που αγαπάτε. Όχι μόνο θα δείτε τον ύπνο σας να βελτιώνεται, αλλά η «ένεση» ξενοιασιάς θα σας κάνει να αισθανθείτε αυτομάτως πιο ξεκούραστοι.

Παρατηρήστε τα σημάδια

Η παρατεταμένη αϋπνία δεν είναι απλώς ενοχλητική: Μπορεί να γίνει επικίνδυνη, αν για παράδειγμα «πιάσετε» τα μάτια σας να κλείνουν πίσω από το τιμόνι ή αν παρατηρήσετε ότι δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε στα καθημερινά σας καθήκοντα απέναντι στο μικρό σας. Και τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα για τις νέες μαμάδες, καθώς η αϋπνία μπορεί να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την ήδη εύθραυστη από το άγχος και τις ορμόνες ψυχολογία τους.

Για αυτό και είναι πολύ σημαντικό να έχουμε το νου μας για κάθε ανησυχητικό σημάδι – και να σπεύδουμε να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας, μέσα από τις κατάλληλες τεχνικές και προϊόντα. Για παράδειγμα, οι μασώμενες βιταμίνες-ζελεδάκια ενηλίκων, Chewy Vites Sweet Dreams της Vican, περιέχουν 1mg μελατονίνης, μιας ουσίας αναγκαίας για την αποκατάσταση του χαμένου από τα άυπνα βράδια κιρκαδικού μας ρυθμού, αλλά και βιταμίνη Β6. Ταυτόχρονα, δεν περιέχουν γλουτένη, γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, ζωικά συστατικά, τεχνητές γεύσεις και γλυκαντικά ή συντηρητικά. Έτσι, αυτές οι μπουκίτσες χαλάρωσης μας βοηθούν να αποκτήσουμε τον πολύτιμο ύπνο που έχουμε ανάγκη, με συστατικά ασφαλή και ευγενικά προς τον οργανισμό μας – ενώ έχουν και ευχάριστη γεύση φρούτα του δάσους.

Ανακαλύψτε όλη την γκάμα μασώμενων βιταμινών Chewy Vites της Vican εδώ.