Δεν είναι τυχαίο ότι παραδοσιακά το πρωινό θεωρείται το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Αν στην προσπάθειά σας να χάσετε βάρος έχετε βγάλει το πρωινό από τη διατροφή σας, τότε αυτή δεν είναι μια έξυπνη τακτική. Το πρωινό είναι αναμφισβήτητα απαραίτητο και στη δίαιτα.

Γιατί το πρωινό είναι απαραίτητο και στη δίαιτα

  • Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, τα άτομα που παραλείπουν το πρωινό τείνουν να έχουν υψηλότερο σωματικό βάρος και μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι η παράλειψη του πρωινού μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο αίσθημα πείνας κατά τη διάρκεια της ημέρας και κατ’ επέκταση σε υπερκατανάλωση τροφής, η οποία σταδιακά μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του βάρους.
  • Αποτελεί πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, τα οποία έχει φανεί ότι συχνά δεν αναπληρώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν το παραλείπετε
  • Εξασφαλίζει καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα
  • Ενισχύει την πνευματική λειτουργία, παρέχοντάς σας την απαραίτητη ενέργεια για τη λειτουργία του εγκεφάλου και σας βοηθά να είστε σε εγρήγορση.

Τι να βάλετε στο πιάτο σας για να αδυνατίσετε

Όπως καταλαβαίνετε, δεν αρκεί απλώς να τρώτε πρωινό για να ενισχύσετε την απώλεια βάρους. Πρέπει να κάνετε και σωστές επιλογές. Όταν κάνουμε λόγο για σωστές επιλογές, εννοούμε ότι το γεύμα σας πρέπει να περιέχει μία πηγή πρωτεΐνης, ιδανικά και ασβεστίου (π.χ. γιαούρτι, γάλα, τυρί, αυγό, γαλοπούλα) και μία πηγή υδατανθράκων (π.χ. δημητριακά ολικής άλεσης, βρώμη, ψωμί ολικής άλεσης, φρυγανιές ολικής άλεσης, μέλι, ταχίνι).

Αυγά

Το παρεξηγημένο αυγό αποτελεί μια από τις πιο πλήρεις τροφές στη φύση. Είναι τροφή αναντικατάστατη για τον άνθρωπο, επομένως δεν θα πρέπει να λείπει από τη διατροφή σας. Αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, με αποτέλεσμα να σας χορταίνει εύκολα. Αυτός είναι και ο λόγος που αξίζει μια θέση και στο πρωινό σας όταν προσπαθείτε να αδυνατίσετε.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Τροφοδοτούν τον οργανισμό σας με ασβέστιο και ενέργεια, αλλά επίσης περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, με αποτέλεσμα να σας χορταίνουν καλύτερα. Σχετική μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση ενός πρωινού πλούσιου σε πρωτεΐνη συνδέεται με αναστολή της αύξησης του σωματικού λίπους, μείωση της ημερήσιας πρόσληψης τροφής και σταθεροποίηση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος σε υπέρβαρους εφήβους που συνήθιζαν να παραλείπουν το πρωινό γεύμα. Φροντίστε λοιπόν να συμπεριλάβετε γιαούρτι, τυρί ή γάλα στο πρωινό σας.

Δημητριακά ολικής άλεσης

Σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Clinical Nutrition», έδειξε ότι η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της ενεργειακής δαπάνης, διευκολύνοντας έτσι το αδυνάτισμα. Τα δημητριακά ολικής άλεσης θα χαρίσουν στον οργανισμό σας ενέργεια και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συστατικά απαραίτητα για τον έλεγχο του βάρους σας, την καλύτερη μεταβολική σας λειτουργία, τον έλεγχο της όρεξης σας κ.ά. Το ψωμί, οι φρυγανιές και άλλα προϊόντα ολικής άλεσης μπορούν να αποτελέσουν κάποιες εναλλακτικές επιλογές πρωινού.