Τα νεογέννητα χρειάζονται πολλές ώρες ύπνου. Ωστόσο, έχουν μικρά και ακανόνιστα μοτίβα ύπνου και είναι σπάνιο να κοιμούνται για περισσότερες από μερικές ώρες συνεχόμενα. Έτσι, είναι λογικό η μαμά και ο μπαμπάς να είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι όταν το μωρό τους καταφέρει να κοιμηθεί για πολλές ώρες συνεχόμενα.

Πόσο κοιμάται το μωρό;

Από την μία, μπορεί να σκέφτεστε ότι θα ξεκουραστείτε. Από την άλλη όμως, μπορεί να ανησυχήσετε αν κοιμάται παραπάνω χρόνο από το συνηθισμένο. Γίνεται όμως το μωρό να κοιμάται υπερβολικά; Ανάλογα με την ηλικία τους, τα μωρά χρειάζονται τις ακόλουθες ώρες ύπνου:

  • Νεογέννητα 0 έως 3 μηνών: Τα νεογέννητα θα κοιμούνται από 14-17 ώρες, με τα πρόωρα να αυξάνουν τις ώρες έως και τις 22 την ημέρα. Είναι σύνηθες για τα μωρά να κοιμούνται ανά διαστήματα τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τα διαστήματα να διαρκούν περίπου για μία ή δύο ώρες συνεχόμενα.
  • 4- 12 μήνες: Είναι σύνηθες για τα βρέφη να κοιμούνται 12-16 ώρες την ημέρα. Οι υπνάκοι κατά τη διάρκεια της ημέρας πρέπει να περιλαμβάνουν 2 έως 3 ώρες συνεχόμενα. Τα μωρά θα αρχίσουν σταδιακά να κοιμούνται περισσότερο τη νύχτα. Ένα μωρό 5 μηνών μπορεί να κοιμηθεί για περίπου έξι με οκτώ ώρες την νύχτα ενώ ένα 7 μηνών μπορεί να κοιμηθεί και για έντεκα. Καθώς πλησιάζουν τα πρώτα τους γενέθλια, θα κοιμούνται μεταξύ 10-12 ωρών το βράδυ.

Γίνεται να κοιμηθούν υπερβολικά;

Ένα μωρό μπορεί να κοιμηθεί υπερβολικά, είτε είναι νεογέννητο ή μεγαλύτερο. Ωστόσο, ένα νεογέννητο που κοιμάται όλη την ημέρα ίσως να πρέπει να σας ανησυχήσει περισσότερο από ένα μεγαλύτερο μωρό που κοιμάται υπερβολικά, το οποίο μπορεί να κάνουν όταν είναι άρρωστα.

Επειδή τα νεογέννητα έχουν ιδιαίτερα μικρή κοιλιά, πρέπει να τρώνε συνεχώς για να λάβουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Όσο δελεαστικό και αν είναι, μην αφήνετε το μωρό σας να συνεχίσει να κοιμάται αν έχει ξεπεράσει τις ώρες που πρέπει και έχει φτάσει η ώρα της ημέρας που πρέπει να φάει.

Θα πρέπει να το ξυπνήσετε για να το ταΐσετε. Ειδικά τον πρώτο μήνα, θα πρέπει να παρακολουθείτε προσεκτικά την ώρα και να ξυπνήσετε το νεογέννητό σας όταν είναι ώρα να το ταΐσετε.