Το μητρικό γάλα είναι η ιδανική φυσική τροφή για ένα βρέφος, καθώς είναι γεμάτο με όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, περιέχει φιλικά βακτήρια που μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός υγιούς περιβάλλοντος στο έντερό του, ενισχύει το ανοσοποιητικό του και εξασφαλίζει πολύ χρόνο με τη μαμά. Μέσω του θηλασμού, λοιπόν, ενισχύετε τη φυσιολογική ανάπτυξη του μωρού σας, ενώ παράλληλα ενισχύεται το μεταξύ σας δέσιμο.

Ωστόσο, πέρα από τα σημαντικά οφέλη που προσφέρει στο μωρό, ο θηλασμός έχει και τις δυσκολίες του για τη νέα μανούλα. Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέες μητέρες είναι η διαρροή γάλακτος. Η διαρροή γάλακτος συνήθως προκύπτει το πρώτο διάστημα μετά τον τοκετό, όταν δηλαδή τα επίπεδα παραγωγής γάλακτος εξακολουθούν να καθορίζονται. Κι ενώ δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας, μπορεί να είναι κάπως ενοχλητική και άβολη.

Πόσο καιρό διαρκεί;

 

 

Η διαρροή μητρικού γάλακτος προκύπτει μετά τον τοκετό και διαρκεί συνήθως για μία έως δύο εβδομάδες, αφού τόσος καιρός χρειάζεται για τη ρύθμιση της ποσότητας μητρικού γάλακτος. Το σώμα σας επιτυγχάνει σταθερά μια ισορροπία μεταξύ των απαιτήσεων του μωρού και της παραγωγής γάλακτος, ρυθμίζοντας έτσι την παραγωγή των ορμονών σας ανάλογα.

Ορισμένες γυναίκες μπορεί να έχουν διαρροή γάλακτος όσο θηλάζουν. Αυτό είναι επίσης φυσιολογικό. Ωστόσο, εάν η κατάσταση σας κάνει να νιώθετε άβολα και σας προκαλεί πόνο ή αίσθημα καύσου, απευθυνθείτε στον γιατρό σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

Διατηρήστε μια σταθερή ρουτίνα θηλασμού

Προσπαθήστε να θηλάζετε το μωρό σας την ίδια ώρα κάθε ημέρα για να συγχρονίσετε τη ζήτηση του μωρού με την παραγωγή γάλακτος στο σώμα σας. Οι ορμόνες προλακτίνη και οξυτοκίνη παράγονται επίσης την κατάλληλη στιγμή στη σωστή ποσότητα, η οποία τελικά αποτρέπει τη διαρροή. Αν αποθηκεύετε το γάλα σας, φροντίστε να το αντλείτε ανά σταθερά χρονικά διαστήματα.

Χρησιμοποιήστε επιθέματα θηλασμού

Η χρήση pads θηλασμού μέσα από το σουτιέν σας μπορεί να αποτρέψει τους λεκέδες στα ρούχα σας από τη διαρροή γάλακτος.

Φορέστε ένα απορροφητικό σουτιέν

Φορέστε ένα βαμβακερό σουτιέν, καθώς το βαμβάκι μπορεί να απορροφήσει καλύτερα τα υγρά, αποτρέποντας τους λεκέδες στα ρούχα σας.

Επιλέξτε μπλούζες σε σκούρα χρώματα

Τα pads και ένα απορροφητικό σουτιέν είναι συνήθως αρκετά για να αποτρέψετε το γάλα να φτάσει στα ρούχα σας. Σε περίπτωση υπερβολικής διαρροής, μπορείτε να φορέσετε σκούρα μπλούζα, η οποία μπορεί να κρύψει καλύτερα τους λεκέδες του γάλακτος.