Εάν ένας από τους στόχους σας είναι η πολυπόθητη μακροζωία, να ζήσετε δηλαδή περισσότερο αλλά και καλύτερα, τότε πιθανότατα η κουζίνα σας να είναι εφοδιασμένη με τα κατάλληλα τρόφιμα, όπως τα μούρα στον καταψύκτη, τα φασόλια στο ντουλάπι και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά στο ψυγείο.

Το ρόφημα της μακροζωίας

Τι γίνεται όμως με τα ροφήματα; Ενώ γνωστές είναι οι ιδιότητες του κόκκινου κρασιού, ο γιατρός λειτουργικής ιατρικής, δρ. Mark Hyman, επισημαίνει ότι το ρόφημα που μας υπόσχεται μακροζωία είναι στην πραγματικότητα το… τσάι.

«Το τσάι αποτελεί ένα εξαιρετικά θρεπτικό ρόφημα, που περιέχει ισχυρές φαινολικές ενώσεις που καταπολεμούν τον καρκίνο και προστατεύουν το καρδιαγγειακό μας σύστημα. Το πράσινο τσάι είναι από μόνο του, πλούσιο σε κατεχίνες, μερικά από τα πιο ισχυρά φυτοθρεπτικά συστατικά που καταπολεμούν τις ασθένειες και βρίσκονται στο φυτικό βασίλειο», εξηγεί.

Ακριβώς επειδή προστατεύει τόσο από τον καρκίνο όσο και από τις καρδιαγγειακές παθήσεις, η τακτική κατανάλωση πράσινου τσαγιού συνδέεται άμεσα με τη μακροζωία.

Τι λένε οι επιστήμονες για το τσάι

Σε πρόσφατη ανασκόπηση μελετών διαπιστώθηκε συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης πράσινου τσαγιού και του μειωμένου αριθμού καρδιαγγειακών προβλημάτων υγείας.

Σε άλλη μελέτη διαπιστώθηκε ότι όσοι έπιναν τακτικά τσάι έχουν μειωμένο κίνδυνο μείωσης της «καλής χοληστερόλης», με το πράσινο τσάι να έχει ελαφρώς πιο ισχυρό αποτέλεσμα από το μαύρο τσάι.

Τα EGCGs του πράσινου τσαγιού (ένας τύπος ευεργετικής κατεχίνης που επικρατεί ιδιαίτερα στο τσάι) έχουν βρεθεί, σύμφωνα με έρευνες, ότι αναστέλλουν την ανάπτυξη όγκων.

Πράσινο τσάι για υγιές έντερο

Σύμφωνα με τον δρ. Mark Hyman, το πράσινο τσάι είναι επίσης ευεργετικό για το έντερο. «Υπάρχουν ορισμένα ευεργετικά βακτήρια στο έντερο, που τρέφονται με τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες, συμπεριλαμβανομένου του πράσινου τσαγιού» αναφέρει.

«Τα χαμηλά επίπεδα αυτών των κρίσιμων βακτηρίων έχουν συνδεθεί με αυτοάνοση νόσο, παχυσαρκία, διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, ακόμη και καρκίνο» σύμφωνα με τον ίδιο.

Εκτός από το ότι είναι καλό για την καρδιά και το έντερο, το πράσινο τσάι είναι επίσης καλό για τον εγκέφαλο. Η διαιτολόγος Neva Cochran, εξηγεί ότι αυτό οφείλεται στην καφεΐνη και τις κατεχίνες του ροφήματος.

«Οι κατεχίνες βοηθούν στην προστασία του σώματος από τις ελεύθερες ρίζες. Αυτό ωφελεί ολόκληρο το σώμα και φυσικά και τον εγκέφαλο», εξηγεί.