Αν νιώθετε διαρκώς χωρίς ενέργεια και αναζητάτε σε καθημερινή βάση τα γλυκά, τότε μάλλον πρέπει να αναθεωρήσετε τη διατροφή σας, αφού η ζάχαρη έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αρκετών ασθενειών, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Παράλληλα, επηρεάζει τα επίπεδα ενέργειάς σας, επιβαρύνει το δέρμα σας και συμβάλλει στην κακή υγεία των δοντιών- για να αναφέρουμε μόνο μερικά από τα αρνητικά.

Είτε λοιπόν ο στόχος σας είναι να χάσετε βάρος είτε να βελτιώσετε τη διατροφή σας, θα πρέπει να περιορίσετε την πρόσληψη ζάχαρης. Και επειδή ξέρουμε ότι κάτι τέτοιο στην πράξη μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερο δύσκολο, συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε μερικές τροφές που φαίνεται να μειώνουν την επιθυμία για ζάχαρη.

*Πασατέμπος

Πέρα από εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών και λιπαρών, οι σπόροι κολοκύθας είναι πλούσιοι και σε μαγνήσιο. Εάν λαχταράτε σοκολάτα, ίσως το σώμα σας ζητά περισσότερο μαγνήσιο, καθώς το κακάο είναι επίσης πλούσιο σε αυτό το σημαντικό μέταλλο. Δοκιμάστε, λοιπόν, να επιλέξετε άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά και σπόρους για να καλύψετε τις ανάγκες του οργανισμού σας.

*Αμύγδαλα

Πλούσια σε καλά λιπαρά, τα αμύγδαλα μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σας, περιορίζοντας την επιθυμία σας για ζάχαρη. Τα καλά λιπαρά στους ξηρούς καρπούς σάς κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερη ώρα, καθιστώντας λιγότερο πιθανό να πεινάσετε μεταξύ των γευμάτων σας και να αναζητήσετε κάτι γλυκό.

*Τυρί

Όταν δεν προσλαμβάνετε επαρκείς θερμίδες ή έχετε μη ισορροπημένα γεύματα είναι πιθανό να παρουσιάσετε έντονη επιθυμία για ζάχαρη, καθώς ο εγκέφαλός σας στέλνει σήματα ότι λαχταρά ενέργεια. Το τυρί έχει υψηλή περιεκτικότητα στο αμινοξύ τυροσίνη, η οποία αποτελεί πρόδρομη ουσία για τον σχηματισμό ντοπαμίνης. Η ντοπαμίνη είναι η ουσία της ανταμοιβής και της ευχαρίστησης, ενώ αποκαλείται και νευροδιαβιβαστής της ευφορίας. Επίσης, το τυρί είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και λίπους που βοηθά στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα και παρέχει μικροθρεπτικά συστατικά, όπως ψευδάργυρο, ασβέστιο και βιταμίνη Β12.

*Μούρα

Σε αντίθεση με τους χυμούς φρούτων που συνήθως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, τα ολόκληρα, φρέσκα φρούτα, όπως τα μούρα, αποτελούν μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών. Με μόλις 5 γραμμάρια ζάχαρης ανά φλιτζάνι, τα σμέουρα είναι φρούτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, όπως και τα βατόμουρα και οι φράουλες.

*Αυγά

Η πρωτεΐνη και το λίπος στα αυγά σάς βοηθούν να μείνετε χορτάτοι και παράλληλα σας προσφέρουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως χολίνη, βιταμίνη D και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

*Αβοκάντο

Τα καλά λιπαρά στο αβοκάντο μπορούν να επηρεάσουν θετικά το αίσθημα κορεσμού σας, ενώ παράλληλα βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σας. Το αβοκάντο είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες επίσης σας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα.

*Όσπρια

Τα φασόλια και οι φακές είναι υπέροχες πηγές φυτικής πρωτεΐνης που αξίζουν μια θέση στη διατροφή σας. Ένα φλιτζάνι φασόλια σάς προσφέρει 7-9 γραμμάρια πρωτεΐνης και 6-8 γραμμάρια φυτικών ινών, χορταίνοντάς σας και σταθεροποιώντας το σάκχαρο στο αίμα σας. Τα όσπρια μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πέψη και σας παρέχουν μια σειρά από άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κάλιο.