Όσα βιβλία κι αν διαβάσετε για τον θηλασμό, όσες εμπειρίες φίλων σας κι αν ακούσετε, ο θηλασμός είναι μία από εκείνες τις εμπειρίες που πρέπει να ζήσετε η ίδια για να κατανοήσετε. Άλλωστε, κάθε μανούλα είναι μοναδική και το ίδιο ισχύει και για το μωράκι της. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που φαίνεται να βοηθούν όλες τις νέες μαμάδες. Αν ψάχνετε, λοιπόν, τρόπους ώστε να κάνετε τον θηλασμό πιο εύκολο για εσάς, μπορείτε να δοκιμάσετε τις παρακάτω συμβουλές.

Τέσσερις συμβουλές για να κάνετε τον θηλασμό πιο εύκολο για εσάς

1. Βρείτε μια βολική θέση

Συχνά η καλύτερη στάση για τις νέες μανούλες που προσπαθούν να θηλάσουν είναι η χαλαρή, ημι-κεκλιμένη θέση. Όταν έχετε κάτσει αναπαυτικά σε αυτή τη θέση, το μωρό σας μπορεί να βρει με μεγαλύτερη ευκολία τη θηλή σας. Καθίστε λοιπόν σε μια αναπαυτική πολυθρόνα ή χρησιμοποιήστε μαξιλάρια για να στηρίξετε το σώμα σας σε μια θέση που σας βολεύει.

2. Συμπεριλάβετε τον σύντροφό σας στη διαδικασία

Μπορεί ο ρόλος του μπαμπά στον θηλασμό να είναι βοηθητικός, όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι αμελητέος. Σκόπος του συντρόφου σας πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτησή σας κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Μπορεί να σας φέρει μαξιλάρια ώστε να βολευτείτε καλύτερα, να φροντίσει να μένετε ενυδατωμένη και να σας προετοιμάζει υγιεινά σνακ για να ανακτήσετε τις δυνάμεις της. Με λίγα λόγια, ο σύντροφός σας πρέπει να είναι εκεί για να κάνει τη διαδικασία όσο πιο ευχάριστη και βολική γίνεται για εσάς.

3. Βγάλτε την μπλούζα σας

Η επαφή του δέρματός σας με το δέρμα του μωρού σας του προσφέρει σημαντικά οφέλη, σύμφωνα με τους ειδικούς. Καθώς το δέρμα σας ακουμπάει με το δέρμα του μωρού σας, συνδέεστε μαζί του, ρυθμίζετε τη θερμοκρασία του σώματός του και να το βοηθάτε να εξοικειωθεί με τον έξω κόσμο. Δεν εννοούμε ότι πρέπει να είστε τόπλες για τις επόμενες ημέρες, αλλά είναι σημαντικό να έχετε το μωρό κοντά στην πηγή της τροφής του.

4. Μην αφήσετε το ρολόι να σας αγχώσει

Αν χρονομετράτε κάθε θηλασμό και κρατάτε αναλυτικές σημειώσεις για το πώς πήγε, μπορεί να προκαλέσετε στον εαυτό σας έξτρα άγχος και κάτι τέτοιο είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεστε. Φροντίστε λοιπόν να σημειώνετε κάθε φορά που τρέφεται το μωρό και κάθε βρώμικη πάνα που του βγάζετε. Έχετε κατά νου ότι όσο το μωρό τρέφεται 8-10 φορές την ημέρα και λερώνει τουλάχιστον 3 ή 4 πάνες, παίρνει αρκετό γάλα. Από εκεί και πέρα, παρατηρήστε τις ενδείξεις πείνας του (πιπιλάει τα δάχτυλά του, κουνάει τα χειλάκια του ή αναζητά το στήθος σας) και θηλάστε το.

 

*Όποια απορία έχετε για τον θηλασμό και την ανάπτυξη του μωρού σας, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε τον γιατρό και τη σύμβουλο θηλασμού σας