Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια περίοδος χαρά και ενθουσιασμού, μπορεί όμως να βιώσετε και το αίσθημα της αβεβαιότητας ή της ανησυχίας. Εάν εργάζεστε μάλιστα, πολλά είναι εκείνα που ενδεχομένως να σας απασχολούν, όπως το πώς να αντιμετωπίσετε τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης, όπως η πρωινή αδιαθεσία ή και η ναυτία.

Πρωινή αδιαθεσία

Η ναυτία και ο εμετός μπορούν να ξεκινήσουν νωρίς στην εγκυμοσύνη. Εάν αισθάνεστε καταβεβλημένη ίσως είναι καλύτερο να βρείτε τι ακριβώς το προκαλεί και να το αποφύγετε. Η κατανάλωση μικρών γευμάτων και σνακ από ήπια τρόφιμα (όπως ψωμιά, κράκερ) καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας μπορεί να σας βοηθήσει.

Κούραση

Μπορεί να νιώσετε ιδιαίτερα έντονη κούραση κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας και πάλι καθώς πλησιάζει η ημερομηνία τοκετού. Βεβαιωθείτε ότι ξεκουράζεστε επαρκώς τις ώρες που δεν εργάζεστε, καθώς θα χρειαστείτε να αναπληρώσετε την ενέργεια που χάνετε.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί χρειάζεστε 8 1/2 έως 9 1/2 ώρες ύπνου κάθε βράδυ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Και ίσως θελήσετε να μειώσετε τους ρυθμούς σας ή τον φόρτο εργασίας σας αν αισθάνεστε κουρασμένη.

Ενυδάτωση

Οι ανάγκες ενυδάτωσης αυξάνονται τους μήνες της εγκυμοσύνης. Οι ειδικοί προτείνουν να λαμβάνετε 8 έως 12 φλιτζάνια υγρών κάθε μέρα. Σκεφτείτε να έχετε μαζί σας ή πάντα κοντά σας ένα μεγάλο μπουκάλι νερό στο γραφείο αλλά και στο σπίτι, ώστε να σας υπενθυμίζει να πίνετε περισσότερο.

Συχνά δρομολόγια στην… τουαλέτα

Μαζί με την αυξημένη ενυδάτωση, μπορεί να χρειαστεί να επισκεφθείτε την τουαλέτα περισσότερο από το συνηθισμένο. Για αυτό είναι σημαντικό να κάνετε σύντομα και συχνά διαλείμματα έναντι μεγαλύτερων και λιγότερο συχνών.

Πόνοι

Μπορεί να έχετε περισσότερους πόνους σε ολόκληρο το σώμα, καθώς οι ορμόνες χαλαρώνουν τους συνδέσμους και τις αρθρώσεις σας. Συγκεκριμένα, η πλάτη ή η λεκάνη μπορεί να σας ενοχλήσουν, καθώς η κοιλιά σας μεγαλώνει. Οι συμβουλές για την ανακούφιση της δυσφορίας περιλαμβάνουν:

  • Φορέστε υποστηρικτικά παπούτσια, εάν στην δουλειά σας μετακινείστε συχνά ή στέκεστε πολύ ώρα όρθια.
  • Δώστε προσοχή στη στάση σας όταν σηκώνετε και σηκώστε με το κάτω μέρος του σώματος και όχι με την μέση σας.
  • Κάντε συχνά διαλείμματα για να ξεκουράζετε το σώμα σας.