Τα φυτικά έλαια βάσης εξάγονται από διάφορα μέρη των φυτών και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Είναι ιδανικά για την περιποίηση της επιδερμίδας και των μαλλιών, ενώ παράλληλα εμπλουτίζονται και με αιθέρια έλαια για μασάζ στο σώμα. Ουσιαστικά, τα φυτικά έλαια χρησιμοποιούνται για ενυδάτωση, προστατεύοντας τον επιδερμικό φραγμό του δέρματος και εμποδίζοντας την εξάτμιση της υγρασίας του. Επίσης, θρέφουν την επιδερμίδα με τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, βιταμίνες και μέταλλα, ενώ λειτουργούν εξίσου καλά και ως θεραπείες για τα μαλλιά.

Τα φυτικά έλαια που αξίζουν μια θέση στην περιποίησή σας

*Ελαιόλαδο

Ο πρωταγωνιστής της μεσογειακής διατροφής, το ελαιόλαδο, έχει να προσφέρει πολλά και στην περιποίησή σας, χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και ιχνοστοιχεία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι περιέχεται σε πληθώρα καλλυντικών και DIY συνταγές. Το ελαιόλαδο ενυδατώνει την επιδερμίδα, προλαμβάνει τον σχηματισμό ρυτίδων και την ψαλίδα, ενώ παράλληλα καταπολεμά την ξηρότητα στο τριχωτό της κεφαλής.

*Λάδι καρύδας

Χάρη στη μικρή μοριακή δομή του, το λάδι καρύδας απορροφάται γρήγορα από το δέρμα, χαρίζοντας βαθιά ενυδάτωση, απομακρύνοντας τα επιφανειακά νεκρά κύτταρα και αφήνοντας την επιδερμίδα απαλή και λαμπερή. Είναι διάσημο για τις αντιγηραντικές και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνη E και φυσικά καροτένια. Ο πιο απλός τρόπος να απολαύσετε τα οφέλη του είναι απλώνοντάς το σε νωπό δέρμα μετά το ντους ή στα μαλλιά σας προτού κοιμηθείτε.

*Αμυγδαλέλαιο

Με ισχυρές ενυδατικές και επουλωτικές ιδιότητες, το αμυγδαλέλαιο προκύπτει από τους καρπούς του δέντρου Prunis dulcis και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς, διαφορετικούς τρόπους στη ρουτίνα περιποίησής σας. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, θρέφοντας και ενυδατώνοντας την επιδερμίδα. Ένας «έξυπνος» τρόπος να επωφεληθείτε από τις ευεργετικές ιδιότητές του είναι χρησιμοποιώντας το για το καθημερινό ντεμακιγιάζ σας.

*Καστορέλαιο

Καστορέλαιο, ρητινέλαιο, κικινέλαιο ή ρετσινόλαδο; Όπως κι αν το αποκαλείται πρόκειται για ένα παχύρρευστο λάδι που μπορεί να κάνει τη διαφορά στην περιποίηση των μαλλιών σας. Μάλιστα, είναι πολύ πιο πλούσιο σε βιταμίνη Ε και λιπαρά οξέα, συγκριτικά με τα περισσότερα φυτικά έλαια, πράγμα που το καθιστά ιδιαίτερα ωφέλιμο για τα μαλλιά σας. Το καστορέλαιο εξυγιαίνει το τριχωτό της κεφαλής, ενισχύει την ανάπτυξη της τρίχας και ενυδατώνει τις άκρες των μαλλιών. Για να το χρησιμοποιήσετε, ζεστάνετέ το σε ένα μπεν μαρί και στη συνέχεια απλώστε το κάνοντας μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής σας.

*Αργανέλαιο

Αν και είναι κυρίως γνωστό για την ενυδάτωση που προσφέρει στο ξηρό δέρμα, το argan oil είναι επίσης κατάλληλο για το λιπαρό δέρμα, αφού είναι μη φαγεσωρογόνο.  Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, καθώς αποτελείται κατά 80% από λιπαρά οξέα, τα οποία εμποδίζουν την απώλεια υγρασίας, και βιταμίνη Ε, η οποία προστατεύει τους ιστούς του δέρματος από το οξειδωτικό στρες. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε τόσο για την ενυδάτωση του δέρματός σας όσο και του τριχωτού της κεφαλής σας.