Ακόμη και μέσα στους πρώτους δύο μήνες της ζωής του, το μωρό σας μπορεί να αναγνωρίσει γνωστά πρόσωπα και φωνές, ειδικά των ανθρώπων που βλέπει καθημερινά. Τα νεογέννητα μπορούν να αναγνωρίσουν τη φωνή των μαμάδων τους ήδη από τη γέννηση και τα μωρά που θηλάζουν μπορούν να αναγνωρίσουν τη μυρωδιά της μητέρας τους μετά από μία εβδομάδα. Αυτό το είδος αναγνώρισης είναι η πρώτη ένδειξη μνήμης, αν και είναι πολύ διαφορετικό από το να θυμάται κανείς τις λεπτομέρειες συγκεκριμένων περιστατικών.

 

Η μνήμη αναγνώρισης του μωρού σας – η ικανότητα δηλαδή αναγνώρισης ανθρώπων και αντικειμένων που έχει δει πριν από ένα χρονικό διάστημα – θα αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής του. Σχετικά πειράματα έχουν δείξει ότι τα μωρά σε ηλικία τριών μηνών μπορούν να θυμούνται νέες εικόνες ή παιχνίδια που τους είχαν δείξει μία έως έξι ημέρες νωρίτερα.

Μέχρι να είναι 9 μηνών, το μωρό σας θα μπορεί να θυμάται πιο συγκεκριμένες πληροφορίες, όπως πού βρίσκονται τα παιχνίδια του στο σπίτι σας. Θα είναι επίσης σε θέση να μιμείται κινήσεις που έχει δει πριν από μια εβδομάδα. Αυτές οι δεξιότητες δείχνουν ότι τα μωρά αυτής της ηλικίας έχουν μνήμη ανάκλησης – δηλαδή την ικανότητα να θυμούνται μερικές λεπτομέρειες μιας συγκεκριμένης εμπειρίας για μικρό χρονικό διάστημα – αν και δεν θυμούνται ακόμη τις περισσότερες από τις εμπειρίες τους.

Η μακροχρόνια συνειδητή μνήμη συγκεκριμένων γεγονότων δεν θα αναπτυχθεί έως ότου το μωρό σας είναι μεταξύ 14 και 18 μηνών.